Osama bin Laden – likvidacija?

9
14

Najtraženiji svjetski terorist Osama bin Laden je mrtav, javljaju svjetski mediji. Vlasti Sjedinjenih Američkih Država su potvrdile da su da su Osamu bin Ladena i članove njegove obitelji ubile američke vojne snage na imanju pokraj pakistanskog grada Islamabada. Kako javlja CNN vlasti SAD-a imaju tijelo najtraženijeg svjetskog bjegunca.
Na mjestu događaja bili su i pripadnici pakistanske obavještajne agencije koji su rekli kako je Bin Laden pružao otpor te da je upucan u glavu.
U akciji su ubijena još tri muškarca i žena koju su upotrijebili za ljudski štit, javlja CNN.

Među američkom ekipom, koja je tamo provela 40 minuta niko nije ozlijeđen. Tokom akcije se zbog tehničkih problema srušio američki helikopter, a uništen je iz sigurnosnih razloga.
Vijest je objavio sam predsjednik Obama u kratkome kasnom noćnom obraćanju naciji iz Bijele kuće.
SAD je sa saveznicima tragao za Bin Ladenom od kraja 2001. otkako je nestao u planinama istočnog Afganistana. Tada su se mnogi Amerikanci prestali nadati da će Bin Laden ikada biti pronađen.

Osnivač i vođa Al-Qa'ide, Osama bin Laden, ubijen je u akciji američkih snaga u Pakistanu, objavio je američki predsjednik Barack Obama. Tijelo najtraženijeg svjetskog terorista preuzele su američke snage, a njegov identitet je utvrđen nizom DNK analiza. U operaciji izvedenoj na temelju obavještajnih podataka u mjestu Abotabad, nedaleko od Islamabada, ubijeno je još troje ljudi. Među njima je i jedan od Bin Ladenovih sinova. Napad su izveli specijalci uz pomoć tri helikoptera, od kojih se jedan srušio. Pakistanci tvrde – zbog kvara. Akcija je trajala četrdesetak minuta. Nitko od američkih vojnika nije stradao.

Život u luksuzu u blizini vojarne
Osama bin Laden boravio je u velikoj kući u u blizini škole za obuku pakistanske vojske u Abotabadu, javljaju agencije, pozivajući se na obavještajne izvore i stanovnike. Taj kompleks izgrađen je prije pet godina, a bio je ograđen visokim zidom i bodljikavom žicom. Prve informacije o mogućoj nazočnosti Osame bin Ladena u toj palači datiraju iz rujna 2010. Reuters ocjenjuje kako otkriće da je Bin Laden živio u relativnom luksuzu samo 50 kilometara sjeverno od Islamabada otvara mnoga pitanja.

Slavlje i strah od novih terorističkih napada
Pravda je zadovoljena, kazao je u obraćanju američki predsjednik Barack Obama. Međutim, upozorio je Amerikance da ostanu na oprezu i nakon Bin Ladenove smrti. Nema nikakve sumnje da će Al-Qa'ida nastaviti s napadima na nas. Moramo ostati budni i u domovini i u inozemstvu, rekao je. State Department je odmah nakon Bin Ladenova ubojstva upozorio Amerikance na moguće protuameričko nasilje u svijetu i pozvao ih na oprez, ograničeno kretanje te na izbjegavanje masovnih okupljanja i prosvjeda u područjima u kojima bi moglo doći do nasilja.

Nakon objave informacije o smrti terorista odgovornog za napade na njujorške tornjeve blizance 11. rujna 2001., počelo je spontano okupljanje građana na ulicama američkih gradova. Slavi se ispred Bijele kuće, ali i na mjestu gdje su nekada stajali tornjevi World Trade Centera.

Prve reakcije na ubojstvo Bin Ladena
Bivši američki predsjednik George W. Bush Bin Ladenovu smrt nazvao je američkom pobjedom. Borba protiv terorizma se nastavlja, ali večeras je Amerika poslala jedinstvenu poruku da je pravda zadovoljena bez obzira na uloženo vrijeme, kazao je. Bill Clinton čestitao je Obami, nacionalnom sigurnosnom timu i vojnicima što su Bin Ladena priveli pravdi nakon desetljeća zločinačkih napada Al-Qa'ide. Newyorški gradonačelnik Michael Bloomberg izrazio je nadu da će ubojstvo vođe Al-Qa'ide donijeti utjehu onima koji su izgubili najbliže u napadima na tornjeve WTC-a.

Još se provjerava DNK

Fotografija mrtvog Bin Ladena je ipak fotomontaža?

