Osnovana prva bošnjačka partija u Sandžaku – BDZ!

13
71

Sjeverni Sandžak – Održana je promotivna skupšitina Bošnjačke demokratske zajednice-BDZ. Skupštini koja je održana u Koncertnoj dvorani Kulturnog centra prisustvovao je veliki broj građana Sandžaka, kao i veliki broj pripadnika vjerskog, političkog, kulturnog i javnog života ove regije.

Kako su istakli mnogi govornici, Bošnjačka demokratska zajednica je prva, prava autentično bošnjačka i demokratska partija u Sandžaku.

Predsjednik Bošnjačke demokratske zajednice Emir Elfić zahvalio se svima koji su pomogli da se Bošnjačka demokratska zajednica formira, zahvalio se svim zvanicama i gostima koji su došli na skup, a u svojem govoru je istakao da je BDZ prva, prava, demokratska bošnjačka stranka. Gospodin Elfić se dalje osvrnuo na programska načela stranke među kojima je naglasio očuvanje nacionalnog identiteta:

„ Kada govorimo o očuvanju našeg identiteta nije bilo lako. Međutim, mi kao narod i ako u određenim periodima nismo znali ko smo i šta je u stvari naš identitet, očuvalo nas je to što smo uvijek znali šta to nismo. I danas jasno dostojanstveno i odvažno možemo reći da smo ponosni Bošnjaci. Na režimskim medijima slušamo kako Bošnjaci treba da se integrišu. Mi nismo ni od kud došli, da bi smo se sada integrisali. Mi smo Evropski narod i mi smo ovdje od vajkada. Mi smo domicilni narod na ovim prostorima, a taintegracija može samo da se tumači u smislu nuđenja asimilacije, koju mi ne želimo da prihvatimo.“


Gospodin Elfić je dalje govorio da Bošnjaci treba da budu otvoreni prema svima, i da Bošnjačka demokratska zajednica nije desničaraka stranka već je prava demokratska stranka, a dotakao se i međukomšijskih i međunacionalnih odnosa sa Srbima koji žive u Sandžaku:

„Mi smo ovdje naučili da živimo zajedno. Mi živimo zajedno i ne živimo jedni pored drugih. U koliko režim u Beogradu ne razume Bošnjake. U koliko nezna u kojem smjeru da djeluje za stabilizaciju ovog prostora, neka dođu ovdje u sandžak i Novi Pazar, a mi i naši komšije Srbi održaćemo besplatan seminar da bi naučili kako se afirmišu i razvijaju međuljudski i međunacionalni odnosi.“

Zatim je u svojem obraćanju govorio o jedinstvu Bošnjaka, i naglasio da on ne vidi bošnjačko jedinstvo u okrilju jedne partije, već u takmičenju u dobru, kako bi se postigla najveća korist za Bošnjake:

„Bošnjaci su najjedinstveniji narod na svijetu. Ukoliko ne možemo da se dogovorimo oko svih pitanja, hajde da definišemo i da jasno kažemo šta su to naši bošnjački prioriteti u Sandžaku, i da se oko njih dogovorimo, a ostale stvari ćemo ostaviti po strani i čekati da dođe zreo momenat za njihovo rješavanje.“

U obraćanju prisutnima neizostavna tema je bila i katastrofalna ekonomska situacija koja je u Sandžaku u prisutna godinama. Gospodin Elfić je istakao da će BDZ izraditi jasne i održive ekonomske i akcione planove planove za razvoj Sandžaka, a pozvao je i sve Bošnjake u dijaspori kao nacionalni i ekonomski resurs Sandžaka da se uključe u popravljanje situacije, jer je svaki čovjek potreban. Na kraju je predsjednik Bošnjačke demokratske zajednice rekao:

„ Istina je da živimo u teškim i lošim vremenima. Ali da bi smo razumjeli dječije priče o dobrim ljudima u lošim vremenima, svakako prvo moramo ispričati priče za odrasle o lošim ljudima u dobrim vremenima.“

Skupu su se pored predsjednika BDZ-a, obratili predstavnici drugih bošnjačkih stranaka iz Sandžaka, kao i predstavnici mnogih institucija i udruženja koja rade i djeluju na Sandžaku, i svi oni su u svojim obraćanjima poželjeli uspješan rad i ostvarivanje programskih ciljeva Bošnjačke demokratske zajednice.

Uzrok osnivanja jedanaeste po redu političke partije u Sandžaku, svakako je manipulacija beogradskog režima rezultatima izbora za Bošnjačko nacionalno vijeće o čemu je govorio predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća prof.dr. Mevlud Dudić. Gospodin Dudiće je između ostalog rekao:

„U medijima se manipuliše da Bošnjačko nacionalno vijeće nije konstituisano i nije priznato od strane ministra Čiplića. Vijeće je konstituisano, postoji i radi, a mi sa pozicije Vijeća ministru Čipliću poručujemo da ni mi ne priznajemo njegove odluke i da, što se nas tiče, novih izbora za Vijeće neće biti.“

Učešće na promotivnoj skupštini Bošnjačke demokratske zajednice uzeli su i predstavnici Liberalno demokratske partije, narodni poslanici u Skupštini Srbije Kenan Hajdarević i Ivan Andrić. Poruka LDP-a Bošnjacima Sandžaka, koju je za govornicom izrekao Ivan Andrić, jeste da u Beogradu ipak imaju prijatelje koji će podržati demokratsku borbu za ostvarivanje političkih ciljeva za dobrobit građana, Sandžaka, Srbije i cijelokupnog regiona.

