Ova knjiga predstavlja glasnu odbranu islamske zajednice

0
13

BiH – U četvrtak, 26.01.2012., reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić u svom kabinetu primio je imama Muhameda Velića povodom izlaska njegove druge knjige.

Tom prilikom mu je čestitao na izvanrednom projektu dokumentiranja naše stvarnosti, kao što je redovito pisanje kolumni, tekstova i reagiranja, objavljivanje knjiga i tome slično, iskazao mu punu podršku, te mu zaželio još puno dobrih, hrabrih i korisnih tekstova i knjiga u očuvanju naše čiste vjere, svijesti i savjesti, pameti i naših vjerskih i nacionalnih vrijednosti.

Prije nekoliko dana, iz štampe je izašla nova knjiga sarajevskog imama, kolumniste “Preporoda” i Rijasetovog web portala – Muhameda Velića, pod naslovom “Da, mi smo Islamska zajednica”. To je njegova druga knjiga. Riječ je o njegovih osamdesetak tekstova, koje je napisao u protekle dvije i po godine. Ti su tekstovi objavljivani u IIN “Preporod”, na web portalu Rijaseta, u “Dnevnom avazu” i još gdje drugdje. No, tu su i neki tekstovi i zapažanja koja nisu objavljivana. Sada su se svi ti tekstovi, u formi dokumenta, skrasili i smjestili u jednu knjigu – “Da, mi smo Islamska zajednica”.

Knjiga, prije svega, svjedoči jedno “kondenzovano vrijeme”, prepuno smutnje, spletki, podvala, opasnosti i otvorenih napada na svetinje i vrijednosti vjere, kao esencije našeg naroda, i Islamske zajednice, kao njegovog primarnog i posljednjeg utočišta u domovini i državi Bosni i Hercegovini, ali i šire.

Ova knjiga predstavlja glasnu odbranu, nikako napad i nikada agresiju! Naravno, nekome smeta upravo to, i glasnost, i odbrana. Jer, tendenciozno se radi na tome da tiho postanemo dresirani, izbezumljeni i raspamećeni, pokoreni i, na koncu, uništeni. Mi na to ne pristajemo i nemamo dilema. Jer, ova je knjiga jasan odgovor u vremenu izrazitih dilema, sugestija i pitanja: Da, znamo ko smo; Da, znamo gdje smo; Da, znamo s kim živimo i, što je isto tako bitno, Da, znamo šta nam valja raditi!

Predgovor za knjigu napisao je reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić, dok je pogovor napisao mr. Ekrem Tucaković, šef Rijasetove Službe za odnose s javnošću.

Recenzenti knjige su: mr. Ekrem Tucaković i mr. Abdulgafar Velić.

Iz Predgovora: S posebnim zadovoljstvom čitam kolumne imama Muhameda Velića i s istim zadovoljstvom svima preporučujem da ih čitaju… Kao reisu-l-ulema, neopisivo sam sretan i radostan kada vidim i osjetim da moji imami koriste dar slobode, kada vidim i osjetim da su pobijedili strah od „vlastitog doma”, od iznošenja „vlastitog stava i mišljenja”, kada su nadišli i pobijedili stereotipe i frustracije koje se decenijama lijepe na časnu imamsku profesiju.

Zato želim ohrabriti imame da predano nastave neizbježan i mukotrpan rad osvješćivanja vjerski i nacionalno „neosvješćenih” članova naše zajednice, jačanje moralnih načela kod moralno posrnulih i zapuštenih članova naše zajednice, borbu za istinu, pravdu i ljudsko dostojanstvo – kad god se ove vrijednosti gaze i ignoriraju. Treba uvijek podsjećati da smo mi Islamska zajednica našeg naroda, i, prema tome, moramo biti nada i utjeha našem narodu u svakom vremenu…

Vjerski, društveno i nacionalno odgovorni, javni aktivizam imama daje jedan novi kvalitet ovovremenoj Islamskoj zajednici. Posebno sadašnje vrijeme i mjesto traži aktivne i odgovorne imame.

Muhameda Velića smatram jednim od takvih imama, aktivnih i odgovornih, i dajem mu punu podršku…

Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić

Iz Pogovora: Muhamed Velić, zasigurno, spada među one imame, ne tako brojne, koji polahko ali sigurno ostavljaju čvrsta i trajajuća pisana svjedočanstva o sebi i svome javnom imamskom aktivizmu, svome vremenu, mjestu i društvenom ambijentu. On je odlučio da, kao imam, u punom kapacitetu produktivno koristi blagodat svoje slobode i slobode Islamske zajednice, da bude aktivan i utjecajan sudionik dešavanja koja se tiču njegovog naroda, države i, naravno, Islamske zajednice. Muhamed Velić ne posmatra društvene procese, ponekad sudbonosne za Islamsku zajednicu i muslimane, s tribine, odozgo, ne interesiraju ga fenomeni, kao takvi, da bi ih on teorijski beskrajno razglabao u udobnosti i komoditetu hladne i izmještene akademske slobode. On je s tribina ušao u teren, aktivan je i strastven igrač. U utakmici u kojoj je sudija zakazao, tj. država koja treba da regulira pravila igre i bdije nad njima, jer ima igrača koji posežu za grubim i nesportskim potezima, nedozvoljenim udarcima od kojih noge „pucaju”, čak i glave. Pošto su i te grubosti, ne njegovom voljom, dio igre, valja ih neutralizirati, pokušati privoljeti sve aktere da poštuju norme. Bez sumnje, Muhamed Velić se i u takvim utakmicama dobro snalazi, na grubosti i nesportske poteze nalazi način da primjereno uzvrati, a pri tome sačuva svoje ljudsko, vjerničko i imamsko dostojanstvo, čak i u žaru borbe i dramatičnosti situacije. Također, on pokazuje da zna igrati za „raju”, da zna biti dio tima, podrediti se timskom duhu i interesu, igrati na različitim pozicijama, premda mu je „napadačka” najdraža.

Tretiranje društveno i vjerski aktuelnih i osjetljivih, kontroverznih i potencijalno „eksplozivnih” tema, te podastiranje originalno svojih stavova, na momente vrlo provokativnih, pokazuje da Muhamed Velić posjeduje potrebnu razinu samopouzdanja i informiranosti, te da nema straha da sebe i svoje mišljenje izloži kritičkom sudu svekolike javnosti. Očito, nema straha i ne boji se vlastite greške, a kamoli tuđe sjene – onaj ko je siguran u sebe, ko vlada materijom, ko nema skrivenih namjera i „klanovskih” interesa. Stoga, Muhamed Velić odlučno polemizira, svoje stavove strastveno brani i obrazlaže. Pored argumentacije, logičke i racionalne čvrstine, u kolumnama Muhameda Velića prisutna je i emocija, koja, također, u nekim fazama i procesima oslobađa specifičnu energiju i poticaj… Naziv knjige „Da, mi smo Islamska zajednica” ukazuje na snažnu autorovu identifikaciju, ali i šalje odlučnu poruku o iščezavanju frustracija i nametnutih kompleksa u jednoj novoj generaciji imama i muslimana.

mr. Ekrem Tucaković

Izvor: Rijaset.ba


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.