Pasoš Srbije za lidera palestinske opozicije, Abas negoduje

13
6

abbas-dahlan-epa-mainSrbija – Abbasov portparol rekao da će pisati premijeru Srbije i predsjedniku i pozvati da promijene odluku o dodjeljivanju državljanstva Dahlanu.

Vlada Srbije je na zatvorenoj sjednici dodijelila državljanstvo Mohammedu Dahlanu, glavnom rivalu palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa i savjetniku krunskog princa Abu Dabija, otkriva BIRN.

Dahlan, njegova supruga, četvoro djece, nećak i pet najbližih političkih saradnika dobili su državljanstvo Srbije između februara 2013. i juna 2014. godine, pokazuju rješenja objavljena u Službenom glasniku Republike Srbije koja je BIRN analizirao.

Vlada Srbije, inače, može da odobri državljanstvo strancima na zatvorenoj sjednici bez bilo kakvog javnog obrazloženja ukoliko je to u interesu zemlje.

Mohammed Dahlan je bio posrednik u pregovorima o ulaganju Abu Dabija u Srbiju, nakon kojih je Abu Dabi obećao da će u zemlju investirati nekoliko milijardi eura.

Vlada u Beogradu je, međutim, odbila da odgovori da li je to bio razlog zbog kojeg su od 2013. godine Dahlan i 11 Palestinaca povezanih sa ovim moćnim političarem dobili državljanstvo Srbije.

BIRN je, također, saznao da Dahlan sada iznajmljuje luksuznu vilu u beogradskom naselju Dedinje.

Osiguranje u vili koja je donedavno bila dom bivšeg predsjednika Srbije Borisa Tadića, u međuvremenu značajno je pojačano.

Poznavaoci Bliskog istoka ukazuju da je moguće da Dahlan planira da Srbiju koristi kao bazu odakle bi pokrenuo svoju kampanju za smjenu Abbasa, lidera Palestinske uprave (PU).

Dahlana, bivšeg šefa sigurnosti PU, mnogi su smatrali nasljednikom Yassera Arafata. Kada je Abbas odnio pobjedu, Dahlan je izbačen iz Abbasove partije Fatah 2011. godine. Nakon toga ga je Abbas optužio za korupciju i nagovijestio da čak ima veze sa Arafatovim ubistvom.

Pošto je Dahlan, koji je tada živio u egzilu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, kritikovao Abbasovo vodstvo i sigurnosne snage PU na Zapadnoj obali, PU je protiv njega pokrenula tužbu zbog klevete. U martu 2014. godine osuđen je u odsustvu na dvije godine zatvora.

Na hiljade Dahlanovih pristalica u decembru je izašlo na ulice Gaze u znak protesta zbog pokretanja novog sudskog postupka protiv njega – ovoga puta zbog navodne pronevjere 22 miliona dolara.

„To nije priča, postoji slučaj na sudu sa svim svjedocima i dokumentima“, portparol predsjednika Abbasa izjavio je za BIRN.

Portparol Abbasa kaže da ima dokaze i da je Dahlan naredio ubistvo šest Palestinaca. Suđenje Dahlanu po ovim optužbama trebalo bi da počne u februaru.

Abbasov portparol je rekao i da palestinske vlasti namjeravaju da pošalju protestno pismo Vladi Srbije u kojem će tražiti da Srbija ponovo razmotri odluke o dodjeljivanju državljanstva Dahlanu, njegovoj porodici i saradnicima.

Dahlan je javno odbacio ove optužbe, ali je odbio da odgovori na pitanja koja mu je poslao BIRN. Dahlanove pristalice tvrde da su postupci koji se u Palestini vode protiv njega politički motivisani.

Državljanstvo kao „izraz zahvalnosti“

Vlada Srbije odbila je da odgovori na zahtjeve BIRN-a i objasni zašto je Dahlanu, njegovoj porodici i petorici njegovih saradnika dodijelila državljanstvo Srbije.

Međutim, Dušan Simeonović, bivši ambasador Srbije u Egiptu i Palestini, kaže za BIRN da je taj potez „izraz zahvalnosti za njegovu [Dahlanovu] ulogu u unapređenju naših odnosa sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima“.

Prema Zakonu o državljanstvu, Vlada Srbije može da zaobiđe standardne uvjete i nekome odobri državljanstvo ukoliko odluči da je to u interesu Srbije.

Naime, na prijedlog nadležnog ministarstva, o dodjeli državljanstva odlučuje Vlada Republike Srbije odluku potpisuje premijer ili njegov potpredsjednik, a rješenje se zatim objavljuje u Službenom glasniku.

