Otac godine: Bošnjak promijenio zakone u Austriji

0
0

Zahvaljujući Samiru Kešetoviću (38), Bošnjaku porijeklom iz Srebrenika koji više od 20 godina živi u Austriji, u toj zemlji nedavno su na snagu stupile izmjene porodičnog zakona koje reguliraju pitanje starateljstva nad djecom razvedenih roditelja.

Kešetović, koji je i sam otac djeteta iz razvedenog braka, godinama se borio za starateljstvo nad sinom, a nerijetko i za pravo da ga viđa.

Interes djeteta

Kada nisu pomogli ni brojni sudski procesi ni hiljade dopisa koje je uputio nadležnima, pažnju vlasti i evropske javnosti, o čemu je pisao i “Avaz”, na neuređenost zakonodavstva u oblasti starateljstva u toj zemlji Kešetović je skrenuo štrajkom glađu ispred zgrade Okružnog suda u Sankt Peltenu, gradiću udaljenom 66 kilometara od Beča, tačno prije godinu.

Politički aktivan

U razgovoru za “Avaz” Kešetović, koji ovih dana boravi u posjeti rodbini u BiH, kaže da je zadovoljan onim što je postigao i da je oko 80 posto zahtjeva čije je ispunjenje tražio kao otac djeteta razvedenih roditelja uvršteno u novi zakon.

– Najvažnije je da ubuduće neće nekažnjeno prolaziti praksa mnogih razvedenih roditelja da zabranjuju onom drugom viđanje djeteta. Bitno je i to što će se puno podrobnije utvrđivati i provjeravati pravo na starateljstvo, što uz posredstvo suda uključuje i mogućnost ljekarskog vještačenja oba roditelja – ističe Kešetović, dodajući da je najvažnije od svega da se zakon promijenio isključivo u interesu djeteta.

Kešetović kaže da mu je žao što nije prihvaćen njegov zahtjev da se austrijskim bakama i djedovima zakonski daju veća prava nad unucima koje oni, uprkos velikoj ljubavi, rijetko ili nikako ne viđaju ukoliko nakon razvoda njihove snahe ili zetovi dobiju starateljstvo nad djecom.

– To je čest slučaj i nastavit ću se boriti i za njihova prava – najavljuje Kešetović, koji je zaposlen u jednoj klinici u Sankt Peltenu, a i politički je aktivan u stranci zelenih, čiji je i vijećnik u tom gradu.

Otac godine

Tokom štrajka glađu Kešetović je imao veliku medijsku, ali podršku građana, naročito austrijskih očeva koji su bili uskraćeni za svoja prava.

Zbog njegove nesebične borbe i doprinosa u borbi za prava djece, njemački mediji koji su, također, pratili njegove aktivnosti 2011. godine proglasili su ga najboljim ocem u Austriji.

(Bosnjak-KS)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.