Palestinska djeca u izraelskim zatvorima

0
4

Plestina – Prljavi madrac popunjava prostor širok jedan, a dug samo dva metra. Smrad iz toaleta zagušuje sviju koji uđu u sobu bez prozora, a svjetlo upaljeno danonoćno znači da je spavanje nemoguće.

Ovo je zloglasna Ćelija 36 u zatvoru Al-Jalameh u Izraelu. To je jedna od ćelija za koju su mnoga palestinska djeca čula ili, još gore, bila zatočena u njoj kada im je određena samnica.

Djeca u ovom zatvoru obično su odvođena iz svojih domova između ponoći i pet ujutro. Većina to nije očekivala. U jednom slučaju u Beit Ummaru blizu Betlehema izraelski vojnici zatvorili su palestinskog dječaka nakon što je navodno skidao kvake s vrata. Većina zatvorene djece živi nedaleko od “zona sukoba”, područja blizu izraelskih naselja, te puteva koje koriste naseljenici blizu zida koji ih odvaja od Palestinaca. Skoro uvijek ih optužuju za kamenovanje naseljenika ili vojnika.

Ovi navodi nedavno su objavljeni u izvještaju zasnovanom na svjedočenjima više od 300 palestinske djece, skupljenih tokom četiri godine. Studija organizacije Međunarodna odbrana djece (DCI) ističe sistematsko maltretiranje djece kojima su zatvor odredili izraelski vojni sudovi.

Prema navodima DCI-ja, u posljednjih 11 godina blizu 7.500 djece, od kojih su neki stari 12 godina, ispitivano je i zatvoreno. To se odnosi na 500 do 700 djece godišnje, odnosno skoro dvoje djece svakog dana.

Izraelska djeca mlađa od 14 godina ne mogu biti zatvorena, dok palestinska djeca mogu biti zatvorena sa 12 godina, te, kao i odrasli, mogu ostati u zatvoru bez formalnih optužbi 188 dana.

Mohamad S. iz Tulkarema, grada na sjeveru Zapadne Obale, imao je 16 godina kada je uhapšen, navodi se u izvještaju. Bilo je 2:30 ujutro kada su ga izraelski vojnici izvukli iz kreveta. Oči su mu povezane i odveden je na nepoznatu lokaciju, gdje tvrdi da je morao ležati na hladnoj površini sat vremena. Kasnije je odveden u centar za ispitivanje blizu Nablusa. Tek tada mu je dozvoljeno da popije vodu i ode u toalet, svezan i svezanih očiju. Zatim je odveden u Al-Jalameh, blizu Haife u Izraelu, pa u Ćeliju 36, gdje je primoran da prvu noć prespava na podu, jer nije bilo madraca, niti pokrivača.

Mohammad tvrdi da je proveo 17 dana u samnici u ćelijama 36 i 37. Ispitivan je dva do tri sata svakog dana, ruku svezanih za nisku stolicu, navodi se u izvještaju.

Različita pravila

“Prvih 48 sati nakon odvođenja djeteta su najvažniji, jer ih tada najviše maltretiraju”, kaže advokat DCI-a Gerard Horton.
Vrlo rijetko se roditeljima govori gdje im odvode djecu, a za razliku od izraelske djece, kako se navodi u izvještaju, palestinskim maloljetnicima nije dozvoljeno da budu ispitivani uz prisustvo roditelja, a obično ne dobiju ni advokata prije kraja ispitivanja

Izraelska djeca mlađa od 14 godina ne mogu biti zatvorena, dok palestinska djeca mogu biti zatvorena sa 12 godina, te, kao i odrasli, mogu ostati u zatvoru bez formalnih optužbi 188 dana.

Čim djecu izvedu iz kuća i stave ih u izraelska vojna vozila, često ih tuku, navodi DCI.

Zbog činjenice da djecu često odvode noću, odvoze ih u najbliže naselje da čekaju dok se izraelski policijski istražitelji ne pojave ujutro. To znači da djeca nekad provode sate na hladnoći i kiši.


Neka palestinska djeca optužena su za kamenovanje Izraelaca [AFP]

Ahmad F, petnaestogodišnjak iz sela Iraq Burin nedaleko od Nablusa, uhapšen je u julu 2011. Odveden je u centar za ispitivanje Huwwara, gdje je ostavljen napolju od pet ujutro do tri poslijepodne. U jednom momentu vojnici su doveli psa.
“Hranu za psa stavili su mi na glavu”, kazao je Ahmad za DCI. “Zatim su stavili još jedan komad kruha na moje pantalone, pa sam se pokušao skloniti, ali je pas zalajao. Bio sam prestrašen.”

