14. Mart 2018

“Sa sigurnošću može da se kaže da je jedan dio stanovništva Sjeničko – Pešterske visoravni čisto srpskog porijekla i pravoslavne provenijencije a jedan dio je albanskog porijekla i katoličke provenijencije. Oko toga nema dileme. Sve ostalo je stvar političke manipulacije“, rekao je kvazi historičar iz Sjenice Salih Selimović na promociji knjige “Prezimena i njihovo poreklo na Sjeničko – Pešterskoj visoravni“ koje je održana u prijepoljskom Domu kulture.

Inače, Salih Selimović je već duže vrijeme poznat i afirmisan u srpskim medijima, naročito onim koji žele i dalje spočitavati Bošnjacima srpsko porijeklo. Ti velikosrpski krugovi iz Beograda sve ovo vrijeme rade na predstavljanju Bošnjaka kao ostataka srpskog korpusa koji su za vrijeme Osmanskog carstva prihvatili islam.

Knjiga sadrži porijeklo 741 prezimena familija sa teritorija Sjeničko – Pešterske visoravni koja je, prema riječima autora, bila područje odakle se intenzivno iseljavalo ali i na koju se doseljavalo u etapama.

“Niko nije pao s neba niti je došao iz Saudijske Arabije. Veliki broj muslimana nosi srpsko porijeklo i djelimično albansko. Oko toga nema dileme”, navodi se u Selimovićevom djelu.

Komentarišući činjenicu da se to stanovništvo etnički izjašnjava kao Bošnjaci Selimović je rekao:

“Druga stvar koliko je to naučno utemeljeno. Ljudi često hoće da budu ono što nisu ili što bi željeli da jesu. A trebaš biti ono što jesi i nikome ne bi trebalo da smeta to šta si bio prije 300 godina. Moji su porijeklom Hercegovci i bili su Vujovići od kojih je jedan 1650. godine primio islam. Ja sam musliman i toga se ne odričem ali ne treba ni zaboraviti svoje srpsko porijeklo!” rekao je na promociji Salih Selimović.

Međutim, bošnjački historičari ističu da su Vujovići, koje pominje Selimović, od Bileće i da pripadaju vlaškom plemenu, kao što su Kapori, Miriliovići, Pilipovići, MIloševići, Dedijeri, Tadići, Ljubovići… Sve su to vlaška katunska plemena koja su tek u drugoj polovini 19. stoljeća posrbljena (plemena objedinjena pod srbljanski narod).

Pored male posjećenosti od 10-tak predstavnika srpskih nacionalističkih udruženja i stranaka, na promociji se pojavio i parahodža paravjerske tvorevine Nadir Dacić, koji je 2007. godine bio organizator puča u Prijepolju a danas obnaša funkciju direktora paramedrese u tom gradu. On je čak zauzeo mjesto u prvom redu i očigledno dao podršku stavovima Selimovića, koji je u Prijepolje došao sa namjerom da kaže kako Bošnjaci ne postoje i da su to zapravo Srbi.

Dacić je, inače, skoro imao promociju svoje knjige u Novom Pazaru o Beogradskom Gajretu. Na toj promociji oštro je reagovao bošnjački historičar dr. Redžep Škrijelj ističući da se radi o prosrpskom udruženju koje je djelovalo među Bošnjacima sa namjerom posrbljavanja.

Da se zapravo radi o tandemu Dacić – Selimović koji zadnjih godina obilaze sandžačke gradove s namjerom širenja prosrpskih ideja među Bošnjacima stručna javnost u Sandžaku već uveliko spekuliše i upozorava Bošnjake na oprez.

izvor: sandzacke.rs

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles