Ostati ili otići?

1
9

Slikovni rezultat za Ostati ili otići?

Nekada davno, roditelji su govorili djeci: „Sine, završi školu, zanat, fakultet, nađi posao“. Smatralo se da je posao jednostavno naći, samo ako to želiš. Nakon škole, zanata, fakulteta, sljedeća stepenica u životu mlade osobe bila je ženidba ili udaja.

Danas je nešto drugačije. Sve veći broj mladih ima visoko obrazovanje i sve teže dolaze do posla, a bez toga i mogućnosti rješavanja stambenog pitanja sve je manji broj onih koji se odlučuju na brak.

 Ovakvo stanje je promijenilo odnos mladih prema školovanju.  -Oče, koja je razlika između besplatno i džaba? – pita sin, a otac odgovara: -Vidiš sine, ti ideš u školu besplatno, ali džaba!

Ovo je šala koju bi trebalo ostaviti po strani, itekako je mogueće  u Bosni i Hercegovini, Sandžaku,  završiti fakultet s obzirom na neusklađenost upisnih kvota na fakultetima i potreba na tržištu rada.

Mladi se danas pitaju: Otići, pa sanjati rodno mjesto ili: ostati, pa sanjati radno mjesto! Od rođenja nas uče da vjerujemo da je prirodno da svijet napreduje da bi nove generacije živjele bolji i lagodniji život od svojih prethodnika. Sada znamo da nije tako.

Nezaposlenost mladih jedan je od prioriteta za rješavanje u Bosni i Hercegovini, Sandžaku, a i u Evropskoj uniji. Više od 50% mladih u Bosni i Hercegovini, Sandžaku su bez zaposlenja. Ključni problemi u Bosni i Hercegovini, a i u Sandžaku su izrazita neaktivnost (više od 50% mladih ljudi je ekonomski neaktivno – nema posao, niti ga traži) i dugotrajna nezaposlenost, pri čemu više od 50% mladih ne mogu doći do zaposlenja duže od godinu dana.

Poslodavcima je danas vrlo važna proaktivnost i edukcija kod budućih zaposlenika. Oko 90% poslodavaca očekuje kod zaposlenika proaktivnost, njih 60% bi željelo da njihovi zaposlenici imaju bolje komunikacije i prezentcijske vještine te 50% poslodavaca očekuje od svojih djelatnika da imaju sposobnost vođenja projekata.

Uz sve mnogobrojne nedostatke u Bosni i Hercegovini, Sandžaku  nedostaju jaki i dobro organizovani „Forumi mladih“ koji bi bili svjesni nezavidne situacije tražitelja zaposlenja, koji bi organizovali „radionice“ slične onima koje postoje u nekim državama Evropske unije.

Mnogi u BiH, Sandžaku  su mišljenja: To nam ne treba, jer nismo još ni blizu EU!

Te „ radionice“ su kreirane kao podrška nezaposlenim osobama, onima kojima prijeti gubitak zaposlenja kao i onima koji žele promijeniti posao. „Radionice“ su namjenjene osobama koje se žele uključiti u svijet rada, aktivno istražiti poslovne mogućnosti i započeti karijeru. Osmišljene su za ljude različitih dobi i kvalifikacija, te raznolikog radnog i životnog iskustva.

Programi „radionica“ su usmjereni otkrivanju polaznikovih pozitivnih strana u svijetu rada i osvježavanja onoga što je još potrebno naučiti u životu da bi se lakše našao željeni posao. „Radionice“ iznose podatke o najbitnijim informacijama pri traženju posla – radnoj uspješnosti.

One, racionalno gledajući, isključuju sve druge osobine osim toga da osobe dobro rade svoje poslove. To znači da pri zapošljavanju nebi trabala biti važna dob, nacionalnost, spol i dr., već koje kvalifikacije posjedujete i kako raditi posao. Kandidati i kandidatinje za neko radno mjesto mogu se razlikovati u tome koliko su kvalificirani, spremni učiti, koliko su sposobni te, prema motiviranosti, za određeni posao. Na „radionicama“ se stiču vještine i znanja kako što kvalitetnije tražiti posao i donositi odluke o svome profesionalnom životu. Nakon završenog programa, odgovornost za svoj život i dalje je u polazniku edukacije, koji treba sam odgovoriti – hoće li biti aktivan i boriti se za sebe ili biti pasivan. Kroz edukaciju, polaznici su naučili kako se zbližiti s drugim tražiteljima posla i kako mogu postati jedni drugima podrška u potrazi za poslom.

Za kraj dva citata:

„Jučer sam bio pametan. Stoga sam želio mijenjati svijet. Danas sam mudar. Stoga mijenjam sebe.“ (Sri Chinmoy)

„Najvažniji rezultat obrazovanja jest upoznavanje samog sebe.“ (F. Sagan).

autor: Mehmed Meša Delić 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Dobar tekst i poucan,samo jedna omaska da ne traze posao to ne mislim da je tako? Kada se analizira svota nezaposlenosti nas Bosnjaka govorim za Sandzak uporedo sa Srbijom onda tu ia velika razlika. Kod nas je tri do cetiri puta visa . To znaci da smo mi zapostavljeni od nasih ministara iz Sandzaka a posebno vlade Srbije. Interesantno je kada se cuje da se u drzavi smanjuje broj stanovnika i postice radanje djece . Nikako ne kazu gdje ce ta djeca raditi i od kuda se izdrzavati? Na zalost stanje je takvo da sve vise kriminala i problema dolazi kada se nema redovne zarade nego se omladina snalazi kako moze i umije nebirajuci sretstva kako doci do halal zarade.Moje je misljenje da treba nas narot izbaciti ove uhljebljene ministre sto prije i sto brze,ako se nadaju boljoj buducnosti.Ovo sto se desava u Sandak znadite da nema u Evropi da se na vlast zadrzavaju oni koji ne rade dobro biti za birace i svoj Sandzak. Mi licimo na neke Africke zemlje koje su potpuno bespravljene u potpunosti.A kod nas je napala tama umna pa se nista ne vidi kao da smo besvijesti u komi se nalazimo bez opoja ve godinama .Na veliku zalost to je tako,ako hocemo boljitak za nase potomstvo moramo skinuti sa vlasti one koji zele pomrijeti u foteljama upravljanja drzavom ?

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.