Optuženi tvrde da mještane nisu zlostavljali, već im pomagali!

0
62

Pljevlja – Sedmorica optuženih za ratni zločin u Bukovici devedesetih godina juče su se u Višem sudu u Bijelom Polju izjasnili da nijesu krivi. Kazali su da su postupali isključivo u skladu sa naređenjima starješina i profesionalno, da nikada nijesu učestvovali u bilo kakvim oružanim napadima, te da su isključivo radili na poslovima obezbjeđenja državne granice.

Pred vijećem sudije Šefkije Đeševića, juče je počelo suđenje sedmorici Plevljaka koji su optuženi za zločin protiv čovječnosti počinjen za vrijeme rata na ovim prostorima, u periodu 1992 – 1995. Optuženima se stavlja na teret da su kršili ljudska prava sistemom organizovanog napada prema civilnom bošnjačko – muslimanskom stanovništvu, torturom i zlostavljanjem na teritoriji Bukovice kod Pljevlja.

Na optuženičkoj klupi su Radmilo i Radiša Đuković, Slobodan Cvetković, Đorđije Gogić, Milorad Brković, pripadnici tadašnje Vojske Jugoslavije i Slaviša Svrkota i Radoman Šubarić pripadnici policije.

Radmilo Đuković je ispričao da nije ni bio prisutan prilikom pretresa zbog kojeg mu se stavlja na teret zlostavljanje mještanina Šabana Rizvanovića. On nije isključio mogućnost da je Rizvanovića negdje povezao, jer nije bilo neobično da vojnici prevezu mještane iz jednog mjesta u drugo.

Kazao je da su na zadatke išli u grupama od po deset vojnika, da su ih predvodile straješine i da je sve to evidentirano u vojnoj knjizi zadataka.

Naglasio je da je datum iz optužnice u nesaglasju sa činjenicama jer on tada nije bio u vojsci. Kako je kazao, imao je, zajedno sa kolegama, slobodno zbog ubistva desetara Vujoša Dajevića.

Za brata Radišu, koji je takođe optužen, rekao je da je radio isključivo kao kuvar u đačkom internatu, tako da nije išao sa njima na bilo kakve zadatke, što su i ostali optuženi potvrdili.

Sedmorica okrivljenih ispričali su da je disciplina u vojsci takoreći bila čelična, da su svakog dana dobijali precizne zadatke i municiju koju su dužili, koju su morali po povratku vratiti i obrazložiti eventualnu upotrebu. Sve je obavezno evidentirano.

Svi optuženi su odbacili navode optužnice da je bilo organizovanih vojno-policijskih napada i torture. Kazali su da nikakve akcije ni zadatke nijesu obavljali zajedno i ustvrdili da se pripadnici ove dvije službe nijesu ni poznavali.

Tada pripadnik policije, Slaviša Svrkota, kazao je da je pretresu kuća u Bukovici prisustvovao lično komandir, sadašnji direktor Uprave policije Veselin Veljović i da je tom prilikom u selu nađeno i oduzeto naoružanje. Osobe kod kojih je oružje pronađeno, kako je ispričao ovaj optuženi, predate su MUP-u i kasnije izvedene pred sud.

Njemu je nelogično i to što nigdje nema evidencije o povredama Bukovičana koji su bili žrtve torture.

Bio je kategoričan da je pretres kuća rađen po planu, bez primjene sile, u skladu sa propisima.

Svrkota je ponosan što je, kako je rekao, profesionalno obavljao svoju dužnost.

On smatra da je suđenje politički motivisano, jer jedino tako može objasniti činjenicu da je osobama koje u optužnici navode kao oštećene, sud u Podgorici dosudio obeštećenje još prošle godine.

Optuženi su kazali da su se prema mještanima ponašali više nego korektno, te da je bilo i slučajeva da im pomažu u svakodnevnim poslovima, da im izađu u susret i učine neku uslugu čak i mimo profesionalnih normi, a sve to su, kako su rekli, radili iz moralnih pobuda.

Branioci optuženih juče su zatražili da se optuženi u postupku brane sa slobode, sa čim se nije složilo tužilaštvo. Sud će odluku donijeti u narednih 48 sati.

Sljedeće ročište zakazano je za 21. septembar.

Izvor: Pobjeda.co.me


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.