Oštar odgovor SDA o formiranju rezervnog sastava policije RS: Federacija će konkretno odgovoriti

0
16

 - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Uvođenje rezervnog sastava narušit će dosadašnji balans u broju policijskih službenika

Stranka demokratske akcije upozorava vlasti entiteta RS da budu “svjesne posljedica” svojih najava o formiranju rezervnog sastava entitetske policije i poziva ih da obustave taj proces.

Kako se navodi u saopćenju uvođenje rezervnog sastava, narušit će dosadašnji balans u broju policijskih službenika i negativno utjecati na opću sigurnosnu sliku u Bosni i Hercegovini, posebno jer te najave dolaze u trenutku kada Milorad Dodik ponovo iscrtava neke nove karte tzv. Velike Srbije, nauštrb BiH i Crne Gore.

– Dodik i vlasti u RS bi morali biti svjesni da su oni koji su 90-ih godina prošlog stoljeća u ime srpskog naroda crtali karte i uvodili rezervne sastave završili u ćelijama Haškog tribunala te da je pokušaj stvaranja Velike Srbije donio patnje i gubitke svim narodima u regiji, a naročito Srbima – poručuju iz SDA.

Stranka navodi da, također, moraju biti svjesni da će, ukoliko vlasti entiteta RS budu insistirale na uvođenju rezervnog sastava policije, to izazvati odlučan i konkretan odgovor u Federaciji BiH i njenim kantonima, u vidu uvođenja rezervnog sastava i opremanja policije u FBiH.

– Pri tome moraju uzeti u obzir da Federacija raspolaže puno većim finansijskim i drugim kapacitetima kada je u pitanju moguća nabavka dodatne opreme i angažiranja ljudstva za policijske snage. Zato je najbolje da se uopće ne kreće u takav proces. Pozivamo vlasti RS da ne poduzimaju nikakve poteze u tom smjeru, jer izazivanje bilo kakve nestabilnosti nije u interesu nijednog naroda i građana u BiH, ali i regiji – kaže se u saopćenju SDA.

avaz.ba


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Oštar odgovor SDA o formiranju rezervnog sastava policije RS: Federacija će konkretno odgovoriti


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.