Parada ponosa u Crnoj Gori

10
3
Slika za novine
Autor: mr. Nusret Balić

Povodom  organizovane  ‘’parade ponosa’’ u Budvi i Podgorici , želim se obratiti javnosti Crne Gore, jer koliko vidim i čujem, veoma je mali broj onih koji žele iznijeti svoj stav povodom ove društvene anomalije. Naime, Crna Gora je zacrtala svoj put ka učlanjenju u Evropske i Evroatlanske strukture. Taj put podrazumijeva ispunjenje političkih, ekonomskih i pravnih normi, koje svaka zemlja mora ispuniti kako bi postala ravnopravna članica Evropske Unije.

Znamo da je jedan od osnovnih kriterijuma za ulazak u EU uspješna vladavina prava, koja se manifestuje kroz postovanje ljudskog dostojanstva, poštovanje prava čovjeka, zaštita prema licima koja pripadaju nacionalnim manjinama, demokratija, sloboda, bezbijednost itd. Dakle, svi građani Evropske Unije moraju njegovati i dijeliti ove vrijednosti, bez obzira kojiko te vrijednosti imale svoje mane i prednosti. Kao neko ko se bavi izučavanjem politike Evropske unije, svjestan sam toga da učlanjenje Crne Gore u EU, donosi našoj zemlji brojne koristi, I jedan sam od entuzijasta kada je u pitanju clanstvo naše zemlje u EU.

Međutim, kada se radi o vladavini prava, odnosno pravima čovjeka koja se tiču zaštite prema LGBT populaciji, moj entuzijazam prema onim šo EU njeguje u ovoj oblasti prestaje. Svaka država, pa i Evropska unija kao međunarodna organizacija nadnacionalnog karaktera, koja želi graditi zdravo društvo, mora gajiti jake moralne norme. Ekonomija u jednoj zemlji može da napreduje i stagnira, ali ako se moral pogazi onda se više ne može izgraditi. Iako je jedna od definicija demokratskog društva ‘‘društvo koje ima stabilne institucije koje mu omogućavaju izražavanje svog političkog stava‘‘, moramo znati da su građani ti koji grade demokratiju. Dugo vremena je aktuelna definicij patriotizma, da je to voljeti svoju državu i svoj narod. Međutim, moj stav je, da patriota znači, ukazati na svaku anomaliju koja šteti državi ili društvu. Bilo to da je u pitanju korupcija, kriminal, krađa, pa makar to bio homoseksualizam, jer je to nešto što narušava prirodnu harmoniju i remeti red na zemlji, koji je već uspostavljen. Ako je demokratija, dati covjeku pravo da radi ono što on želi i podržavti ga u tome, onda to ne vodi blistavoj budućnosti.

Demokratija mora imati svoju mjeru, to građani EU dobro znaju. Demokratija bi trebalo da omogući čovjeku da radi sve ono što je konstruktivno i da ga podržava u tome. Zaštita homoseksualaca i pružanje podrške onome što oni čine, ne može biti korisno za društvo. Oni sa strašću prilaze muškarcima umjesto ženama, to je nešto što nije prirodno. Ako oni traže da im se daju prava da rade to što rade, i da su im ta prava uskraćena, šta je onda sa pravom djeteta da ima majku, biku, nanu ili babu? Zar njima nije uskraćeno to pravo? Ko onda kome ugrožava pravo na zdrav život? Ova anomalija je i  udar na prava zene. U Americi ima preko 8 miliona više žena od muškaraca. Ima preko 25 miliona homoseksualaca. Samo u Njujorku su jedna trećina homoseksualaci. To znači da će samo u Americi preko 30 miliona žena ostati bez muževa. Dakle neće moći da se udaju. Zar to nije uskraćivanje tuđih prava.

