Ostavi se Bošnjo rijalitija

6
14

Dođu tako vremena kad pametan zaćuti,budala progovori,a fukara se obogati-govorio je svojevremeno Ivo Andrić.

Svakako neću ulaziti u njegove motive i razloge da tako nešto kaže, ali jedno je sigurno: nismo daleko od suštine onoga što je mislio kada je ovo rekao. I da, doista živimo u takvom vremenu.Istina pametni možda i pokušaju nešto kazati ali se njihov glas slabo čuje.To zapravo usmerava na to da u poremećenom sistemu vrijednosti u kome se nalazimo pametan nema šta tražiti.
Budale??? Srećni,veseli,dominantni….A zašto i ne bi….Neko je jednom davno rekao:“Budala uvijek pronalazi još veću budalu koja će mu se diviti“. A ovo je zapravo slikovit primer i ilustracija vremena u kojem živimo.

A fukare? Naizgled bogati,u dusi jako siromašni.Naizgled srećni a u stvari tužni. Svejedno.Opet fukare.

Bez časti,dostojanstva,stida,morala…

Elem,svi smo mi ljudi ali treba biti čovjek. Dostojanstven,moralan,iskren,pametan.Onakav kakav je Uzvišeni Gospodar naredio da bude.
I taman kada se učinilo u nekim trenucima da ćemo se trgnuti iz dugogodišnjeg sna,eto nama rijalitija. Eto prilike budalama da dominiraju a fukarama da se obogate. A pronašli i jedni i drugi one koji će im se diviti. Jadan narod,u teškom vremenu punom iskušenja sa svih strana,izlaz i utjehu bi bas tu da pronadje.
Pa zar je utjeha u glupostima,svadjama i nemoralu,naravno režiranom,samo da bi jadnom narodu privukli pažnju?
I tako postepeno tonemo u san,a onda se na trenutak trgnemo iz košmara i pitamo šta to bi. Šta je razlog sto smo sve više nesrećni i beznadežni?
Jedna meni zanimljiva definicija sreće je da se sreća sastoji od izbjegnutih nesreća.Zato izbjegnimo nesreću koja nas je zadesila a koja nije ništa drugo do put u propast.Nesreća današnjice- Rijaliti šou.

Potrudimo se i okrenimo pravim vrijednostima.Uživajmo u svojoj prelijepoj vjeri i tradiciji.I doista je srećan onaj ko spozna svoju vjeru,kulturu,tradiciju…
Ostavi se Bošnjo rijalitija.

Jednostavno se moramo truditi i sve od sebe dati da se riječ pametnog čuje.Da budala ako već ne može da nestane,jer kako neko pametno reče,budala i krivih drva nikad nesat neće,onda bar neka zaćuti jer dok ćuti ne znamo na čemu je a kad progovori otkloni sve sumnje.E takvim okolnostima bi fukare postepeno izumirale. Ne dozvolimo više da ovaj vakat bude lijep nome ko morala nema.Pa ako je tačno ono sto je I.Njutn govorio,da je kapljica ono sto znamo a more ono sto ne znamo,zbog te kapljice znanja,prelijepe vjere,kulture,tradicije,naših predaka koji su se za to časno borli,moramo izdržati.I to izdržati u vremenu kada izdržati znaci držati u ruci žar koji peče a ne smijemo ga pustiti.Baš onako kako naš poslanik Muhammed a.s. uči. Iskoristimo šansu koja nam je data na pravi način kako bi smo svoju misiju i amanet ispunili i tako uspešno stigli do konačnog cilja a to je zadovoljstvo Uzvišenog Gospodara.

Autor: Emir Preljević


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

6 KOMENTARI

 1. Nema belji kuga u Srbija,jer ponovo ce rade FATALJISTI SA KOSOVA.BABO LJATIF CE JOS DA PRAVI DECA ZA VUNJENI CARAPE.PITAJTE OVAJ PERONJA,sin OD MOJ BABO LJATIF.

  0

  0
  • neprijatelj mojeg neprijatelja je moj prijatelj. volim više iskrena četnika no licemernog demokratu….ne znaš ti mnogo čega bitnog u životu djetiću…

   0

   0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.