Papirne knjižice do kraja godine

0
3

Papirne knjižice do kraja godine

Novi Pazar – Do 31. decembra 2016. godine sadašnje zdravstvene knjižice svi građani treba da zamijene čipovanim zdravstvenim karticama. Kako bi se iskoristile prednosti koje nudi novi sistem, sve zdravstvene ustanove, uključujući i apoteke, treba da budu umrežene, kao što je u inostranstvu. Lekari se nadaju da će tako biti i kod nas.

Troškovi izrade iznose 400 dinara, a plaća ih osiguranik ili poslodavac kao obveznik plaćanja doprinosa. Za socijalno ugrožene i novorođenčad kartica je besplatna. Overa će se vršiti elektronskim putem bez dolaska na šaltere. Izdavanje zdravstvenih kartica, odnosno zamjena postojećih zdravstvenih knjižica, obavlja se u nadležnoj filijali/ispostavi Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Procedura za izdavanje kartice slična je kao i za izdavanje zdravstvene knjižice.

Osiguranik podnosi zahtjev za izdavanje nove kartice na posebnom obrascu koji dobija u nadležnoj filijali i potpisuje ga, čime se potvrđuje tačnost i ispravnost podataka.Fizička i pravna lica koja podnose zahtjev za izdavanje zdravstvene kartice dužna su da uplate sredstva u visini od 400 dinara.

Na kartici su vidljivi ime i prezime osiguranog lica, datum rođenja, lični broj osiguranika i broj zdravstvene kartice. Podaci koji se unose na čip preuzimaju se iz matične evidencije osiguranika (ime, prezime, JMBG, LBO, adresa, matična filijala RFZO, obveznik uplate doprinosa, period ovjere i drugi administrativni podaci). Kartica ne sadrži podatke o pruženim uslugama u zdravstvenim ustanovama, podatke o lekovima dobijenim na recept, kao ni druge podatke o ostvarivanju prava iz zdravstvenog osiguranja.

J.Jelić

(rtvnp.rs)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.