BIRN nije pronašao nikakav dokaz da je bilo ko od osoba bliskih Dahlanu koje su dobile državljanstvo, osim samog Dahlana i njegovog nećaka Shadija, imao bilo kakve veze sa Srbijom ili je uopšte nekada bio u zemlji.

Portparol palestinskog predsjednika Abbasa rekao je za BIRN da će pisati premijeru Srbije i predsjedniku i da će ih pozvati da promijene odluku o dodjeljivanju državljanstva Dahlanu i njemu bliskim osobama.

„Prema svim nacionalnim i međunarodnim propisima, kada neko želi da dobije pasoš druge zemlje, oni [Vlada] bi trebalo da se uvjere da ima čist dosije i čistu prošlost, a ne samo da daju pasoš. Oni palestinsku stranu nisu pitali o njihovoj prošlosti i da li su oni kriminalci ili ne“, rekao je portparol palestinskog predsjednika.

Dahlanovo crnogorsko državljanstvo

Dahlanovo interesovanje za Balkan počelo je 2006. godine kada su on, njegov stariji brat Abdrabou i Abdrabouvi sinovi počeli u Srbiji i Crnoj Gori da otvaraju firme koje se bave nekretninama i građevinarstvom.

Prema dokumentaciji do koje je BIRN došao, Abdrabou Dahlan je 2006. godine u Beogradu osnovao kompaniju Alfursan koja se bavi građevinom. Kasnije je udio u firmi prepustio svojim sinovima, među kojima je i Shadi Dahlan.

U Crnoj Gori Shadi Dahlan vodi kompaniju Levant International u vlasništvu Mohammeda Dahlana.

O njihovim poslovnim aktivnostima na Balkanu zna se vrlo malo. Nisu davali izjave u javnosti, a dokumenta iz privrednih registara obje zemlje, u koja je BIRN imao uvid, pokazuju da firme posjeduju veliki kapital, dok su prihodi i rashodi minimalni.

Kada su 2008. godine članovi kraljevske porodice Abu Dabija počeli da dolaze u Crnu Goru u potrazi za prilikama za investiranje, prema pisanju medija u to vrijeme, u toj grupi je bio i Dahlan.

Dahlan i njegova porodica su izgradili čvrste veze sa premijerima u obje zemlje, Aleksandrom Vučićem i Milom Đukanovićem.

Dahlan i njegova supruga su 2010. godine dobili crnogorsko državljanstvo, dok su njihova djeca odbijena na osnovu toga što su ekonomski zavisna i nisu dio takozvane šeme “državnog interesa”.

Zvanična dokumenta pokazuju da je državljanstvo odobreno po molbi crnogorskog premijera Mila Đukanovića, koji je Dahlana u parlamentu Crne Gore opisao kao „prijatelja“.

U pismu u kom je preporučio da Dahlan, njegova supruga i njihovo četvoro djece dobiju državljanstvo, Đukanović je napisao da je Dahlan zaslužan za saradnju sa kraljevskom porodicom Al Nahyan iz Abu Dabija i „za njihov dolazak u Crnu Goru“, što je zemlji donijelo značajne investicije.

„Gospodin Dahlan je jedan od najuglednijih ljudi u tom dijelu svijeta i zato smatram da mu treba izaći u susret, i njemu i njegovoj porodici dodijeliti crnogorsko državljanstvo“, naveo je Đukanović.

Dahlan, Abu Dabi i Beograd

Dahlan je izgleda svoju pažnju potom usmjerio ka Srbiji, gdje je doprinio uspostavljanju novih diplomatskih i ekonomskih veza između krunskog princa Abu Dabija šeika Mohammeda bin Zayeda i Vlade Srbije.

Samo nekoliko mjeseci nakon što je Srpska napredna stranka došla na vlast u julu 2012. godine, Vučić i tadašnji ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić posjetili su u oktobru Abu Dabi gdje su se sastali sa šeikom bin Zayedom.

Bin Zayed je zatim posjetio Beograd u januaru 2013. godine, kada se sastao sa predsjednikom Tomislavom Nikolićem. Tada je zajedno sa Vučićem i Dahlanom obišao i stadion Crvene Zvezde.

Tomislav Nikolić dodijelio je Dahlanu Orden srpske zastave u aprilu 2013. godine zbog „učvršćivanja miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa“ Republike Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, navedeno je u ukazu predsjednika Srbije.

