Partije imaju različita rješenja za problem vodosnabdijevanja

0
3

Novi Pazar – Predstavnici većine političkih partija, sa kojima smo razgovarali, smatraju da se dugogodišnji problem vodosnabdevanja Novog Pazara može riješiti izgradnjom buster stanica, sanacijom gubitaka i pronalaženjem novih izvorišta.

Predsjednik Sandžačke demokratske partije Rešad Hodžić tvrdi da je ova stranka na dobrom putu da riješi ovaj problem sanacijom vodozahvata na izvoru reke Raške, izgradnjom buster stanice koja će povećati dotok sirove vode za 30 odsto, kao i proširenjem filterskog kapaciteta.

“Sanaciju vodozahvata ubrzo završavamo, a u toku je i izgradnja buster crpne stanice. Ovaj projekat je vredan million evra, a plod je dobre saradnje ministra Rasima Ljajića i Vlade Kuvajta. Ova buster stanica će sigurno poboljšati vodosnabdevanje grada za 30 odsto, a slijedi nam i proširenje filterskog kapaciteta”, rekao je Hodžić radiju Sto plus.

Sekretar Gradskog odbora Srpske radikalne stranke Dimitrije Veselinović vjeruje da bi se sprečavanjem kradje vode i nelegalnih priključaka bar delimično riješio problem vodosnabdevanja u gradu, ali i izgradnjom buster stanica.

“Priključenje vodomera se oteglo do besvesti, pa je logično da oni koji ih nemaju vodu troše vise nego što im i treba. Samo ugradnjom vodomera bi se povećao kapacitet  vode do pet odsto. Osim toga, u saradnji sa Vladom Srbije I lokalnom samoupravom treba instalirati nekoliko buster stanica”, rekao je Veselinović našem radiju.

Medjutim, menadžer Gradskog odbora Liberalno demokratske partije Enes Curić tvrdi da je izgradnja buster stanica zamajavanje gradjana, već da se problem vodosnabdevanja može riješiti jedino u otklanjanju gubitaka i u pronalaženju novih izvorišta.

“Preokret u vodosnabdevanju Novog Pazara nam je preko potreban. Realnost je da izvorište na Pazarištu ne može da obezbedi dovoljnu količinu vode za grad koji ima ovoliki priliv stanovništva. Buster stanice su zamajavanje gradjana I ne predstavljaju nikakvo rešenje. Mi moramo pod hitno riješiti gubitke u gradskog vodovodboj mreži i pronaći nova izvorišta, kao I izgraditi novo filtersko postrojenje na drugom kraju grada”, rekao je Curić radiju Sto plus.

Predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačke demokratske zajednice Sead Šaćirović tvrdi da osim što je nemaju dovoljno, Novopazarci piju izuzetno zagadjenu vodu.

On kaže da će ova stranka po dolasku na vlast zameniti azbestne cevi u gradu i uvesti nove standarde.

“Gradovi slične veličine poput Novog Pazara su davno zamenili ove cevi, čak je i susedna Raška. Mi planiramo to da uradimo i da uvedemo nove ekološke standarde, koji ne utiču na zdravlje ljudi. Učinićemo sve da sprečimo nepotrebno odlivanje vode, kao i divlje priključke, a tom relativizacijom ćemo zaštiti sve gradjane da vise ne dočekuju Ramazan I Božić bez vode”, rekao je Šaćirović našem radiju.

Generalni sekretar Stranke demokratske akcije Sandžaka Fuad Baćićanin smatra da se što prije treba krenuti u sanaciju gubitaka vode da bi se problem vodosnabdevanja riješio.

On je našem radiju rekao da se u Novom Pazaru gubi oko 60 odsto vode.

“Što pre treba krenuti sa otkrivanjem i sanacijom gubitaka vode, jer je to najveći prioritet. Nelogično je povećavati kapacitet vode, odnosno pritisak u distributivnoj mreži, jer time dolazi do većih kvarova, a povećavaju se i gubici”, rekao je Baćićanin radiju Sto plus.

Predsjednik Sandžačke narodne partije Mirsad Djerlek smatra da bi se povećanjem dotoka sirove vode i povećanjem broja pumpnih stanica problem vodosnabdevanja u Novom Pazaru znatno riješio.

“Obzirom da sam bio gradonačelnik jedno vrijeme, imam idejni projekat koji su mi radili ljudi iz Istanbulskog vodovoda. Potrebno je povećati dotok sirove vode do mjesta za pročišćavanje i izgraditi prošireni bazen na izvoru reke Raške. Osim toga, na filteru treba uraditi još jedno postrojenje I zameniti dotrajalu distributivnu mrežu”, rekao je Djerlek našem radiju.

Podsjećamo da je vodosnabdevanje jedan od gorućih problema Novopazaraca, jer pojedini dijelovi grada svakog leta nemaju vodu po 12 i više sati, a poneka naselja ovu dragocenu tečnost nemaju danima.

Izvor: RadioStoPlus.com


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.