Ko onda kome uskraćuje prava? Ovo ipak govorim uz dužno poštovanje prema LGBT populaciji, jer ih postujem kao ljude, a ne ono što oni rade. Poznavajući građane Cne Gore, kao ljude koji gaje visoke morlane norme, i koji dobro znau šta je čojstvo i junaštvo, smatram da nikad neće podržavati LGBT populaciju u Crnoj Gori, i da će svaka njihova parada imati destruktivne posljedice. Nijesam zagovornik toga da te ljude trebamo kritikovati i ponižavati, radije sam za to da im trebamo lijepim savjetima ukazati na neprirodnost njihove nastranosti, i pomoći im da izađu iz te mračne tmine na svjetlost.

Umjesto što se organizuju razni seminari o njihovim pravima, smatram da je korisnije da se organizuju seminari o tome, na koji način im pomoći da se varte u normalne tokove života. U ovome bi najveći doprinos mogle dati vjerske zajednice u Crnoj Gori. Očekujem i od vjerskih zajednica u Crnoj Gori da iznesu svoj stav povodom ‘‘parade ponosa‘‘, jer je izvor morala u vjeri. Jedno je jasno, a to je, da će građani Crne Gore morati da ih prihvate onakvim kakvi jesu, jer je jedan od strateških ciljeva Crne Gore, ulazak u EU. Na kraju, referendum je taj, gdje će građani iznijeti svoj stav o ulasku Crne Gore u EU. Ne smije se gubiti obraz zbog nečijeg ponosa!

Mr evropskih integracija Nusret  Balic


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

10 KOMENTARI

 1. Nusrete, a brate, samo naprijed… vjeruj mnogi su uz tebe i pored tebe za tebe, u borbi protiv ovog zapadno evropskog masonskog proizvoda, koji pretenduje unistiti porodicu kao osnovnu celiju drustva. Oni su prvi proizvod ove ,,mafije,, sa zapada…poslije ce pedofili traziti svoja prava.. pa ce poslije njih ko zna ko i sta… Sa Allahu Ekber na usnama, u borbi protiv svih ovakvih ,,proizvoda,, sa Zapada.

  0

  0
 2. G-dine magistre europskih integracija,

  Vidim da ste na čelu nevladine organizacije ‘Sandžak EU regija’ koja je registrovana u Crnoj Gori, i koja između ostalog zagovara ideju uspostave europske regije Sandžak po modelu prekogranične regije.

  Čestitam vam na tome i želim vam uspješan rad na tom polju.

  Iz dobre namjere htio bih vam skrenuti pažnju na par stvari vezanih za ovaj tekst i njegovu vezu sa funkcijom koju obavljate.
  Što se tiče odnosa prema homoseksualcima i LGBT populaciji u potpunosti se, kao vjernik musliman, slažem sa vama.

  Eh sada Vi, gospodine magistre Nusrete, koliko vidim želite da, kako ste naveli u prijethodnom tekstu, instališete Sandžak kao člana europskih regija, kako bi sami građani regije Sandžak dobili mnogobrojne benificije kao i stanovnici ostalih regija unutar EU. To je vrlo pozitivna stvar za koju se treba boriti. Jako ambiciozno ali vam želim uspjeha.

  Ali, obzirom na funkciju koju obnašate i kojom se želite boriti za Sandžak unutar institucija EU morate voditi računa o ovakvim nastupima. Tj. morate izvagati između dvoga:

  1. Da ostanete na čelu nevladine organizacije ‘Sandžak EU regija’ i da se svim legitimnim i legalnim sredstvima borite za bolju poziciju Sandžaka u EU institucijama, a da javno ostavite ovakve verbalne napade na LGBT populaciju i njihova prava (po zakonima EU ovaj vaš tekst je napad na prava i slobodu LGBT populacije), ili

  2. Da organizaciju ‘Sandžak EU regija’ prepustite nekome drugom, da vi djelujete u njoj iz drugog plana, što bi vam dalo za pravo (po zakonima EU) da kao pojedinac ovako javno iznesete svoje mišljenje o homoseksualizmu.

  Dakle, unutar bilo koje džamije unutar EU imam ili efendija ima pravo da iznese vjerski stav po pitanju homoseksualizma. Ali kada se izadje na ulicu ne smije poderati zastavu LGBT populacije niti fizički nasrnuti na bilo koga, niti ga vrijeđati verbalno.