Nedugo nakon što je i zvanično objavljeno da su američke snage u Pakistanu ubile vođu Al-Qaide Osamu bin Ladena, na internetu su se pojavile fotografije Osaminog mrtvog tijela. No, nedugo poslije na većini web stranica uglednih svjetskih medija su počele špekulacije o tome da li je na fotografiji zaista tijelo vođe ove terorističke organizacije.
Fotografiju lica mrtvog Osame bin Ladena je objavila i agencija Reuters, a preuzeli su je mnogi mediji, da bi nakon brojnih sumnji da se zaista radi o Bin Ladenu, agencija povukla fotografiju, jer “još uvijek nije potvrđena njena autentičnost”, prenosi Sarajevo-x.com.
Fotografija koja navodno prikazuje mrtvog Osamu bin Ladena prikazana je na pakistanskoj televiziji, a prenijela ju je većina internet stranica, gdje su među prvima bili britanski mediji.
Snimak na kojoj je mrtav čovjek, tamne kose i poluotvorenih očiju internetom kruži već dvije godine, a sada se pojavio na naslovnicama mnogih uglednih britanskih medija.
Prema pisanju britanskog lista “Guardian”, fotografija koja je danas preplavila internet objavljena je već 29. aprila 2009. godine na web stranici Themediaonline.org, a urednici ovog portala su tada upozorili da nisu u stanju potvrditi da li se radi o originalnoj fotografiji ili o fotomontaži.
Od tada je fotografija korištena na internetskim forumima na kojima su objavljivane tvrdnje kako je terorista, odgovoran za napad na tornjeve Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku, zapravo mrtav. Fotomontaža se bazira na snimku Bin Ladena koji je napravljen još 1998. godine.
Neki mediji nagađaju da je Bin Laden mrtav još od 13. decembra 2001. godine. Na YouTubeu se pojavio i snimak na kojem je prikazano na koji način je urađena fotomontaža.
Vlasti Sjedinjenih Američkih Država sada rade na testiranju DNK sa tijela mrtvaca kako bi potvrdili informaciju da je Osama bin Laden zaista mrtav. Prema pisanju Reutersa, bit će korištene i tehnike prepoznavanja lica, a konačni rezultati će biti poznati za nekoliko dana.
U međuvremenu, pakistansko ministarstvo vanjskih poslova je službeno potvrdilo smrt vođe Al-Qaide.

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai smatra da je ubojstvo Bin Ladena u Pakistanu dokaz da nema rata protiv terorizma u Afganistanu. Ovo je važna i velika vijest, kazao je. Britanski premijer David Cameron ocijenio je da je smrt Osame bin Ladena veliko olakšanje za ljude u svijetu. Treba se prisjetiti onih koje je ubio Osama bin Laden i svih onih koji su izgubili drage osobe. Također treba zahvaliti onima koji neumorno rade da nas zaštitite od terorizma. Njihov se posao nastavlja, rekao je Cameron. Vijest je pozdravio i izraelski premijer Benjamin Netanyahu te čestitao američkim vlastima.

Državni neprijatelj br. 1
Osama bin Laden osumnjičen je za planiranje niza terorističkih napada protiv SAD-a. FBI ga je 1999. uvrstio među deset najtraženijih osumnjičenika zbog umiješanosti u napade na američka veleposlanstva u Keniji i Tanzaniji 1998. godine. Vrhunac je bio 11. rujna 2001., kada su teroristi oteli četiri zrakoplova na komercijalnim letovima i s dva se zaletjeli u WTC. U tim je napadima poginulo oko 3000 ljudi. Tadašnji američki predsjednik George W. Bush zatražio je od afganistanskih vlasti da predaju Bin Ladena. Oni su to odbili i slijedio je američki oružani odgovor.

Merkel: Međunarodni terorizam još nije poražen
Njemački kancelar Angela Merkel rekla je američkom predsjedniku Baraku Obami da osjeća olakšanje nakon ubistva vođe terorističke mreže Al kaida Osame bin Ladena u akciji američkih specijalnih snaga u Pakistanu. SAD uspjele su da zadaju odlučujući udarac Al kaidi, ali to još ne znači da je međunarodni terorizam poražen, rekla je Merkelova u saopštenju.
“Kancelar Angela Merkel osjeća olakšanje nakon vijesti o pogibiji Osame bin Ladena, koji je odgovoran za smrt hiljade nevinih ljudi”, navodi se u saopštenju i dodaje da su snage mira bile uspješne, ali da međunarodni terorizam ovim nije poražen.
“Svi moramo da budemo u pripravnosti i na oprezu”, zaključuje se u saopštenju njemačkog kancelara.
Osama bin Laden, glavni organizator napada na SAD 11. septembra, u kome su poginule hiljad Amerikanaca, ubijen je rano jutros u svom luksuznom skrovištu u Pakistanu, u sukobu sa američkim specijalnim snagama, nakon potrage koja je trajala skoro jednu deceniju.

Osama, dvanaesti sin tajkuna Mohameda bin Ladena, jemenskog imigranata koji je stekao golemo bogatstvo u Saudijskoj Arabiji, postao je revolucionar i najtraženiji čovjek na svijetu, kojeg su jedni mrzili, drugi obožavali, a treći ga poštovali. Nakon ‘11. rujna’ godinama je upućivao niz novih prijetnji Zapadu, a u poruci iz 2006. kazao je: Obećajem da ću umrijeti kao slobodan čovjek.

