Pada interesovanje za željeznicu zbog starih vozova i sporih pruga

0
394

Rezultat slika za PADA INTERESOVANJE ZA ŽELEZNICU ZBOG STARIH VOZOVA I SPORIH PRUGA

Glavni razlog za manje interesovanje za prevoz željeznicom treba tražiti u sporijoj dinamici generalnog remonta barske pruge, kao i zastarelom voznom parku.

Rekao je generalni direktor Direktorata za železnički saobraćaj u crnogorskom ministarstvu saobraćaja, Milan Banković.

Kako je naveo, crnogorska vlada je pre 13 godina pokrenula veliki investicioni ciklus i u tom periodu u železničku infrastrukturu i u nabavku novih vozova i remontovanje vozova, lokomotiva i vagona uložila 180 miliona evra.

“Najveći deo ulaganja odnosi se na generalne remonte pruga i sanaciju slabih tačaka u pružnom pojasu”, rekao je Banković.

U tom periodu realizovan je kompletan generalni remont sa elektrifikacijom i daljinskim upravljanjem nikšićke pruge i paralelno remont barske pruge od granice sa Srbijom do ukrsnice Kos, u ukupnoj vrednosti većoj od 150 miliona evra, dodao je on.

Prema njegovim rečima, u vozna sredstva je uloženo više od 30 miliona evra u istom periodu, pri čemu je za nove vozove izdvojeno 13,5 miliona evra”.

On je dodao da je od 2006. godine pored cele nikšićke pruge remontovano i blizu 50 odsto barskog dela pruge kroz Crnu Goru, dok je Srbija uradila oko 25 odsto svog dela.

“Vreme putovanja veoma utiče na putnike iz međunarodnog saobraćaja i tu je teško vratiti poverenje dok se ne završe remonti barske pruge, makar na nivou od 70 odsto pređašnjih brzina”, ističe Banković.

Međunarodni saobraćaj je, rekao je on, imao veoma ozbiljno smanjenje, tako da je broj putnika u međunarodnom saobraćaju u odnosu na 2007. godinu manji i četiri puta.

“Ovo je, pre svega, prouzrokovano stanjem barske pruge, odnosno dugim vremenom putovanja”, rekao je Banković.

Glavni razlozi kašnjenja vozova su zbog smanjenja brzina na pojedinim slabim tačkama na pruzi, koja su uvedena dok se ne izvrši potrebna sanacija, zatim zbog investicionog održavanja pruga, a povezana su sa prekoračenjem vremena dozvoljenog za izvođenje radova, odnosno neophodnih prekida saobraćaja, kao i zbog nedovoljnog broja ispravnih voznih sredstava, zaključio je Banković.

Tanjug


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.