Otvoreno pismo Rifatu Fejziću: ‘Raskini ugovor sa Vladom Crne Gore’

18

MEJužni Sandžak – Ovo pismo sam juče poslao na 20-tak medijskih adresa. Međutim niko od ‘nezavisnih medija’ u Crnoj Gori nije htio, smio objaviti ovo pismo. Iako nema uvredljivog sadržaja i ne krši nikakve medijske kodekse ili slično, za njih ovo pismo sadrži nepoznate pojmove(islamske) i nije dovoljno građanski. 

Bismilah.
Esselamu alejkum, brate muslimane, na uvaženoj poziciji. Obraćam ti se u ime Allaha, uz dužno poštovanje prema tebi i Islamskoj zajednici Crne Gore.  S obzirom da si mi brat po vjeri neću ti persirati, jer samim time sto si mi brat musliman već tu postoji ono veliko poštovanje u ime Allaha. Pišem ti iz kako bi ti rekao bratske Turske. Odnosno zemlje gdje si ti provodio svoje studentske dane, i možda tad nisi bio suočen sa onim s čime su suočeni studenti  u Crnoj Gori, o tome ću ti pisati u nastavku. Ja ovamo privodim kraju magistarske studije, baš trenutno pišem tezu o dijaspori Crne Gore u Turskoj i njenom sadašnjem odnosu sa Crnom Gorom, koji bi složit ćes se mogao biti mnogo bolji. A biće inšAllah.
Na početku želim da iskažem zadovoljstvo jer  je iz Crne Gore ove godine otišao veliki, odnosno rekordan broj muslimana na Hadž. Da im Allah ukabuli. I da se inshAllah vrate očišćeni od grijeha i spremniji za jačanje i širenje vjere mira. Takođe ti želim ti čestitati Kurban Bajram, a ujedno čestitam svim muslimanima Crne Gore i onima koji ovo čitaju van Crne Gore. Jer ću ovo pismo uputiti tebi, ali javno, da bi I ostali bili svjesni u kakvoj se situaciji nalaze muslimani u Crnoj Gori.
Kao što znas brate muslimane, naša vjera mira, Islam, itekako daje na značaju obrazovanju, posebno obrazovanju mladih, hrabrih, iskrenih…  Ti mladi, Allahu pokorni muslimani, ti studenti osim želje za sticanje znanja, imaju i želju provesti Bajramske dane u krugu svoje porodice. Na taj način porodičnom ljubavlju, Bajramskom euforijom, pune energiju koju će u ime Allaha ponovo trošiti na sticanju znanja, odnosno obrazovanja, kako bi u budućnosti bili od koristi cijelom čovječanstvu. Međutim, veliki broj studenata, ove kao i prethodnih godina ostaje bez ispunjene želje. Jer danas,  oni umjesto Bajramskog ručka sa porodicom, umjesto obilaska rodbine i komšija, oni su na ispitima, ili u čitaonama pripremajući ispite, daleko od svoje porodice. Posebno oni studenti koji su na studijama van svog grada u kojem su njihove porodice.
