Ostvarena samo trećina prihoda

0
13

Pljevlja – Najviše rasprave na jučerašnjoj sjednici SO Pljevlja bilo je o informaciji o ostvarivanju budžeta opštine za period januar – jun, koji je realizovan svega 22 odsto. Umjesto planiranih 12,63 miliona eura, u ovoj godini prihodi su u prvom polugodištu iznosili 2,82 miliona. Procjenjuje se da je budžet opštine za devet mjeseci realizovan 31 odsto. Šef odborničkog kluba SNP Zdravko Bajić je pitao: Da li izvršna vlast ima vizuju pokrića budžetskog deficita i na koji način?

Načelnik Službe za budžet Slavko Marković saopštio je da obaveze opštine za devet mjeseci iznose 5,9 miliona eura, a da su ostvareni prohodi 5,1 miliona eura. On smatra, kako je rekao, da bi sada bilo besmisleno raditi rebalans Budžeta za 2010. godinu, već treba ići na što veće ostvarivanje prihoda.

– Bolje je uzeti i kredite i finansirati neke obaveze – kazao je Marković.

Najčešće prozivani sekretar Sekretarijata za finansije Mustafa Klepo je podsjetio da je u cijelom svijetu finansijska kriza, ali da su rezultati ostvareni za devet mjeseci među boljima u Crnoj Gori.

– Poslije izmjena Zakona o finansiranju lokalnih samouprava, povećaće se koncesije u njihovu korist. Biće povećano učešće opština u procentu od PDV-a i Egalizacionom fondu. Opština Pljevlja sa procentom zaduženosti od 14 odsto od ukupnih lokanih prihoda spada u manje zadužene opštine – istakao je Klepo.

Sekretar za finansije smatra da opština uzimanjem kredita na pet godina može da izmiri svoje obaveze, a očekuje bolju naplatu prihoda do kraja godine.

– Prihodi u budžetu će približno iznositi kao u prošloj godini, a njihova naplata je najbolja u četvrtom kvartalu – zaključio je Klepo.

Međutim, odbornici koalicije Bolja Pljevlja – bolja Crna Gora nijesu bili zadovoljni odgovorom. Tražili su da se konkretno kaže kako je svjetska ekonomska kriza uticala na budžet Pljevalja.

Na prijedlog predlagača nijesu razmatrani Odluka o izmjenama i dopunama Budžeta opštine za 2010. godinu, Deklaracija o zaštiti prava na obrazovanje na srpskom jeziku i Odluka o organizovanju javnog radio – difuznog servisa RTV Pljevlja.

Izvor: Pobjeda.co.me


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.