U kabinetu predsjednika Nikolića, na pitanje BIRN-a, nisu željeli da pruže detaljnije objašnjenje, već su samo naveli da je Dahlan „kao blizak saradnik šeika Mohammeda bin Zayeda doprinio da se realizuju investicije iz UAE“.

Vučić je ponovo išao u Abu Dabi u februaru i oktobru 2013. godine, dok je Dinkić išao u martu iste godine.

Srbija je u augustu 2013. godine u Abu Dabiju otvorila ambasadu.

„Zajednički interesi“ Bliskog istoka i Balkana

Možda najupečatljivija ilustracija bliskih veza Dahlana, Đukanovića i Vučića objavljena je u martu 2014. godine na Inlight Pressu, pro-Dahlanovom sajtu, koji je Abbas navodno blokirao na Zapadnoj obali.

U pratećem tekstu navodi se da je Dahlan došao iz Kaira u Beograd kako bi se sastao sa članovima Vlade samo dva dana nakon što su naprednjaci odnijeli uvjerljivu pobjedu na parlamentarnim izborima.

Na jednoj fotografiji prikazan je zajedno sa novoizabranim premijerom Aleksandrom Vučićem i predsjednikom crnogorske vlade Milom Đukanovićem. Na drugoj fotografiji u istom tekstu Dahlan je prikazan kako se smije sa Vučićem.

U tom tekstu stoji da su tema sastanka bili „zajednički interesi“ na Balkanu i Bliskom istoku.

Čini se da je upravo odnos između premijera Vučića i Dahlana bio je ključan za realizaciju niza međudržavnih ugovora između Srbije i Abu Dabija. Ovi ugovori predviđaju da će Abu Dabi kroz kompanije povezane sa vladajućom porodicom investirati u Srbiju milijarde evra.

Međutim, neki od tih poslova su se pokazali kao kontroverzni.

Etihad Airways je 2013. godine kupio 49 odsto akcija JAT-a, iako je postojala zabrinutost da li su srpski poreski obveznici vidjeli korist od prodaje skoro polovine ove državne kompanije.

Kompanija Al Dahra je, prema objavljenom ugovoru koji je potpisala sa Vladom Srbije, trebalo da investira 150 miliona eura u više poljoprivrednih preduzeća. Međutim, pošto je ovaj posao izazvao različite proteste, firma iz Abu Dabija je umjesto toga odlučila da kupi udio u firmi u vlasništvu tajkuna Vojina Lazarevića.

Prema saopštenjima vlade Srbije, drugi veliki poslovi u vezi sa poljoprivredom, oružjem, elektronikom i lukama potpisani su sa firmama povezanim sa kraljevskom porodicom. Najavljen je i projekat Beograd na vodi vrijedan 2,8 milijardi eura, u koji će zajedno ulagati vlada Srbije i kompanije iz UAE.

VILA NA DEDINJU

Iza visoke zaštitne ograde na Dedinju, okruženo kamerama, nalazi se luksuzno zdanje u kom je nekada živeo bivši predsednik Srbije Boris Tadić.

Ova vila predstavljala je Tadićevo utočište nakon što je 2012. godine izgubio na predsedničkim izborima od Tomislava Nikolića.

Vilom upravlja Dipos, državna kompanija koja se bavi izdavanjem luksuznih državnih nekretnina diplomatskim misijama.

BIRN je došao i do ugovora koji je Dahlan potpisao sa Diposom i u kome stoji da će vilu iznajmljivati za 3,600 evra mesečno do 2022. godine. Ugovor je odobrila Direkcija za imovinu, jer je vila u vlasništvu države.

Nakon što je kada je Dahlan počeo da je iznajmljuje u februara 2014. godine, ova vila pretvorila se u dobro čuvanu tvrđavu.

Prema dokumentima do kojih je došao BIRN, potrošeno je najmanje 50.000 evra na unapređenje mera bezbednosti i renoviranje, uključujući sigurnosne kamere koje nadgledaju okolne ulice.

Ne zna se koliko često je Dahlan tamo boravio i da li mu je to glavna rezidencija.

Vila se nalazi u neposrednoj blizini nove zgrade palestinske ambasade, koja je završena u leto 2014. godine.

U vreme Titovog režima, Jugoslavija je održavala bliske i prijateljske veze sa Palestinom i do 1991. je odbijala da prizna Izrael.

Nova Ambasada bi trebalo da počne sa radom u narednih nekoliko meseci.

