Osnovna škola “Prizrenska liga” u Prizrenu među prvim školama sa nastavom na bosanskom

0
93

Kosovo – Osnovna škola u Prizrenu “Prizrenska liga” (Lidhja e Prizrenit) nekadašnja ”Mladen Ugarević” jedna je od najpopularnijih škola kod Bošnjaka u regionu Prizrena koja se ističe po stručnom nastavnom kadru, kolegijalnosti i respektu učenika prema nastavnicima.

U ovoj školi nastava se izvodi na dva jezika, albanskom i bosanskom, a škola broji oko 600 učenika od kojih 63 učenika koji pohađaju nastavu na bosanskom jeziku.

U razgovoru sa njihovim nastavnicima posebno se ističe međunacionalni sklad i međusobno poštovanje i uzajamno pomaganje nastavnika Albanaca i Bošnjaka.
Rajma Sagdati, nastavnik matematike u ovoj školi  je bila jedan od  inicijatora da odmah nakon rata na Kosovu počne sa radom nastava na bosanskom jeziku i pored ogromnih problema sa kojima su se tada suočavali.
“Vjerujem da su bošnjački učenici u ovoj školi koji pohađaju nastavu od šestog do devetog razreda zadovoljni kvalitetom nastave jer je nastavni kadar adekvatan i svi su uposleni stručno obrazovani nastavnici. U ovoj školi postoji velika demokratija i sloboda izražavanja na relaciji nastavnik-učenik te oni svoje probleme govore nama a mi ih pokušavamo rješavati kako najbolje umijemo. Mi gajimo neki slobodan stil nastave i izražavanja uz respekt i poštovanje prema našim učenicima i njihovim roditeljima. Nemamo nikakvih problema sa učenicima koji pohađaju školu na albanskom jeziku te nas krasi naš zajednički multietnički sklad na kojim bi nam pozavidele mnoge multietničke škole na Kosovu. Praktikujemo zajedničke izlete, ekskurzije… Nama je, prije svega, važan taj obiteljski odgoj, tj. vaspitanje učenika od strane porodice koje mi kasnije nadoknađujemo. Znači ako se dijete pravilno ophodi prema svojoj porodici i sredini pa onda prema nama nastavnicima i obrazovanju, lakše prihvata naš obrazovni sistem. Biti pedagog u današnje vrijeme znači biti veliki psiholog i imati puno emocija kao i puno pravih informacija za razvoj djeteta”, ističe Rajma Sagdati.
Nedostatak sekcija u nastavi na bosanskom je ono što nedostaje ovoj školi, ističe nastavnica Memnuna Ajdini.
“Naša djeca su izuzetno talentirana u muzici, likovnom stvaralaštvu, u sportu… Ne postoje neka takmičenja gdje bi naši učenici učestvovali ili se takmičili ali bilo je pojedinacnih učešća  od strane pojedinih učenika na takmičenju na engleskom jeziku jer naši učenici ovdje uče engleski kao strani jezik a albanski kao nematernji jezik  i to je, vjerujte, veliki nedostatak za bošnjačke učenike iz prostog razloga što takmičarski duh ovdje ne postoji što svakako utiče na kvalitet učenika i njihovog učenja.
Uslovi za odvijanje nastave ovdje nisu baš zadovoljavajući jer nemamo stručnu nastavu koja bi se odvijala u kabinetima ili laboratorijama koje bi koristile i učenicima i nastavnicima koji stručno obavljaju svoj rad jer ipak praktični rad je vrlo značajan za spoznaju samih ucenika u pojedinim oblastima naročito kada su u pitanju prirodne i egzaktne nauke koje iziskuju praktični rad”, rekla je nastavnica Memnuna.
U ovoj školi postoji i biblioteka u kojoj ima mnogo knjiga no vrlo mali broj njih je na bosanskom jeziku. Naročito nema onih knjiga koje su potrebne za lektiru i učenici ove škole se snalaze kako znaju i umiju, iznajmljujući knjige u gradskoj biblioteci, a ako ih i tamo nema onda ih kopiraju od učenika viših razreda.
Svakog 10. juna na Dan škole bošnjački učenici zajedno sa učenicima iz albanske nastave učestvuju u zajedničkoj proslavi sa svojim folklorom, plesom ili recitacijom.

(Info-KS)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.