U 29 posto slučajeva koje je proučio DCI, djeca koja govore arapski potpisuju dokumente napisane na hebrejskom. Međutim, glasnogovornik izraelskih vlasti odbacio je ove tvrdnje, rekavši Al Jazeeri da je “norma da ispitivanja na arapskom trebaju biti snimljena ili zapisana na arapskom”.

Zvaničnik je priznao da su u 13 slučajeva navedenim u izvještaju DCI-a djeca potpisala priznanja napisana na hebrejskom.
Djeca koja potpišu izjave izvedena su pred izraelski Vojni sud. Od 2009. godine djeca se izvode pred vojne sudove za maloljetnike. Njihova priznanja su primarni dokazi protiv njih, a drugi dokazi su uglavnom izjave istražitelja, te ponekad vojnika, tvrdi DCI.

Britanski izvještaj pripisuje činjenicu da izraelske vlasti ne postupaju s palestinskom djecom po međunarodnim normama “uvjerenju, koje nam je prenio vojni tužilac, da je svako palestinsko dijete ‘potencijalni terorista'”.

Zbog činjenice da malo njih dobije mogućnost da se brani sa slobode, suočavaju se sa pravnom dilemom: mogu tražiti advokata da se bori, te tako potencijalno provesti do šest mjeseci u pritvoru ili priznati krivicu i dobiti zatvorsku kaznu do tri mjeseca za “prvi prekršaj”.

Izvještaj koji je objavila Britanska pravna komisija potvrđuje navode DCI-a. Delegacija od devet advokata, pod okriljem britanske Vlade, zaključila je da izraelski vojnici često krše Konvenciju UN-a o pravima djece, te Četvrtu ženevsku konvenciju, čiji je Izrael potpisnik.

Britanski izvještaj pripisuje činjenicu da izraelske vlasti ne postupaju s palestinskom djecom po međunarodnim normama “uvjerenju, koje nam je prenio vojni tužilac, da je svako palestinsko dijete ‘potencijalni terorista'”. Pravnici su kazali da je to, naizgled, “početna tačka spirale nepravde, koju samo Izrael, kao okupirajuća sila [po značenju Ženevske konvencije] može zaustaviti”.

Izraelska praksa zadržavanja djece “u samnici na duži period bi, ukoliko bi se desila, mogla predstavljati mučenje”, zaključila je Komisija. Od sve djece koju je intervjuirao DCI, 12 posto je izvijestilo da su bili zadržavani u samnici u prosjeku 11 dana.

Odbacili tvrdnje

Izraelska agencija za sigurnost (ISA), poznata i kao Shin Bet, odbacila je navode da su djeca maltretirana, te da im nije omogućena pravna pomoć.

“Niko ko je ispitivan, uključujući maloljetnike, nije zadržan u samnici kao vid kažnjavanja ili kako bi se od njega iznudilo priznanje”, saopćio je ISA kada je britanski list Guardian prvobitno izvijestio o zatvaranju djece u Izraelu.
ISA je, također, saopćila da maloljetnicima omogućava specijalnu zaštitu i poštuje međunarodne sporazume čiji je Izrael potpisnik, uključujući pravo na pravnu pomoć i posjete Crvenog križa.

Glasnogovornik izraelskih vlasti je u intervjuu za Al Jazeeru optužio DCI za pristrasnost i odbacio njihove navode da je većina djece privedena zbog navoda o kamenovanju.
“Ovo je osnova samo 40 posto optužnica protiv maloljetnika na Zapadnoj Obali. Starosna dob počinitelja nije relevantna u smislu ozbiljnosti djela: bez sumnje je dokazano da kamen koji baci 15-godišnjak nije ništa manje smrtonosan od onoga koji baci odrasla osoba.”

On je dodao da djeca bacaju i granate, postavljaju eksplozive i pucaju.
Odbacio je navode da ISA koristi izolaciju kao tehniku ispitivanja ili kao mjeru za iznuđivanje priznanja. Također, negirao je da je priznanje krivičnog djela najbrži način za izlazak iz zatvora, rekavši da su takve tvrdnje “netačne, iskrivljene i zasnovane na pogrešnim informacijama”.

Horton tvrdi da nema znatnog pomaka na terenu otkad su objavljeni britanski i izvještaj DCI-ja.
“Odgovor vojnih vlasti je da počnu pričati o eventualnim promjenama. Ali kad razmotrite detalje, promjene su bez mnogo sadržaja.”

“Realno govoreći, radi se o de facto aneksiji većine Zapadne Obale – to nije privremena vojna okupacija. Vojni sudovi su ključni dio ovog procesa koji se koristi za kontrolu stanovništva”, zaključuje Horton.

(Aljazeera)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.