  Tako i vi g-dine magistre ivagajte između ove dvije solucije koje sam vam naveo. Jedno sa drugim ne ide. Ako ne vjerujete probajte, ali vrlo brzo ćete izgubiti kredibilitet kod EU funkcionera i onda za džabu je sve ‘što ste do tada krečili.’

  Ja vidim vašu jaku želju da podržite i gurnete cijeli Sandžak unutar institucija EU, ali pomirite se sa činjenicom da vi nećete na ovaj način pronijeniti vrijednosti i parametre EU demokratije, niti nečega što se u EU davno smatra normalnim. Preko nečega se, za dobrobiti Sandžaka mora i zažmuriti sa funkcije koju obavljate.

  I još nešto. Kada pišete ovakav tekst, g-dine Nusrete vodite strogo računa o svakom podatku koji navodite. Navodite podatak da su u New Yorku trećina stanovnika homoseksualci. Prema svim podacima koje sam provjerio u New York, prema podacima iz 2010. LGBT populacija čini na nivou grada nešto više od 2%, dok na nivou regije čini 4,05% od ukupnog broja stanovnika.

  0

  0
  • Ti koji to pises mora da si neki pripadnik LGBT populacije. Ja ih ne napadam, vec iznosim svoje stavove. Hvala tebi na savjetima, ali gledaj svog posla! Ostalima se zahvaljujem na komentarima. Da vas Allah nagradi na lijepim zeljama.

   0

   0
   • Vidiš, g-dine magistre europskih integracija, griješiš opet, ali sada u procjeni. Napisao sam ti u tekstu da sam vjernik musliman, a evo da dodam da sam i IMAM (efendija, hodža) u jednom džematu u zemlji koja je članica EU od samog njenog osnivanja. Dakle, ponavljam ti moji stavovi o LGBT populaciji, kao imamu muslimanu, su ti nadam se poznati. I vidis ja kao IMAM ovdje unutar EU mogu svojim džematlijama da iznesem jasno i glasno stav da je homoseksualizam u ISLAMU veliki grijeh, sociološka anomalija, a da pri tome ne naškodim niti džematu, niti bilo kojem pojedincu moga džemata, niti društvu države u kojoj živim i radim. Pri tome nisam prekršio niti jedan zakon države niti EU uopće.

    Hoću ti reći da mi moja pozicija dozvoljava da kaže jasan stav o LGBT populaciji, ne kršeći pri tome zakone EU.

    Ali tvoja pozicija je sljedeća (ovako si se potpisao nakon jedne kolumne objavljene baš ovdje na ovom sajtu):

    Mr Evropskih integracija Nusret Balic

    Potpredsjednik i koordinator NVU za Bijelo Polje

    Bijelo Polje, Loznice, ul. Bb

    Br.tel. 068 623 970

    Dakle, ti si, g-dine magistre europskih integracija, na čelu nevladine organizacije koja želi progurati Sandžak kao regiju unutar institucija EU.
    Jelko Kacin, koji je glavni izvjestioc EU za Crnu Goru danas je pozvao vlasti Crne Gore da kazni sve one koji su pozivali ‘govorom mržnje’ protiv LGBT populacije.
    http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/11/Region/1425425/Kacin%3A+Kazniti+i+huligane+i+Amfilohija+.html

    Šta bi ti sada odgovorio g-dinu Jelku Kacinu da te on kojim slučajem nazove na telefon koji si ostavio u svome potpisu. Da li bi mu mucao i čitao ovo što si napisao ovdje ili bi promijenio iskaz.

    Da sebe ne bi doveo u nezgodnu situaciju dao sam ti gore dva prijedloga pa ih ponovo pročitaj da poslje ne bi mucao na telefonima i sam sebe demantovao sljedećim nekim tekstom.

    A što se mene tiče, kralj zemlje u kojoj živim, može da dođe u moju džamiju i da me pita o LGBT populaciji, ja bih mu odgovorio sa jasnim stavom Islama po tom pitanju, i to je moje pravo.

    Selam, i nemoj šta zamjeriti.