Na zatvaranju skupštine govorio je i glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer-ef. Zukorlić koji se na početku svojeg izlaganja osvrnuo na komentare da li je trebalo ili ne da prisustvuje Promotivnoj skupštini BDZ-a i naglasio je da bi se osjećao licjemerno da nije došao, a onda je izrekao fetvu svim Bošnjacima:

„Poslije ovoga dana rasplamsaće se polemika ko može a ko ne može da se bavi politikom. U normalnim vremenima kada narod ima svoja prava i ambijent da živi dostojanstveno, politikom treba da se bave samo političari. Ali u vremenu ugroženosti, porobljenosti, potlačenosti, svaki čovjek koji sebe doživljava da je bar nešto više od biološkog bića mora se baviti politikom. Kada vam Muftija iznese stav to se zove fetva. Postoje kolektivne obaveze, u šerujatskom pravu je to fardikifaje, kada jedna skupina izvrši jednu društvenu obavezu sa ostalih spada dug. Ali postoje i obaveze koje su individualne, u šerijatskom pravu poznate kao fardiajn, pojedinačna obaveza. U ovom trenutku politika je za Bošnjake pojedinačna individualna obaveza i svi koji se okrenu od toga, nisu obavili svoju duhovnu, moralnu i civilizacijsku obavezu. Postoje samo dva načina da ostvarite svoju slobodu i prava. Ili oružjem ili politikom. Ja vam preporučujem ovo drugo.“

Muftija je izrazio svoje uvjerenje da pojavom BDZ-a Sandžak dobija novi kvalitet u politici, kvalitet kojim će se dokazati da je moguće biti pošten a uz to i sposoban. U svojem govor Muftija je ponovo izrazio svoje divljenje i zahvalnost Bošnjacima i izrazio svoju radost i osjećanje ponosa što se formiranjem Bošnjačke demokratske zajednice zaokružio front protiv porobljavanja i tlačenja Bošnjaka u Sandžaku i cijeloj Srbiji.

Riječ koja je dominirala u govorima većine govornika bila je autonomija, i kako god to zvučalo režimu u Beogradu, demokratska volja Bošnjaka Sandžaka usmjerena je u tom pravcu.

Izvor: BDZ.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

13 KOMENTARI

  1. Neka vam je hairli i sa srecom.. Zao mi je sto muftija Zukorlic nije rodom iz BiH, jer bih odma potpisao da nam on bude slijedeci reis… Mnogo postujem i cijenim tog covjeka.. Selamim vas sve, pozdrav iz Sarajeva

  2. samo da bude po hairu insAllah, i da se ostvare zeljeni ciljevi ove partije koju podrzava vecinski broj gradjana u sandzaku… uz Allahovu dz.s. pomoc…

    –samo posteno i iskreno napred, bice pozitivnih rezultata ako Bog da–

  3. Aferim!!! Nemojte da nam obećavate asfalt i radna mjesta u opštini(kao ovi prije vas), pa da posle prodajete nacionalni interes, kako bi održali ta sitna obećanja. Držite se samo ostvarenja nacionalnog interesa-autonomije i imate podršku. Doći će na red i asfalt i zaposlenje.

  4. Neka je hajirli…nadam se i posljednja koja će pokušati spasiti ono što se može spasit od bošnjačkog identiteta. Ovi osam predlažem da se zahvale svojim članovima i lijepo učine kako i dolikuje, te se pridruže BDZ tako pomognu na očuvanju imena Bošnjaka. Ove dvije su završile svoje inek odlaze u historiju parlamentarizma kad su nešto značile za Bošnjake tj značila (SDA) a ova druga čija ni slova ne želim napisati, nek se osvrne oko sebe. Izmirimo se i pružimo bratsku ruku. Narod koji uzgubi svoju kulturu (identitet) on prestaje da postoji. Da ne govorim ovdje o tuđim običajima koje smo preuzeli od drugih različitost,mezarluka, svadbi, šenluka(suneta), knjiga,imena, …sve tuđe novotarije…Pokažimo da smo jedinstveni i da želimo kao što i to činimo vjekovima da živimo zajdno u slozi i ljubavi sa drugim narodima, da se uzajamno poštujemo, da radimo gradimo ovu državu koja će promjeniti mišljenje o Bošnjacima u Sandžaku i shvatiti da smo mi jedini i pravi patrioti ove zemlje.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.