Ovim želim da ti ukažem da je prekršen čl.9 ”Ugovora o uređenju odnosa od zajedničkog interesa između Vlade Crne Gore i Islamske zajednice u Crnoj Gori”.  I ovo je drugi ili treći put kako se krši ugovor, od kako je potpisan 30.01.2012.g. Moje pitanje je da li je IZ prekršila ugovor tako što nije na vrijeme obavijestila Univerzitete o datumu Bajrama kako se to obavezala po ugovoru, ili je ugovor prekršen od strane Vlade Crne Gore?  Pored člana 9, svakim danom se krši član 18 ugovora koji je potpisan sa Vladom Crne Gore. A to znači da posebna halal ishrana nije obezbijeđena studentima u studentskim menzama. Ne smijemo pomiješat to sa onim da se pokušava pripremiti hrana koja nije svinjskog sadržaja, jer ta hrana i ako nije svinjskog sadržaja, ona nije halal, jer se zna šta je potrebno da bi bila halal. Mada i to ne miješanje hrane nije na zavidnom nivou. Bar je takvo stanje u studentskim menzama, a moguće da isto ili slično stanje u vojsci, policiji, Ziksu, zdravstvenim ustanovama…  Osim nabrojanog,  javnost je mogla ispratiti da su određeni poslanici skoro na Skupštini Crne Gore tokom premijerskog sata dali do znanja da se takođe ne poštuje čl.9, tj prvi dio ovog člana, da zaposleni mogu uzeti odmor radi obavljanja Džuma namaza.
 Te stoga dolazimo do novog pitanja, a to je, da li Islamska zajednica CG takođe krši ugovor, kao što to Vlada Crne Gore radi? Jer ja kao musliman, a i drugi muslimani koji su dio Islamske zajednice Crne Gore nismo zadovoljni  time kako nas ti predstavljaš kao Reis, i kako (ne) reaguješ na kršenje ovog ugovora, odnosno na ukazivanje nepoštovanja Vlade Crne Gore prema Islamskoj zajednici i svim muslimanima Crne Gore. Međutim, ne samo da je prekršen ovaj ugovor, već mislim da je prekršen i Ustav Crne Gore. A prekšreni su i ugovori koji studenti potpisuju sa fakultetima, odnosno univerzitetima.  Tako da, poštovani brate muslimane, naš predstavniče, dobro bi bilo da postavis pitanje Vladi Crne Gore, zašto je uopšte poptisivala nešto kad nije sposobna da to ispoštuje?  Zašto Vlada Crne Gore ne poštuje muslimane Crne Gore, prije svega one mlade muslimane koji će sjutra da grade budućnost sa ljudima drugih vjera u Crnoj Gori? Zar ti mladi trebaju da sumnjaju u tu budućnost, i u to da će biti ravnopravni građani Crne Gore?
Dobro bilo da poručiš Vladi Crne Gore da se uozbilji i nediskriminiše muslimane, već počne od ovog trenutka da radi u interesu muslimana kao ravnopravnih građana Crne Gore. Vjerujem da se ti bojiš Allaha i da ćes ovu poruku poslati Vladi tajno ili javno, onako kako ti najbolje umiješ, a bolje bi bilo javno. Čak ti predlažem da raskineš taj ugovor i tužis ih za nepoštovanje tog ugovora i kršenje Ustava Crne Gore. Pa će biti prilike inšAllah za nove ugovore sa onima koji će ih zaista poštovati. Za one koji će uvažavati sve građane Crne Gore.  Mi mladi muslimani, nećemo ćutati i dozvoliti da se krše naša prava. Nijedna vlada ne može i ne smije kršiti prava koja su Bogom dana. Posebno jer naša prava ne ugrožavaju tuđa prava, već je poštovanje naših prava od velikog značaja i za sve narode u Crnoj Gori, odnosno za brži napredak ka Evropskoj uniji.  Trebamo biti svjesni da nijedna Vlada koja diskriminiše pripadnike raznih nacija, a jedne vjere  čijih pripadnika ima oko 25% u Crnoj Gori , ne može biti Vlada čije će greške EU tolerisati na putu ujedninjenja svih gradjana Evrope.