PALESTINCI DOBILI SRPSKE PASOŠE

Srbija je u tri navrata tokom 2013. i 2014. godine mimo očiju javnosti donela odluke da dodeli državljanstvo Dahlanu, njegovoj porodici i petorici bliskih saradnika. Državljanstvo su dobili:

U februaru 2013:
• Šadi Dahlan (Dahlanov rođak)
• Samir Almassharawi

U decembru 2013:
• Dahlan, njegova supruga i njihovo četvoro dece

U junu 2014:
• Sufyan Abu Zayda
• Ziyad Almassharawi
• Ghassan Jadallah
• Mohammed Shamia

BIRN je pokušao da stupi u kontakt sa svih 12 osoba koje su dobile srpsko državljanstvo, ali nije dobio nikakav odgovor.

52 RJEŠENJA O PRIJEMU U DRŽAVLJANSTVO

Vlada Srbije je na ovaj način u proteklih pet godina donela 52 rešenja o prijemu u državljanstvo, što se najčešće odnosilo na dodeljivanje srpskog pasoša umetnicima i sportistima.

Međutim, dodele državljanstava u nekoliko navrata bile su predmet kontroverze u Srbiji, između ostalog i kada je prošle godine odlukom vlade srpsko državljanstvo dobio Sergej Kurčenko, ukrajinski biznismen koji je pod sankcijama Evropske unije.

Srpsko ministarstvo unutrašnjih poslova nije odgovorilo na naš zahtev u kome smo tražili da potvrde da li je tačno pisanje pojedinih medija da je Kurčenku, nakon kritika u javnosti, državljanstvo oduzeto.

Crna Gora je donedavno imala politiku da dodeli državljanstvo svakome ko investira više od 500.000 evra, ali je pod pritiskom EU odustala od ove procedure i danas ima slična pravila kao Srbija.

(Al Jazera)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

13 KOMENTARI

   • “bas nezgodno” ?
    Naprotiv – bas zgodno!
    Ja ne bih mogao NIKADA mirno da gledam ili da spavam kada bi moji sunarodnici otimali tudju zemlju a vojnici ubijali decu, zene … rusili im kuce…itd.
    Bas zgodno sto nemam ni i od izraela!

    0

    0
   • S:B

    Spavao bi, spavao bi. Jer da si ti Jevrej i da zivis tamo, ne bi razmisljao na ovaj nacin vec potpuno drugacije. Imao bi teret holokausta u bagazhu gde ti je u Evropi izginulo 10 ili 15 clanova porodice, bio bi okruzen neprijateljskim zemljama a malo,malo rakete bi ti padale na glavu. I onda razmisljas drugacije. Dodaj tu jos propagandu preko novina,televizije, ma spavao bi ko mala beba.
    Sto se tice tog clanka gde USA osudjuje Izrael, kad ces konacno nauciti da ljude cenis prema delima a ne recima. Reci su nista, dasak vetra u pustinji.

    0

    0
   • S:B
    Da si Jevrej i da zivis u Tel Avivu, ne bi imao “ovu pamet”. Zato sto bi se osecao ugrozenim, novine bi pokazivale fotografije jevrejskih zrtava koje su hamas rakete iskasapile na ulici, mozda bi ti neki clan familije kao izraelski vojnik bio ubijen ili mucen pa ubijen… shvatas? Razmisljao bi i osecao se potpuno drugacije pa bi palestinske zrtve u svom mozgu opravdavao sa onim klasicnim, ubijaju i oni nashe…
    Sto se tice onog clanka koji porice holokaust, budi oprezan, ako neko porice smrt 6 miliona ljudi, jos mnogo lakse je poreci smrt 8000 ljudi.

    0

    0
   • @goran:

    Primjecujem da nisi bas upoznad sa pozadinom problema. Jevreji su stotinama godina zivjeli u islamskim zemljama bez ikakvih problema, samo su od strane hriscana proganjani a ne od muslimana! Kada je recimo spanija ponovo pala pod hriscansku upravu svi jevreji koji nisu primili hriscanstvo su ili ubijeni ili prognani. Tada je jedan dio jevreja, takozvanih sefardskih (spanskih) nasao utociste i u ovim nasim krajevima – tada pod upravom osmanlija…

    Nikada dakle nije jevrejima bio problem zivjeti u palestini – ako se izuzmu naleti krstasa. Problem je nastao kada su cionisti pokrenuli projekat stvaranja izraela kao iskljucivo jevrejske drzave. Takvo ustrojstvo je neminovno zahtjevalo oduzimanje gradanskih prava svima koji nisu jevreji kao i etnicko ciscenje.

