Opet odložen početak suđenja ljekarima: Tahirović se nije pojavila

0
30

Opet odložen početak suđenja ljekarima: Tahirović se nije pojavila

Bijelo Polje – Zbog nedolaska optužene Hake Tahirović ni danas u Višem sudu nije počelo suđenje ljekarima okrivljenim zbog infekcije četiri i smrti jedne bebe. 

Tomislav Jeremić, Zvonko Puletić, Tahirović i Jela Cimbaljević, okrivljeni su za teško djelo protiv zdravlja ljudi, odnosno za nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti. 

Sud je donio naredbu o odlaganju nakon što je odbrana Tahirovićeve dostavila sudu dodatnu medicinsku dokumentaciju o spriječenosti prisustva suđenju zbog bolesti.

Iz istog razloga suđenje je odloženo i prije nedjelju dana. 

Optužnica je uslijedila nakon nalaza Sudsko-medicinskog odbora (SMO) Medicinskog fakulteta u Beogradu, u kome su konstatovali da se u bolnici u Bijelom Polju radilo o epidemiji rane neonatalne sepse:

“Da su ljekari postupali u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti (da su nakon otkrivanja zaraze preduzeli propisane mjere…), spriječilo bi se širenje infekcije i nastanak epidemije”, piše u nalazu SMO.

Iz tužilaštva su obrazložili da Jeremić nije postupio u skladu sa propisima i obrazovao tim za nadzor, prevenciju i suzbijanje bolničkih infekcija, a ostali optuženi ljekari nisu preduzeli odgovarajuće higijenske mjere na Ginekološko-akušerskom odjeljenju i Odsjeku za neonatologiju.

Piše i da dr Puletić nije naložio uzimanje vaginalnih briseva trudnicama prije porođaja, a prilikom prijema na Ginekološko odjeljenje. 

“Sve to dovelo je do lošeg higijensko-epidemiološkog statusa na Ginekološko-akušerskom odjeljenju i Odsjeku za neonatologiju, zbog čega je došlo do infekcije uzrokovane patogenim bakterijama i obolijevanja od opasne zarazne bolesti neonatalne sepse petoro novorođenčadi, od kojih je jedno preminulo. Okrivljeni uprkos dva evidentirana slučaja opasne zarazne bolesti nijesu odmah preduzeli mjere radi suzbijanja bolničke infekcije, tako da je na odjeljenjima nastavljen rad pod istim higijenskim uslovima”, piše u optužnici. 

Za Cimbaljević piše da, od 2. do 12. novembra prošle godine, nije postupala u skladu sa propisima i prijavila da je, nakon prijema dvoje novorođenčadi, postavila dijagnozu opasne zarazne bolesti.

“Zbog neprijavljivanja pojave neonatalne sepse, nastavljen je rad na Odsjeku za neonatologiju na kojem su kasnije primljena još tri novorođenčeta. Sva tri novorođenčeta takođe su se razboljela od opasne zarazne bolesti. Usljed uspostavljanja dijagnoze neonatalne sepse kod jednog novorođenčeta nastupila je smrt u Kliničkom centru, gdje su novorođenčad bila upućena na dalje liječenje”, piše u optužnici.

(Vijesti)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.