Opoziciona ograničenost

11
39

Резултат слика за opozicija karikatura

Opozicija u Crnoj Gori često zna ponavljati floskulu da su ”manjinski narodi” krivi za opstanak režima DPS-a.  I u principu, nijesu daleko od istine, DPS već duži period mandat više namiče od ”manjinskih naroda”, bilo direktno, bilo putemposrednika: BS-a, Albanskih partija, HGI-a, SDP-a.

Međutim, svjedoci smo pojave izrazito  opozicionih partija u liku: Bošnjačke demokratske zajednice i Albanskealternative. Svoj do kraja opozicioni bajrak, BDZ je pokazao učešćem na protestima za prve slobodne izbore u Crnoj Gori, zajedno sa …, dok su bar donekle ličili na građansku opciju.

Ove dvije partije teško će samostalnim nastupom ostvariti parlamentarni status iz razloga što je DPS, s jedne strane, dajući Bošnjačkoj stranci funkciju Biroa za zapošljavanje omogućio da formulom ’’1 za 4’’, budu makar blizu izbornog cenzusa, i samim tim eliminišu ostale partije iz bošnjačkog korpusa da ostvare mandate.

S druge strane, albanske partije naklonjene režimu su i pored iste formule, zbog usitnjenosti, napravile i savez i najvjerovatnije će pokupiti najveći broj albanskih glasova i time otežati parlamentarni status Albanske alternative.

Opozicione ”građanske” partije su morale imati sluha i prepoznati vrijednosti ove dvije stranke usmislu uspostavljanja koalicije, kako bi se možda i presudni glasovi sačuvali i po Dontu ne bi završili tamo gdje najmanjepripadaju.

Ali kako?!Opozicioni kandidati za poslanike, svjedočimo, zbog mjesta na listi više i ne broje neprespavane noći.  Kako bi neko njima smio reći da sada moraju razmišljati o investiciji koja sigurno donosi i rast i razvoj, pa iako su ulaganja minimalna. Oni znaju samo za množenje, eventualno sabiranje, zbog toga održavaju ovaj režim i materijalno odlično žive.  Među takvima …, vidimo i drugu, ljepšu  stranu opozicije koja realno razmišlja, zna i da oduzima, međutim  ne dolazi do izražaja.

Za primjer ću navesti  Radovana i Vladislava, a primjera je mnogo.Radovan, dugogodišnji i budući poslanik, od koga DPS nema razloga da strahuje, dokazao se. Kada je Darko izdao svoje glasače, ovaj je počeo da priča i da žali o trenutku, ”kao da sad gleda”, kadje Milo po prvi put došao u njihov zajednički kabinet sa pričom o NATO-u, pa nastavio nespretnim  iščitavanjem  facebook zanimljivosti stare par godina (nikad nijesu aktuelni) o državi u kojoj vozovi kasne po nekoliko sati, gdje svi igraju fudbala a pobjeđuju u vaterpolu… i time dao pušku u ruke Darku koji je opravdano mogao reći, ako i postoji razlika između DPS-a i ovakvih, ona je na strani DPS-a.

Vladislav, mlad a već intelektualac, jedini mu je grijeh što ne voli omiljenu Goranovu pjevačicu i glasača istih, Cecu Ražnatović.  Njemu slični bi pored smjene režima stvorili i bolje društvo.  Ali, Vladislav će biti skroman pa će rećikako treba još da uči, stariji imaju više iskustva i mudrosti, jer je samokritičnost osobina velikih. Istina je međutim da bi on i njemu slični imali mnogo šta više ponuditi.

Konstatujemo da Ćakijevci prave pogubne greške koje koštaju Crnu Goru, u prvom slučaju nijesu shvatili da im je oportunitetni trošak ulaska ”manjinskih partija”, negativan.

 U drugom slučaju, Ćakijevci ne dozvoljavaju brzi uspon mladima, jer bi im uskoro postali konkurenti.  Sa okruženjem politički istrošenih staraca, koji im nikada neće kritiku uputiti, ostaju sigurni.

Na kraju poručujem Bošnjacima i Albancima da se ne obeshrabre u glasanju za svoje istinske predstavnike, jer u Crnoj Gori još uvijek nema  građanske opcije (opozicije).

 Pozivam Srđane, Milane, Filipe, Patricije, Milice, Vanje, Ognjene, Borise…  da podrže Bošnjačku demokratsku zajednicu  jer svi znate da su časni. A znaju i umiju, čim neisprljani opstaju. Istinski su opozicionari režimu i nepravdi. Slušao sam da o njima govorite sa uvažavanjem, kažete da su pošteni a još i intelektualci.

Nijesu postali opozicionari tako što ih je DPS zapošljavao, pa tek onda kada su dobili rješenja za stalno, a nijesu napredovali  jer je imalo prečih, okrenuli mu leđa.

Podržite ih i pozovite braću Crnogorce i Srbe da isto urade, iako će se mali broj odazvati, nemojte se čuditi jer su imena važna, jer nema dovoljno građanske Crne Gore, jer je nikada nije ni bilo, jer je još dugo neće ni biti.  Ali mi ćemo  gurnuti lopticu, nadajući se da iza krivine ima još onih koji neće dati da ona stane, ako ih pak i ne bude, dug prema civilizaciji smo odužili. Odgovarat ćemo samo za sopstvena djela!

 

Prijatelj slobodnih:

Ramiz


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

11 KOMENTARI

 1. Pitam se samo koji je ovo balija mogao napisati???

  Cuj manjine krive za opstanak mila na vlasti??!!!??

  NEmoj da se igras vatrom balijanderu praznoglavi vec se pitaj a cega se to manjine boje? Sta je to sto je gore od mila? Upravo ta tvoja cetnicka opozicija sa kojom se slazes!

  0

  0
   • S obzirom da je ovo partijski list koji iskljucivo iznosi stavove jedne strane lahko je pogoditi odgovor na tvoje pitanje. 😉

    Fakat – ova politika im je, malo je reci infatna – maloumna do te mjere da se pitas jel ovo od pravke misle ili se zezaju, prave ironiju??

    0

    0
   • Nisam ti ja hajvanu sitna partijska dusa pa de me zanimaje te sklopke 😉

    Interesuje me samo srz – sa onima koji nam rade o glavi nema saradnje!!!

    0

    0
 2. дпс је удбашка творевина па није ни чудо да подмећу оне реченице типа:
  1.мој глас није битан
  2.исти су и једни и други
  3.они виде ко за кога гласа
  и друго. мада је ту свакако и она удбашка: ако они изгубе да ће друге странке прогањати муслимане.

  А интересантна је и изјава ,,њега,, да је дпс-у лако наћи коалицијоног партнера али даје дпс донио одлуку да наступи сам на изборе.

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.