Oživljavanje privrede želja svih političara

1
10

Sjeverni Sandžak – Građani Novog Pazara smatraju da prioritet i osnovni zadatak naredne lokalne samouprave u Novom Pazaru mora da bude oživljavanje posrnule privrede.

Ovo je jedan od gorućih problema grada, koji već nekoliko prethodnih vlasti nisu uspjele da riješe, a čini se da bi ona kojoj to bude pošlo za rukom dugo ostala na vrhu.

Predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačke demokratske zajednice Sead Šaćirović smatra da za oživaljavanje privrede treba stvoriti pogodno i mirno tlo, sa iskorenjivanjem korupcije i mita.

“Kada stvorimo takve uslove doći će strani ulagači, a iskoristićemo i prirodnu obdarenost naših ljudi, Srba i Bošnjaka, da se bave biznisom i trgovinom. Pomoći ćemo im da razviju biznis, mala i srednja preduzeća”, rekao je Šaćirović radiju Sto plus.

Predsjednik Sandžačke demokratske partije Rešad Hodžić tvrdi da su tokom ovog četvorogodišnjeg mandata uspostavili dobre kontakte sa investitorima koji garantuju ulaganja u nekom narednom periodu.

“Nedostatak savremenih saobraćajnica i politička nestabilnost su jedan od glavnih razloga što do sada nije bilo stranih investicija u ovom kraju, ali i nedostatak općinskih parcela koje bi mogli da ponudimo investitorima. Ukoliko na predstojećim izborima pokažemo snagu normalnih političkih opcija, nastavićemo rešavanje problema infrastrukture, a samim tim i oživljavanja privrede”, rekao je Hodžić Sto plus radiju.

Generalni sekretar Stranke demokratske akcije Sandžaka Fuad Baćićanin kaže da će ova politička partija po preuzimanju vlasti planski raditi na oživljavanju privrede, prije svih njenih grana poljoprivrede, turizma, razvoja malih i srednjih preduzeća.

„Ovim privrednim granama ćemo se posvetiti nakon preuzimanja vlasti u Novom Pazaru. Kancelarija Sandžaka, koju je nedavno otvorio naš lider Sulejman Ugljanin, može mnogo da pomogne u privlačenju sredstava Evropske unije za ekonomski i privredni razvoj regije, pa samim tim i Novog Pazara“, rekao je Baćićanin.

Predsjednik Gradskog odbora Srpske radikalne stranke Milan Veselinović kaže da bez stranih ulaganja novopazarska privreda ne može oživijeti, ali i ulaganja u agrar i poljoprivredu.

“U ovom kraju i dalje ima inžinjera i stručnjaka koje treba iskoristiti i angažovati. Jedno od glavnih riješenja je ulaganje u agrar, proizvodnju zdrave hrane. Moramo stimulisati ljude kreditima i subvencijama da se vrate na selo, da obrađuju zemlju, jer moramo riješiti dalju migraciju stanovništva iz sela u grad”, rekao je Vaćićanin radiju Sto plus.

Predsjednik Sandžačke narodne partije Mirsad Đerlek veruje da će, ukoliko osvoji vlast, sa koalicionim partnerima Ujedinjenim regionima Srbije i Mlađanom Dinkićem oživeti novopazarsku privredu.

“Dinkić je u poslednje četiri godine otvorio oko 20.000 radnih mjesta u Srbiji, od Loznice, Kragujevca, Niša, Leskovca i drugih gradova. Ubeđen sam da je sa projektom koji sam započeo još 2008. godine za izgradnju Industrijske zone u Novom Pazaru i Dinkićevim obećanjem da će dovesti najmanje tri investitora i otvoranjem 3.000 radnih mjesta, stvorena istorijska šansa za ovaj grad”, rekao je Đerlek našem radiju.

Menadžer Gradskog odbora Liberalno demokratske partije Enes Curić ističe da da bi se oživjela privreda mora se uložiti u izgradnju infrastrukture, prije svih izgradnju autoputa i gasovoda.

“Naš prioritet je i da zaštitimo onu industriju i privrednike koje već imamo. To su ljudi koji se već skoro 20 godina bore sa krizom u ovom kraju. Dakle, kada ljudima koji već rade omogućimo da ispune svoju proizvodnju idemo dalje u obezbeđenje novih investicija”, rekao je Curić našem radiju.

Podsjećamo da je Novi Pazar–privredno čudo Srbije 90-tih godina uspeo da se za samo nekoliko godina nađe na lestvici siromašnijih općina i gradova, bez ijednog stranog investitora, čak ni na pomolu.

Izvor: RadioStoPlus.com


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.