Palijativna medicina na Državnom univerzitetu

0
30

000000dunpNovi Pazar – Državni univerzitet u Novom Pazaru  ove godine upisaće prvu generaciju studenata na master  studije  iz oblasti „Palijativna medicina“.

Tim povodom danas je u ovoj visokoškolskoj ustanovi održana prezentacija ovog studijskog programa kojoj su pored nastavnika iz oblasti medicinskih nauka prisustvovali i gradonačelnik Novog Pazara dr Meho Mahmutović, kao i direktori novopazarske Opšte bolnice, Doma zdravlja, Specijalne bolnice Novopazarska banja i filijale Nacionalne sluzbe za zapošljavanje.

Otvarajući skup  rukovodilac master i doktorskih studija prof. dr Ćemal Dolićanin rekao je da je ovaj akreditovani studijski program  jedinstven u  Srbiji  i  na Balkanu i da će se na njemu   školovati kadrovi, koji će biti osposobljeni za sveobuhvatnu brigu i psihosocijalnu pomoć pacijentima sa teškim bolestima. Prema njegovim riječima, palijativna medicina ima cilj da poboljša kvalitet života u skladu sa potrebama obolelog  i njegove porodice i podrazumeva timski rad.

Master studije palijativne medicine moći će da upišu studenti koji su završili osnovne akademske studije medicine, defektologije, rehabilitacije i psihologije.

Rektor Državnog univerziteta prof. dr Miladin Kostić naglasio je da ova visoobrazovna ustanova prateći savremne evropske trendove, kao i zdravstvene potrebe sa kojima se suočava ovaj region, ali i naša zemlja u cjelini, nastoji da obrazuje stručne kadove koji će moći brzo da dođu do posla.

Gradonačelnik Novog Pazara dr Meho Mahmutović naglasio je da pokretanje ovog studijskog programa zaslužuje punu podršku jer su potrebe da stučnjacima ovog profila posebno izražene. Državni univerzitet, kazao je on, prednjači u osnivanju savremenih i aktuelnih studijskih programa.

Činjenicama koje su izneli, opravdanost novog studijskog programa potvrdili su i direktori Opšte bolnice i Doma zdravlja u Novom Pazaru dr Mirsad Đerlek , dr Ervin Ćorović i dr Sonja Radetinac, direktorka Specijalne bolnice Novopazarska banja, kao i Nihad Biševac, direktor filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Novom Pazaru.

Pozitive stavove o programu  su izrazili i prof.dr Zoran Ćosić i akademik SANU prof. dr Vladislav Stefanović, koji je predstavio ekipu predavača na novom studijskom programu: prof. dr Draganu Jovanović, doc. dr Zanu Dolićanin i doc. dr Dragana Bogdanovića.

(rtv.rs)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.