TIJELO VEĆ BAČENO U MORE?
9.35 Američki dužnosnici su objavili da će tijelo Osame bin Ladena biti bačeno u more, i da će “sahrana” biti izvedena prema muslimanskim običajima. New York Times je pak objavio kako je to već izvršeno i da je bin Ladenovo tijelo već bačeno u more.

9.32 BBC javlja kako je mjesto gdje se skrivao Bin Laden samo 700 metara udaljen od “Pakistanskog West pointa”

9.30 Probudili smo se u sigurnijem svijetu, izjavio je predsjednik Europskoga parlamenta Jerzy Buzek na vijest o pogibiji Osame bin Ladena. Iako borba međunarodne zajednice protiv terorizma nije gotova, učinjen je važan korak koji će pružiti sigurnost milijunima kršćana, muslimana i svih koji vjeruju u miran suživot – rekao je Buzek.

9.01 Prva reakcija afganistanskog predsjednika Karzaija: Ovo je važna i velika vijest da je ubijen Osama bin Laden. To je i dokaz da rat protiv terorizma nije u Afganistanu.

9.00 Australski premijer izjavio je kako se rat protiv terorizma nastavlja, te kako nastavljaju s misijom u Afganistanu

8.50 Američke i arapske TV kuće počele su objavljivati prve fotografije ubijenog Osame bin Ladena

8.00 Francuska vlada objavila je da je ubojstvo Bin Ladena pobjeda za sve demokracije u borbi protiv terorizma

7.50 Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da je to veliki trijumf demokratskih nacija u borbi protiv terorizma.

7.40 Reakcije na ubojstvo Osame Bin Ladena stižu sa svih strana. Bivši predsjednika SAD-a George W. Bush izjavio je kako se rat protiv terorizma nastavlja te da je Amerika noćas poslala nedvosmislenu poruku. Nije važno koliko traje, ali pravda će biti zadovoljena, izjavio je Bush.


Vođa terorističke organizacije Al Qa'ide Osama Bin Laden ubijen je noćas u akciji američke vojske u Abbottabadu 150 kilometara od glavnog grada Pakistana Islamabada, objavio je u 4 sata ujutro u posebnoj izjavi i obraćanju američki predsjednik Barack Obama.

Bijela kuća službeno je potvrdila da su akciju izvele američke snage te da je tijelo u njihovim rukama. Istovremeno svim američkim ambasadama u svijetu poslana je obavijest da stupanj sigurnosti podignu na najvišu razinu.

– Nedavno smo identificirali Bin Ladena u Pakistanu i počeli pripremati akciju hvatanja svjetskog terorista broj 1, izjavio je Obama te dodao da je prošlog tjedna dao odobrenje da se akcija izvede. Zahvalio je i pakistanskom vodstvu i vojsci na suradnji i obavještajnoj pomoći u akciji koja je, po njegovim riječima, najveća pobjeda protiv terorizma u dosadašnjoj borbi.

Prema Obaminim riječima, mali tim specijalaca izvršio je akciju koja je završila ubojstvom Osame Bin Ladena.

Pakistanski dužnosnici potvrdili su sudjelovanje u akciji te su objavili da je napad izveden sa 4 helikoptera u dijelu Abbottabada pod nazivom Bilal. Jedan je helikopter izgubljen zbog tehničkih problema, no nitko od vojnika koji su sudjelovali u akciji nije ozlijeđen.

Osim Bin Ladena, u akciji je ubijeno još troje ljudi među kojima je i jedan Bin Ladenov sin, a jedna je žena ubijena jer su je teroristi koristili kao živi štit, prenosi BBC.

Čim se vijest proširila, tisuće Amerikanaca počelo se okupljati i slaviti na ulicama američkih gradova, najviše ispred Bijele kuće te na mjestu gdje su srušeni tornjevi blizanci u New Yorku.

Autor: Uredništvo HRT-a

Izvor: Bosnjaci.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

9 KOMENTARI

 1. Ovo je težak poraz za sve građanke i gradjane Raške oblasti. Ubijen je najveći među nama, ubijen je Osama bin Ladane, počasni građanin federacije BiH. Nema nam više gerilca.

  0

  0
 2. ovo veze nema sa Islamom, islam je vjera u kojoj nema mjesta teroru i teroristima.Draga braco i sestre ne nasedaj te na lazima nevernika i neprijateljima Islama.

  0

  0
 3. jos samo da ubiju najveceg Teroristu u novoj Historiji,Dzordza Busha,necovjeka koji je odgovoran za ubistva preko 100.000 ljudi,ma koliko god da su ga smatrali “Teroristom” nemoze se uporediti sa Monstrumom Bushom !!! izgleda da ce Krstash da izbegne kaznu na ovom svijetu,ali uto ce mu biti veca kad zavrsi u Dzehenemu !!!

  0

  0
 4. Ovi “kauboji” opet podmecu,opet manipulisu,opet “oslobadjaju” opet “demokratisu” opet,opet,opet,opet ….EVO “oslobodise” svijet od obicnog jednog “smrtnika” i sad mogu svi da odahnu.Isto ko ono sto ispade bili ljudi pre 40 godina na MJESEC a to opet “kauboji”…..

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.