Otvorili smo vrata svim sportovima

0
Enver Gusinac, direktor Sportskog saveza Novog Pazara

Dodamo li ovoj mini sportskoj razglednici još jednu grupu pojedinaca iz individualnih sportova imamo sasvim dovoljno razloga da kažemo sport nam je bolji nego što je bio, a da može još mnogo bolje – može. Šta se dogodilo za ovo kratko vreme? Neko kaže u sport je ušlo novca onoliko koliko ga ranije nikada nije bilo, drugi se pozivaju na bolju organizaciju unutar klubova, jedan dio sve zasluge pripisuje stručnom radu ili kvalitetu i nadarenosti pojedinaca, navode se i peti, šesti razlozi.

Običnog zaljubljenika u sport to najmanje interesuje, njemu je stalo da gleda najkvalitetniji sport. Ono što nije nikakva tajna je da gro novčanih sredstava za sport dolazi iz gradske kase. Sportski savez, institucija zadužena da ta sredstva rasporedi uvek je na meti klubova. Uskoro se navršavaju četiri godine kako se na čelu saveza nalazi nekadašnji kapiten FK Novi Pazar Enver Gusinac.

  • Može li se dati jedna opšta ocjena urađenog u prethodnom periodu?

– Ono što mene, moje saradnike i nadam se sportiste može da raduje to je podatak da se iz gradskog budžeta 2009. godine za sport izdvajalo 36 miliona dinara, a u ovoj 2012. ta cifra će iznositi 100 miliona dinara. Iz ovih brojki jasno proizilazi da se sportu poklanja ogromna pažnja. Ostvareni rezultati, kako školskog tako i vrhunskog sporta govore da novac nismo uludo bacali. Raspoređivali smo ga namenski, u skladu sa postignutim rezultatima. Bilo je, ima ih i uvek će biti nezadovoljnih. Znam da ima onih što smatraju da bi trebalo da im pripadne više iz zajedničkog kolača, ali niko i nikad svima nije uspeo da ugodi. Nije nevažno da je sport postao jedno od najlepših obeležja ovog grada. Takođe, ovo je vreme kada se sportska porodica Novog Pazara sa 27 proširila na 47 klubova.

  • Ekipni sportovi najzad su napravili dugo očekivani rezultatski skok. Mislite li da u tome ima udjela i Sportski savez?

– Ne pada mi na pamet da kažem da je za tako dobre rezultate najzaslužniji naš savez, ali jeste gradska uprava. Samo zluradi će osporiti ono što je postignuto. Oni koji vode Grad u praksi su pokazali da im nisu samo usta puna sporta, nego su se svojski potrudili da ga dovedu tamo gde mu je mesto, na vrlo visoke pozicije.

  • Prostorije Sportskog saveza posjećuju svi predstavnici klubova. Najviše njih je tu zbog novca, a koliko ih dolazi tražeći savet vezan za rad u bazi ili za organizaciju nekih takmičenja?

– Razumljivo da je novac ono zbog čega najviše kucaju na naša vrata. Međutim, postoji mnogi, više nego što se to obično misli, koji traže da im pomognemo da i na ostalim poljima ono što su zamislili protekne na najbolji mogući način. Prilikom organizovanja neke sportske manifestacije predstavnici klubova donose nam plan i program tog takmičenja. Upravni odbor je taj koji odlučuje da li i koliko ćemo pomoći određeni sportski događaj. Verujte, da svih ovih godina skoro da nije bilo sportske priredbe u kojoj nismo uzeli aktivno učešće. Naša institucija, između ostalog, ima za cilj da promoviše grad na najlepši način, a skoro da ne postoji bolji oblik promocije od domaćinstva sportistima iz i van zemlje. Prošla godina protekla je u znaku proslave 550 godina od osnivanja grada Novog Pazara. U povodu te godišnjice organizovali smo kros šampionat Srbije i prvenstvo Balkana u planinskom biciklizmu. Imamo izvanrednu saradnju sa Sportskim savezom Srbije. Često nam je s njihove strane stizala sugestija da bi bilo poželjno da se prihvatimo organizacije određenog sportskog sadržaja, pa i u situacijama kad ga nije bilo u našem prvobitnom programu. Uz njihovu maksimalnu podršku prihvatali smo zadatak i za sada se nikada nismo pokajali. Očekujem da će i ove godine velikih sportskih događaja tog ranga biti dovoljno.

  • Uvijek i svuda postoje oni koji novac dobijen za sportske aktivnosti upotrebe za neke druge namjene. Imate li saznanja da su finansijska sredstva saveza otišla u nekom drugom smjeru?

– Obaveza svih je da nam daju povratnu informaciju o tome gde i kako su utrošena novčana sredstva. Savez svakih nedelju dana pravi listu prioriteta. Da bi smo ispunili sve želje za to nam ni tri puta veći budžet ne bi bio dovoljan. Većina razume situacije u kojima ne možemo da realizujemo neke njihove aktivnosti, naravno postoji pojedinci, uglavnom su u manjini, koji nemaju sluha da saslušaju naše mišljenje. Najvažnije od svega je da nikad i nikom naša vrata nisu bila zatvorena, a dobro je poznato da u prošlosti nije bilo uvek tako. Svi su bilu i jesu dobrodošli bez obzira na sport kojim se bave, političku ili nacionalnu pripadnost.

  • Kako ste doživljavali napade, kojih je bilo, na vas i vašu stručnost?

– Upoznat sam sa svim detaljima. Evo, uzmimo za primer najveću sportsku organizaciju u zemlji. Olimpijski komitet vodili su i vode Dragan Kićanović i Vlade Divac. Sportske veličine u svakom smislu. Nikada ih niko i ni na koji način nije osporavao. Nije ni mogao, jer iza njih stoje ogromni sportski rezultati. Naravno, ne pada mi na pamet da se poredim sa njima i onim što su postigli kao sportisti. Ali, ko može da kaže, da ne ispadne da sam lažno skroman, da iza mene ne stoji lep trag u novopazarskom fudbalu. Nisam došao niotkuda na ovo mesto. Mogao bih da razumem te napade da se nalazim na čelu neke ustanove koja nema nikakvih dodirnih tačaka sa sportom, ovako ne. Ne bežim od kritika, ali samo od onih koje su sa svih strana argumentovane.

  • Vidite li sebe i u narednom četvorogodišnjem mandatu kao direktora Sportskog saveza?

– Nisam srastao sa foteljom. Bude li procena da sam dobro obavljao posao, a ja mislim da jesam, ostaću. Dogodili se suprotno radiću nešto drugo. U svakom slučaju bio ili ne na ovom mestu znam da sam imao izvanrednu saradnju s gradskom upravom, klubovima, sportistima i što je najvažnije sport nam nikada, i pored toga što živimo u jako teškim vremenima, nije bio tako visoko pozicioniran kao danas.

Izvor: Danas.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.