Moje navode o tome da su prekršeni članovi ugovora koje je IZ potpisala sa Vladom CG možes lako provjeriti, I nadam se da ćes nakon toga odmah reagovati u pravom smjeru. Ima još mnogo toga što bih ti mogao napisati, ali biće prilike inshAllah. Zapravo, nadam se da će biti prilike ako se na pravi način riješe trenutni problemi. A ako ne, onda će moja adresa na koju ću tražiti zaštitu prava nas muslimana biti neko drugi, odnosno neka druga institucija. A pored toga mi muslimani, ponavljam nećemo biti nijemi i trpjeti, a vjerujem da ćemo u toj borbi za naša prava imati i podršku od pripadnika drugih vjera u Crnoj Gori, svjesnih i slobodnih ljudi, koji  su odavno spremni na suživot sa drugim i drugačijim, za dobrobit svih gradjana Crne Gore.  Vjerujem da pripadnici islamske vjere neće morati I u 21 vijeku ponovo da se masovno iseljavaju iz Crne Gore, u potrazi za boljim stanjem, odnosno za životom u onoj zemlji koja će poštovati njihova prava, te  da neko ponovo za određeni broj godina neće pisati kao ja sad o nekoj novoj dijaspori iz CG u ko zna gdje. A u to vjerujem, jer mi mladi to nećemo sigurno  dozvoliti, jer je Crna Gora I naša država. Jer niko nije vlasnik neke teritorije osim Bog, koji je Stvoritelj znanog I ne znanog, vidljivog I nevidljivog. S obzirom na to, niko nam ne može oduzeti pravo da živimo negdje osim Bog.
Sigurno ti nije lako tu gdje jesi, to je odgovorna pozicija, za koju ćes biti pitan kod Allaha jesi li je valjano odradio, razumijem sve to, a siguran sam da I ti razumijš I da nisi zaboravio da ćeš ti a I svi mi biti pitani koliko smo doprijenijeli boljitku čovječanstva i širenju istine. Prema tome, brate muslimane, možeš mene mladog i slobodnog , kao I ovo pismo tebi, neozbiljno shvatiti, to je tvoje pravo, ali ne zaboravi i na moje pravo.  Mnogo sam se trudio da pristupim pisanju ovog pisma s čistim nijetom, iskrenom namjerom, čak sam I izdvojio određeni dio svog vremena na ovaj prvi dan Bajrama posvetivši se ovome. Jer ako naša braća I sestre mogu sada da čeznu za Bajramom daleko od porodice, provode vrijeme na fakultetu ili u čitaoni, onda i ja mogu dati dio svog vremena za sve nas. Da im Allah olakša u studiranju, i onome što trpe u ime Allaha, jer sve je to prolazno kao I ovaj svijet. Da nas Allah uputi na pravi put I učvrsti na tom putu.
Sve što je dobro u ovom pismu je od Allaha, a što je loše je od mene I šejtana.
Demir Hodžić.

