Ostaci objekta, novčići i grobovi pronađeni u porti Petrove crkve

0
27

Tokom zaštitnih arheoloških ispitivanja u porti Petrove crkve kod Novog Pazara pronađeni su ostaci nepoznate građevine, novčići iz 16. i 17. veka, kao i dvadesetak grobova, rekli su danas arheolozi.

Istraživanja u porti jedne od najstarijih crkava na Balkanu sprovodi Muzej Ras, a arheolog Vladan Vidosavljević kazao je da su iskopavanjima, ispod naslaga šuta i drugog materijala, stigli do nivoa srednjeg veka.

“U ovoj fazi smo otkrili ostatke jednog objekta, uhvatili smo njegove gabarite, ali ne možemo precizno reći kada je izgrađen, kao ni kada je građevina prestala da postoji sve dok ne obradimo pokretan arheološki materijal. Otkrili smo i dvadesetak grobova, jer se porta tokom vremena koristila kao groblje”, rekao je Vidosavljević.

Uglješa Vojvodić sa Instituta za arheologiju iz Beograda dodao je da je pronađena i nadgrobna ploča nepoznatog igumana manastira Studenica sa početka 19. veka, kao i drugi arheološki materijal.

“Pronašli smo keramiku, kao i osmanske i novčiće kovane u Austro-ugarskoj monarhiji iz 16. i 17. veka. Probušeni su, što znači da su duže bili korišćeni. Uzimamo i uzorke zemlje kako bismo saznali da li su postojale neke specifične biljke ili žitarice koje su korišćene u ishrani u srednjem veku”, istakao je Vojvodić.

Zaštitna arheološka istraživanja u porti Petrove crkve vrše se pre moguće izgradnje drugih objekata, ali i čišćenja terena od šuta koji je nagomilan prilikom obnove te bogomolje u 18. i 19. veku.

Direktor Muzeja Ras Fuad Baćićanin rekao je da je ovo četvrta faza arheoloških ispitivanja porte Petrove crkve, a da je prva koju samostalno izvodi ta ustanova.

“Ovo je samo jedan u nizu značajnih projekata koje realizujemo i dokaz da imamo stručne ljude, ali i da imamo podršku drugih institucijа za ovako ozbiljne radove i istraživanja. Ovde sa nama su arheolozi i stručnjaci iz Arheološkog instituta i Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture”, izjavio je Baćićanin.

Prethodna istraživanja sproveli su Narodni muzej (1956 – 1962), Arhitektonski fakultet iz Beograda (1984 – 1988) i Zavod za zaštitu spomenika iz Kraljeva 2004. godine, a prema rečima Baćićanina, svi najznačajniji artefakti pronađeni prilikom tih iskopavanja odneti su u muzeje van Novog Pazara.

Crkva Svetih apostola Petra i Pavla, u narodu poznata kao Petrova crkva, je najstariji spomenik crkvene arhitekture u Srbiji i bila je sedište raške episkopije. Pretpostavlja se da potiče iz 8. veka, ali je verovatno i starijeg datuma.

U njoj je po pravoslavnim običajima kršten Stefan Nemanja, a u njoj se i zamonašio.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.