    0

    0
   • Ja polazem racune samo Allahu, a vi koji robujete ljudima strahujte sta ce vam neko reci, kao onaj zec sto napuni gace kada se grm zasuska! Sto se tifce statistike upucujem vas na knjigu dr Zakira Naika “Islam u centru paznje”. Kao trece u mom tekstu ne postoji govor mrznje, vec naprotiv, zalazem se da ih ne treba kritikovati i ponizavati. procitajte jos jednom tekst. Opet Vam kazem, iznio sam svoj stav i svoje vidjenje. Ne zelim nikoga da mijenjam! Gdje je tu sloboda govora? Nemojte se kriti iza laznih profila, jer znajte da ima neko ko nad vama bdi! Otkrijet svoja lica, pa da dalje komuniciramo! Selam alejkum!

    0

    0
   • Ne bih više u raspravu sa onim koji ne poštuje sagovornika.
    Samo da ti kažem da se prezime piše velikim početnim slovom. Ne piše se ‘Nusret balić’ sa mlim ‘b’ nego velikim ‘Balić’.
    Vidim dva puta se tako potpisuješ, g-dine magistre europskih integracija. Poslušaj bar ovaj savjet ako nećeš prijethodne, i nemoj šta zamjeriti.

    0

    0
   • E moj Nusrete, ti vise ne znas ni sta pises, ni sta hoces. Gospodin Ado te pocijepa onako akademski, a ti u nedostatku inteligencije i argumenata posezes za nkakvim glupostima koje ne piju vodu. Vrati se malo, umi se lijepo, pa procitaj sta pises, kakve nebuloze. Ko to polaze racune nekom drugom mimo Allaha, i kako ti to znas dje ko polaze kakve racune. Umijes se lijepo, i kad si toliko hrabar, sto nisi otisao kao i mnogi sto su bili da sprecis tu paradu ponosa, hrabrino…Svako moze da nas da pise, ali ne umije svak da pise. A tebi ocito treba jos skole.

    0

    0
   • Ako ti predstavljas inteligenciju, mr. ili nekog akademskog gradjanina, nekog ko ce da nas predstavi jevropi, nije ni cudo dje smo, i dje nam je mjesto. To zvanje koje stavljas ispred svog imena MR. ti nista ne znaci kad je bez pokrica, jer da bi neki tekst bio dobar moras ga potkrijepit cinjenicama, i sa dokazima. Tekst nije da nesko kaze sta misli, jer zamisli da svako sebi da za pravo da se izrazava po sajtovim i pise tamo nedje, predstavlja nekog. Svaka pozicija, i svaki izlaak ispred nekog je odredjeni teret ispred te grupe ljudi koje zelis d predstavis, tzato malo stani i pogledaj sta hoces i sta pises. Ne predstavljaj mene vise Allahati, kao nekog ko zivi u Sandzaku, jer znam da ima milion ljudi koji mogu da napiso milion puta bolji tekst. Nije sve u baljezganju i praznim PATRIJOTSKIM FARAZAMA.

    0

    0
  • U potpunosti se slazem sa Vama gospodine Ado. Covjek je napravio dosta propusta u tekstu, sto jednom magistru ne bi smjelo da se desava. Kao prvo i osnovno, u tekstu nisam vidio njegov jasan stav. Protivnik je homoseksualizma ali postuje te ljude kako sam kaze u tekstu. Stvar je jasna ili si ZA ili PROTIV. Zatim baratanje netacnim podatcima, npr: U USA ima 25mil. homoseksualaca a bez muzeva ce ostati 30mil. zena… po kojoj to matematici???

   0

   0
 3. ALLAHU EKBER NUSRETE ZA OVAJ CLANAK,SVAKA TI JE NA MJESTU ,BORI SE MAKAR BIO U RUPI GDJE SE TVOJ GLAS NE CUJE (MUFTIJA ZUKORLIC).SVE POHVALE NAS KOJI SMO U ISTOM SAFU DA TE ALLAH NAGRADI ZA SVE STO RADIS U IME DINA -IMANA-BOSNJAKA .

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.