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

18 KOMENTARI

 1. Demir je dijete čiji otac jede hljeb iz ove iste ruke na koju ono pljuje. Pitajte čestite rožajce čije je ovo dijete, čovjeka koji se dičio time što je ličio na momira bulatovića! U pripitom stanju i danas zna da uzdahe glasno za divnim komunizmom. Slažem se da je podrepak Vanje, pionir DPS-a, sa zadatkom da podriva Islamsku zajednicu iznutra. Pitajte tu moralnu pustoš od studenta ko ga je poslao u Tursku na studije? Hrabrost? Mladost? Dajte! Od malih nogu je mali Demir učen da bude kao veliki tata- mula Momir!

  0

  0
  • Tacno da mu je otac u dps-u,moguce i ovo za komunizam da je tacno,ali je i tacno da roditelji mnogih nas bosnjaka u cg takodje uzdisu za komunizmom.Dobro je da ja ne uzdisem,a i da Demir ne uzdise za komunizmom.Znaci ne mozemo nekog osudjivati na osnovu ocevih greski.Posebno ne Demira,koji je javno osudio oca sto je u dps.Kao Demirov prijatelj,reci cu vam sledece…Demir je jedan od rijetkih nasih muslimana,a po naciji Bosnjak koji je javno pravio proteste protiv vlasti,i rekao Milu Djukanovicu javno da je lopov,a koji je to mladi Bosnja jos uradio?Nisam ni ja i sramota me je!.Pokrenuo studentske proteste prije gradjanskih.A onda i bio lider gradjanskih protesta.Podrepak Vanje nikako,ne slazem se,posebno zbog toga sto se Vanja ukljucila u proteste nakon Demira,i nakon studentskih protesta.Cesto pravi islamske akcije kako bi probudio podgoricki dzemat,koji skoro da ne postoji,cak je jednom zajedno s nama iz Turske pokrenuo akciju za Palestinu.Otisao za Tursku pred parlamentarne izbore,kako ne bi usao ni u jednu partiju,jer je tad dobijao ponude.Za tursku poslan od strane ambasadora Turske u cg,a oni koji obicno salju nase studente iz cg za tursku su se protivili njegovom odlasku,posebno ovaj kome se on obraca u ovom pismu.Zavrsio politicke nauke,a sada zavrsava magistarske studije.Meni kao njegovom drugu,a i obicnoj osobi je dovoljno sto je on nasao nacin da obavijesti javnost o ovom pismu pored toga sto crnogorski mediji to nisu htjeli objaviti,to je dokaz njegove inteligentnosti i borbe da istina izadje na vidjelo.I nadam se da ce se on vratiti u cg,jer nama trebaju takvi bosnjaci koje nije strah od vlasti i Mila,a ne oni koji mu ljube g……A ti komito koji sigurno nisi sandzacki,nastavi da obavljas posao po svojoj duznosti,ali imaj u vidu da je istina jaca od lazi.Svi oni koji ne vjeruju ovome sto pisem mogu se raspitati,a i dovoljna su ova dva linka da odgledate i shvatite ko je moj drug kojeg volim u ime Allaha! EM. https://www.youtube.com/watch?v=gHhV621J7NI , https://www.youtube.com/watch?v=_BOA_r1E8xw

   0

   0
 2. KOME DA SE OGLASI REIS.. PA TOME LIKU DEMIRU DA JE PAMETAN REIS NEBISE NI OGLASIO KOJE ON DABI REJS PADAO NA TAKVE NISKE GRANE DA ULAZI SA NEKIM U POLEMIKU KOI POJMA NEMA OCEMU PRICA TAJ DEMIR….. REJS JE REJSSSSSSSS

  0

  0
 3. Ja tu Islamsku zajednicu, na čelu sa Fejzićem ne podržavam.
  Nikada je nisam smatrala ozbiljnom institucijom, jer je vode polupismeni i nesposobni ljudi, čast izuzecima (par imama).
  Imam puno razloga za to.
  Ne mogu da smatram vođama nekog ko je protiv svog džemata, ko poziva na linč i hapšenje ljudi koji su pravi vjernici.
  Pojave se na naslovnim stranicama samo kada napadaju svoj džemat.
  Jel’ ih sramota da im Opština Rožaje čisti groblja, a oni uzimaju članarine za održavanje istih?
  Jel’ vjerski da ogovaraju svoju braću koji im iskreno ukazuju na greške?

  0

  0
 4. Jos jedno, Jednog vladara kritikovali kako ne valja, krade, itd. I on naredi da se sakupi narod i kaza ovako bice vam veceras stavljen veliki kazan i da mi u njega napuni svaki od vas po litar varenike i to do sabaha ujutru, i sad jedan iz naroda konto vala ja cu nasut vodu jer se nece primijetit jedan litar vode, ali nazalost svi razmisljali ko on, kad ujutru vladar dodje pogleda kad ono sve voda! Dje je ko sad braco mpja !

  0

  0
 5. Braco moja, svi bi mi kritikovali ove sto nas predvode, ali cinjenica je jedno da mi ko pojedinci ne valjamo, ja licno znam koliko je tesko vodit jednu porodicu, ili dvojica ne mogu oko sitnice da se dogovore, a kamoli vodit narod, mi oci povadismo oko niskih stvari i cesto sebe nalazimo ko gospodarcici kriticari. Jedan kratak savjet prvo samom sebi pa i vama svima, radimo svoje poslove odgovorno i bice nasim vodjama da nas bolje vode u bolje sutra.

