Opštine, neispunjen zahtjev Vlade Bošnjacima Kosova

0
0

Kosovo – Politički predstavnici Bošnjaka smatraju da ni nakon pet godina od proglašenja nezavisnosti Kosova, nisu rješeni ključni problemi Bošnjaka.

Posebno ističu problem nezapošljenosti, nedovoljnog ulaganja u bošnjačkim sredinama, nedobijanja opština u procesu decentralizacije, obrazovanja i poštivanja garantiranih prava.
Rasim Demiri, zastupik u Parlamenu Kosova
Ističem sa ponosom da su Deklaraciju nezavisnosti poptisalli i naši bivši zastupnici iz Koalicije Vakat. Da je Kosovo na dobrom putu izgradnje svoje nezavisnoti potvrda su i priznanja od preko 90 država svijeta, zatim da je naša država primljena u nekim međunarodnim institucijama i inicijativama. Ta činjenica će uticati na jačanju ekonomskog razvoja i bržeg priključenja EU.
U periodu od pet godina bošnjačka zejdnica se snažnije integrisala u kosovsko društvo, urađeno je dosta toga sa aspekta zakonodavstva. Usvojeno je dosta zakona koji idu u prilog položaju i ostvarivanju prava, poput Zakona o praznicima, na osnovu kojeg je bošnjačka zajednica dobila svoj memorijalni praznik, 28. septembar – Dan Bošnjaka. Završen je i poznati su rezultati popisa stanovništva, gdje je naš narod potvrdio svoj nacionalni identitet širom Kosova.
Emilija Redžepi, zastupnica u Skupštini Kosova

Kosovo je mlada država u razvoju i tranziciji, Ima puno nedostataka i grešaka u procesu jačanja državnosti. Mi kao integrisana zajednica u kosovsko društvo, učesnici svih važnijih poslijeratnih demokratskih procesa, na osnovu posljednjeg popisa aprila 2011. godine, na drugom smo mjestu po brojnosti na Kosovu, nažalost bez svoje lokalne samouprave. Po prvi put smo potvrdili svoj nacionalni bošnjački identitet i svoj bosanski jezik.
Naš, bosanski jezik je priznat i Statutom opštine Prizren kao službeni jezik. Naravno da imamo svojih poteškoća, ali gledajući globalno, dio smo kosovskog društva i dijelimo sve ono dobro i loše sa ostalim građanima Kosova, ravnopravno uz poštovanje svih… Dijelimo vrijednosti i demokratiju kao u državama zapadne Evrope, pokušavamo, maksimalno, kao zajednica da utičemo u svim procesima u cilju naše afirmacije i opstanka.
Kosovo je jedna od najmlađih država na svijetu te se nadamo da će proces liberalizacije svim našim građanima stvoriti bolje perspektive te da će moći slobodno da se kreću i da rade u državama zapadne Evrope, da će biti pojačan protok robe i usluga. Nadamo se da će to biti omogućeno tokom sljedeće godine.
Nama je najbitnije raditi na podizanju svijesti svakog našeg građanina, na podizanju rejtinga u našoj zajednici, na lokalnom i centralnom nivou. Bošnjaci moraju sami da se bore za svoja prava.
Svim građanima Kosova čestitam u ime NDS-a i u svoje lično ime pet godina nezavisnosti naše mlade države i želim još puno pozitivnih pomaka u budućnosti.
Hamza Balje, nezavisni zastupnik u Skupštini KosovaNa petu godišnjicu nezavisnosti, naša mlada država se i dalje suočava sa teškim stanjem privrede, visokom stopom nezaposlenosti, ekonomskom krizom, migracijom stanovništva gdje Bošnjaci prednjače, zastojem u reformama… To su izazovi sa kojima ćemo se suočavati i u narednom periodu. Domaći i međunarodni faktor, trebalo da daju primat razvoju demokracije i ekonomije, kojim bi se poboljšao život svih građana Kosova.I pored skepticizma koji vlada, država ide ka ekonomskom buđenju, ka ispunjavanju obaveza na putu ka europskim integracijama. Institucije bi trebalo da ulože više napora kako bi jedina zemlja na zapadnom Balkanu, bila napokon uključena u viznoj liberalizaciji, odnosno “bijelom šengenu”. Očekujem da će se većinski albanski narod posvetiti veću pažnju u poštivanju prava nevećinskih zajednica, naročito konstruktivnom dijelu Kosova, čija su prava zagarantirana Ustavom Republike Kosova.Nadam se da će biti ispunjena naša očekivanja oko dobijanja novih opština, da će se povećati procenat zaposlenosti kod pripadnika nevećinskih zajednica u javnim institucijama, da če biti ispoštovano pravo na ravnopravnost upotrebe jezika, narocito na lokalnim nivoima, u medijima, visokoškolskom obrazovanju… Na taj način ćemo biti bliži EU.
Husnija Bešković, predsjednik Nove bošnjačke stranke
Ukoliko se osvrnemo na perod od pet godina nezavisnosti možemo konstatovati da ima značajnog progresa u svim poljima društvenog života na Kosovu. Učinjeno je puno na uspostavljanju i razvoju demokratskih institucija i čine se veliki napori da međunarodni status Republike Kosova svakim danom bude što povoljniji sa ciljem da što veći broj zemalja prizna republiku Kosovo. Intenzivno se radi na ispunjenju uslova vezano za liberazaciju viznog režima za građane Republike Kosova.
U toku su i pregovori sa susjednom Srbijom koji vode normalizaciji odnosa  između dvije zemlje i još čitav niz aktivnosti kako bi Kosovo bilo uključeno u sve međunarodne institucije.
(Info-KS)Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.