Pacijentu za dva mjeseca propisano 1.073 kutije lijekova

0
17

Novi Pazar – Republički zavod za zdravstveno osiguranje (RZZO) tražiće od Ministarstva zdravlja da obavi vanredni stručni nadzor u zdravstvenoj ustanovi u Novom Pazaru, gde je faksimil jedne doktorke koristilo pet volontera koji nisu ovlašćeni da propisuju recepte, a napisali su „dokument” za medikamente u vrijednosti od sedam miliona dinara.

Sanja Mirosavljević, pi-ar RZZO-a, kaže da ovaj problem ima dvije dimenzije i da, pored evidentnih zloupotreba, niko ozbiljan ne vjeruje da pacijent treba i može da popije 30 kutija sedativa mjesečno, ili pak 30 kutija „palitreksa”.

– Postoji i finansijski aspekt gdje je zloupotrebljen javni novac koji je mogao da bude iskorišćen tamo gdje je i najpotrebniji – kaže Mirosavljevićeva.

Ovo je samo jedan od mnogobrojnih slučajeva gdje pojedini lekari neracionalno propisuju lekove mimo indikacija svoje specijalnosti, pa je tako izdato neverovatnih hiljadu kutija lijekova za dvija mjeseca po pacijentu. Kako saznajemo, jedan lekar u Kragujevcu je za manje od godinu dana zbog zloupotrebe pečata oštetio kasu RZZO-a za čak milion dinara. Za veliki broj lekova koje je propisao na svoju ruku, nije imao izveštaj lekara specijaliste, a riječ je o medikamentima koji ne smeju da se propisuju bez odobrenja specijaliste. Ovaj doktor je propisao i lekove iz domena psihijatrije, što nikako nije smeo da radi, a jednom pacijentu je za tri meseca propisao čak 27 kutija „ranisana”, 26 kutija „bromazepama”, 17 kutija „lorazepama”, 29 kutija „palitreksa”, 16 kutija „sinacilina”, 24 kutije „diklofena”, čak osam kutija „trodona”, 18 kutija „dovicina”, 12 kutija „amoksicilina”, 16 kutija „eritromicina” i devet kutija „raptena”. Apsolutni rekord lekara iz Kragujevca svodi se na to da je propisao dvomjesečnu terapiju od 1073 kutija lekova na 533 lekarska recepta.

– RZZO u kontinuitetu kontroliše rad svih lekara koji propisuju lijekove na recept. Kada je riječ o grubljem kršenju tih pravila, obaveštava se nadležna regionalna komora zdravstvenih radnika i pokreću se disciplinski postupci protiv lekara koji su propisivali recepte mimo indikacija. U zavisnosti od činjeničnog stanja, može se pokrenuti i prekršajni postupak protiv lekara. Verujemo da će pojedini slučajevi dobiti sudski epilog za naknadu štete jer su oštetili kasu javnog novca – kaže Sanja Mirosavljević.

Posebna priča su pumpice za astmu „berodual”. Subspecijalisti, stručnjaci iz pojedinih oblasti, definisali su terapijske opcije za lečenje pacijenata, a to je da su 4,2 pumpice godišnja doza za pacijenta. Prema zvaničnim podacima RZZO-a, za ove iste pumpice prosječna doza u Srbiji koju podignu naši osiguranici iznosi 14. Zabeležen je slučaj doktorke koja je za manje od godinu dana pacijentu propisala neverovatnih 67 kutija „beroduala”. Na žalost, ovaj primer nije usamljen. Dosta slučajeva ima da lekari pišu po 25, 30, pa čak i 40 kutija „beroduala” u odnosu na preporučenu dozu specijaliste. Primećene su i zloupotrebe u propisivanju lijekova koje uzimaju zavisnici. Tako su dva doktora iz Doma zdravlja „Zemun”, za samo tri mjeseca propisali za tri pacijenta čak 175 kutija „trodona” i ostalih medikamenata iz ove grupe. Lijekovi su pisani bez mišljenja specijaliste, što je zabranjeno, a količine premašuju čak i doze koje je sam proizvođač registrovao kao maksimalne koje smeju da se uzimaju.

– Lekari se žale da im RZZO neda da liječe ljude, smatrajući da neracionalno propisuju terapiju.Nije u pitanju neracionalnost, većpoštovanje indikacija za dobijanje lijeka o trošku RZZO-a – dodala je Mirosavljevićeva.

Prim. dr Nevenka Dimitrijević, predsjednica Saveza sindikata lekara i farmaceuta, kaže da nije normalno da neko svesno propiše toliki broj lijekova i da sve treba da se ispita kako bi se odvojilo „žito od kukolja”. Ona naglašava da takvi slučajevi nisu baš uobičajeni i da većina lekara nije luda da sebe dovodi u situaciju da zbog recepata završi na sudu.

Izvor: Politika.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.