  0

  0
 6. Demire, zaista lijepo, sadrzajno, gramaticki, stilisticki ( Kako okrenes) I sto je najvaznije – istinito. Uvijek me odusevi mladost, hrabrost, snaga I pamet u jednome. Drzi se!
  Na reisa be bih da trosim rijeci, jer njegovo vrijeme prolazi. Vrijeme tebi slicnih I tvoje dolazi. Budite zdravi, pametni I slozni, ujedinjeni na hairli putu. Svakako da ce potrajati dok se ove maglustine ne razidju, Ali treba istrajati I zadrzati nivo ( a vidim da ti to dobro radis).
  Svako dobro,

  0

  0
 7. ‘Sve što je dobro u ovom pismu je od Allaha, a što je loše je od mene I šejtana.’ Svaka cast!Sve je dobro hvala Allahu.Nisam znao da u Crnoj Gori ima nasih ovako spremnih da progovore i direktno udare.Citao sam na njegovom blogu i isti je naslov ko i ovde,naslov moze biti dvosmislen a u oba smisla pozitivan.

  0

  0
 8. Nazalost brate istina,,ziva istina…Ali nemojte zaboraviti da je poglavar crnogorske pravoslavne crkve Fejzic samo obicni potrcko rezima i ispunjava njihove zelje i zadatke a na stetu muslimana u Juznom Sandzaku…Pitam se da li ga grize savjest…

  0

  0
  • On je dobio stolicu od prethodnog potrckala ondasnjih vlasti
   “ldriza Demirovica” koji je zivo od Islama i muslimana, a ne za “Islam i muslimane”
   I on je mogao dobiti , tu stolicu,samo pod prihvacenim uslovom da nastavi poslusnost danasnjim vlastima.

   Dok ne postavimo nove zastupnike,
   ovi nas nece bolje zastupati !!!
   Budimo sigurni

   selam

   0

   0
 9. Demire, svaka ti cast. Davno je trebalo ovakvo pismo da se napise, i povodom drugih povoda. Alah da te nagradi za iskrenost.
  A Rifat bi trebao manje da suruje sa vlastima. Njih treba samo drzati na distancu. Vlast Crne gore da je dobra ne bi kumovala da se odvoji IZ od Bosne. Fejzicu, mi u Srbiji imamo Adema Ziljkica koji slicno razmislja kao ti. Nisi ti za Reisa jos zreo i poteze koje vuces su poprilicno naivni. Ujedini se sa Sarajevom a ti , ako ti je stalo do vlasti i fotelje, budi muftija Crne Gore a Reisovanje je malo povisoko za tebe.

  0

  0
  • Prvo , ovaj momak je jednim dijelom u pravu….Fejzic je potrčko Bosnjačke stranke koja je u vlasti…za njega ne postoje muslimani drugih nacionalnosti osim Bosnjaka i on nije reis svih muslimana u Crnoj Gori vec samo članova Bošnjačke stranke….Drugo, ovaj mali Demir je jedan od podrepaka Vanje Ćalović koji je nekada bio član DPS ,pa kako mu nisu uspele karjeristicke ambicije promjenio je vise stranaka….Trece,nadam se da cete pustiti ovaj komentar…

   0

   0
   • Interesuje me zbog čega su tzv.reis i njegovi saradnici “dovodili” iz Turske dervise, madjionicare i plesace za vrijeme Ramazana i zbunjivali narod?
    Da li je moguće da ne znaju, a neki su nam “predstavnici”, da su zurne, tarabuke i gocevi za neki cirkus i vasar, a ne za cestite ramazanske noći?!
    Da li još uvijek vrijeme namaza provode u kafanama?
    E, ljudi moji kako smo nisko pali da dozvolimo da nam ovakvi skrnave vjeru i brukaju na svakom koraku….

    0

    0
   • Sabite, Demir nije niti ce biti podrepak. On je dijete vanrednog kapaciteta, sto pokusava da pronadje struju kojom bi provio. Polako, jos ce se cuti o njemu

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.