    Vazno je napomenuti da je daleko od toga da svi jevreji podrzavaju izrael. To rade samo cionisti. Ima veliki broj jevreja koji se snazno protive izraelskoj politici aparthejda pa cak i samom postojanju izraela. Imas recimo ortodoksne jevreje koji cini mi se cine cak cetvrtinu stanovnistva izraela koji neprihvataju sudjelovanje u okupaciji. Oni cak ne sluze ni vojni rok jer to smatraju kao bogohuljenje – kazu da je bog jevrejima zabranio da upravljaju drugim narodima i da zlostavljaju druge. Oni redovno imaju molitbe gdje se mole da drzava izrael nestane.

    Dakle daleko od toga da jevreji drugacije gledaju na postojanje izraela – postoji zastupljenost diametralno suprotnih stavova…

    0

    0
   • Evo 50.000 ortodoksnih jevreja u njujorku koji protestvuju protiv predlozenog zakona u izraelu koji bi i njih primorao da sluze vojni rok sto je za njih ravno bogohuljenju: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2577015/Patriotism-persecution-Thousands-Orthodox-Jews-swarm-NYC-streets-protest-Israeli-armys-proposal-draft-young-men.html

    Jedan od mnogi protesta jevreja protiv izraela: https://www.youtube.com/watch?v=9oeB3QhX2RI

    Jos jedan protest jevreja protiv izraela: https://www.youtube.com/watch?v=Hha9FE8xRqU

    Vise od 10.000 jevreja protestvuje protiv postojanja drzave izrael i trazi njeno ukidanje: https://www.youtube.com/watch?v=nMQ9C6vni0w

    Ovako se policija i vojska izraela ponasa kada ortodoksni jevreji demonstriraju za prava palestinaca: http://www.globalresearch.ca/shocking-and-horrific-footage-zionist-crimes-against-jewish-people/5345090

    0

    0
   • M.Morgen

    Ja pricam o sadasnjem vremenu a ne proslosti. Ti Jevreji sto se bune,protestvuju protiv ponasanja Izraela, a koliko takvih ima? Cak i kad su ih unistavali u WW2, oni nisu bili jedinstveni,neki cionisti,neki komunisti itd itd. Da si kojim cudom citao knjigu- Dokument smrti- od Chaim Caplana, Jevreja koji je pisao dnevnik u okupiranoj Varsavi, pa kasnije u varsavskom getu, gde je i ubijen- video bi da on bas o tome prica. Sto Jevreja, sto ideja,pravaca,partija-oni su takav narod.
    Sta ogromna vecina Jevreja misli o drzavi izrael, pokazuje masovni egzodus Jevreja iz Evrope i muslimanskih zemalja prema tom istom Izraelu.Samo 5000 iz Francuske su se iselili 2014-e jer su izlozeni stalnim napadima i pretnjama francuskih Arapa.
    Cak je i Putin privatno vrlo prijateljski nastrojen prema Izraelu ali zbog visoke politike i balansiranja sa Iranom i Sirijom, nije u situaciji da to otvorenije pokaze. http://www.danas.rs/danasrs/svet/globus/putinove_simpatije_na_strani_izraela.12.html?news_id=285652

    Drzava koja ima podrsku i simpatije od strane USA,NATO i Rusije nikad ne moze ni propasti ni nestati.

    0

    0
   • @goran:

    Kao sto rekoh do pojave cionima jevreji nisu imali iakvih problema sa arapima. Razlog iseljavanja jevreja iz arapskih zemalja se moze naci u jednoj osmisljenoj politici terorizma koja je trebala jevreje prisiliti na selidbu u novo osnoviani izrael.

    Tako imas recimo bombaskih napada pod laznom zastavom protiv jevrejske zajednice u iraku a gdje su izvodioci cionisti. Sve je osmisljeno tako da se jevreji pod strahom isele iz iraka. Samo je bagdad tada imao 140.000 jevreja… https://en.wikipedia.org/wiki/1950–51_Baghdad_bombings

    U egiptu su cionisticki teroristi vrsili bombaske napade na zapadne interese a sve je trebalo da izgleda kao da su napadaci arapi te na taj nacin primora/opravda jednu politiku prema arapima koja bi bila u korist cionistickog izraela. Operacija je otkrivena i raskrinkana: https://en.wikipedia.org/wiki/Lavon_Affair
    Nakon toga mnogi jevreji su napustili egipat…

    Slicne stvari su se desavale i u drugim arapskim zemljama.

    A kao sto rekoh – i dan danas je opozicija drzavi izraelu jaka kod mnogih jevreja. Oni ortodoksni jevreji koji spominjah cine barem cetvrtinu ili petinu stanovnistva izraela ako se dobro sjecam…

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.