Otvoren Arhus centar u Pljevljima

0
19

Otvoren Arhus centar u PljevljimaPljevlja – Pljevlja se od danas mogu pohvaliti da su grad koji je dobio regionalni Arhus centar. Ovi centri otvoreni su u onim državama koji su ratifikovali Arusku konvenciju, a ono što je do sada bilo zabrinjavajuće da najzagađenija sredina u državi nije imala ovaj centar. Umjesto da Pljvelja budu prvi grad u Crnoj Gori gdje bi bio otvoren ovaj Centar mi smo tek četvrti grad, prije nas ovi centri otvoreni su u Podgorici, Beranama i Nikšiću.

Ipak ne bi trebalo da se vraćamo u prošlost već da kroz ovakav centar građani konačno dobiju pravu informaciju o stanju životne sredine u Pljevljima. Arhuska konvencija je jedan od najvažnijih dokumenata u međunarodno-pravnoj zaštiti životne sredine. U odredbe Arhuske konvencije ugrađena su dva međunarodna procesa, proces izgradnje međunarodnih pravnih normi u oblasti životne sredine, koje su univerzalnog karaktera i od značaja za sve države svijeta i proces oblikovanja regionalnih aktivnosti i normi.

Cilj ove konvencije je da se doprinese zaštiti prava svakog pojedinca sadašnjih i budućih generacija, da žive u sredini koja obezbjeđuje zdravlje i blagostanje.
Interesantno je da su kompletne aktivnosti na realizaciji ovog projekta finasirali ljudi NVO “Ekološko društvo Breznica”, jer zbog Izbornog zakona, država, koja je u obavezi da finansira ovakve centre, nije bila u mogućnosti da da neophodnu finasijsku potporu.

Također, zbog istog Zakona izostala je i pomoć loklane uprave
-Pljevaljski Arhus centar će imati karakter regionalnog centra za sjever Crne Gore, dijela BiH i dijela Srbije, a njegove usluge moći će koristiti građani sa teritorija Pljevalja, Mojkovca, Bijelog Polja, Prijepolja, Priboja, Rudog, Čajniča i Goražda. sa nadležnim institucijama, kazao je prilikom otvaranja Arhus centra Milorad Mitrović predsejdnik NVO “ED Breznica”. On je kazao da smatra da je Pljevljima a i gradovima u njegovom okruženju neophodan jedan ovakav centar koji će imati za cilj uspostavljanje saradnje između lokalne samouprave i građana, kako bi se što bolje informisali i edukovali i time aktivnije uključili u donošenje odluka, koje će omogućiti lakše sprovođenje demokratskih procesa iz oblasti zaštite i unapređenja životne sredine u zemlji.

-Rad centra će posebno biti usmjeren i na veće uključivanje ekoloških organizacija u proces iniciranja i odlučivanja, kao i institucijalno jačanje lokalne samouprave putem boljeg organizovanja i koordinisanja lokalne administracije i javnosi. U kancelariji Arhus centra u Pljevljima građanima će biti na raspolaganju biblioteka sa ekološkim naslovima, uvid u zakone i propise iz oblasti životne sredine od lokalnog, preko državnog do regionalnog nivoa. Takođe, biće dostupno i korišćenje interneta u cilju pristupa informacijama od značaja, dok će informativno-edukativni materijali biti dostupni građanima prilikom posete centru, naglasio je Mitrović.

Predsjednik “Breznice” naglasio je da je svrha Arhus centra je da organizuje razne skupove, okrugle stolove, ali i edukativne seminare za predstavnike lokalnih samouprava, ekoloških organizacija, pravnike, novinare i građane. A sve u cilju što uspešnije implementacije i praktične primjene odredaba Arhuske konvencije.

Po riječima Mitrovića Ekološke probleme koje građani budu prijavljivali Arhus centru, rešavaće se i u saradnji sa drugim Arhus centrima, Agencijom za zaštitu životne sredine, Ministarstvom turizma i održivog razvoja, nevladinim odrganizacijama i drugim institucijama koje se bave zaštitom životne sredine I sprovođenjem prava u životnoj sredini.

-Zamislili smo da se komunikacija ostvarivaruje dirktno u kontaktu sa zainteresovanim građanima ili institucijama, telefonom ili SMS na broj takozvanog “zelenog telefona” koji će biti u sklopu centra koji će biti dostupan javnosti, zatim putem interneta i web sajta koji ćemo uskoro pustiti u rad. Aktivnosti Arhus Centra će biti organizovanje javnih rasprava, okruglih stolova i tribina o temama iz oblasti zaštite životne sredine na kojima učestvuju predstavnici različitih institucija, zagađivača, medija i zainteresovani građani; Održavanje seminara i treninga za različite ciljne grupe posebno za građane, predstavnike pravosuđa, lokalnih samouprava, mjesnih zajednica, skupština stanara naselja i zgrada, ekoloških organizacija, medija, relevantnih institucija, ustanova i preduzeća o implementaciji Arhuske konvencije, kao i jačanje njihovih vještina komunikacije sa javnošću;

Zatim sprovođenje medijskih i javnih kampanja u cilju rešavanja problema zaštite životne sredine; Organizovanje stručnih predavanja i radionica u vezi sa značajem dostupnosti informacija u oblasti zaštite životne sredine, kao i pružanje pomoći javnosti u implementaciji Arhuske konvencije, kazao je na kraju Mitrović.

Sekretrka Sekretarijata za društvene djelatnosti Slavica Krstajić, koja je zvanično proglasila Arhus Centar otvorenim istakla je Crna Gora još jula 2009. Godine dinijela Zakon o potvrđivanju Konvencije o dostupnosti informacija , učešću javnosti u donošenju odluka i pravo na pravnu zaštitu po pitanjima životne sredine koja je sačinjena 25. juna 1998. godine Arhusu, u Danskoj.

-Cilj ove Konvencije je davanje doprinosa zaštiti prava svakog pojedinca i budućih generacija na život u životnoj sredini adekvatnoj njegovom zdravlju i blagostanju, svaka strana će garantovati pravo na dostupnost informacija, učešće javnosti u donošenju odluka i pravo na pravnu zaštitu u pitanjuma životne sredine, u skladu sa odredbama ove Konvencije, istakla je sekretarka za Sekretarijata društvene djelatnosti. Ona je naglasila da je u Konvenciji tačno naglašeno koji su to zadaci i obaveze ugovorenih strana.

-Nakon što su otvoreni ovakvi Centri u Podgorici, Nikšiću i Beranama, konačno je otvoren i kod nas. Smatram da je ovaj Centar značajan iz razloga stanja životne sredine u našem gradu i da će pratiti primjenu Arhuske konvencije, kao i implementaciju Zakona i drugih akata iz oblasti koja se odnosi na životnu sredinu u cilju poboljšanja i zaštite životne sredine, kazala je Krstajić.

(pvportal)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.