Općina Pljevlja planira da se zaduži tri miliona eura

0
15

Pljevlja – Lokalna uprava u Pljevljima planira da se zaduži tri miliona eura kako bi otplatila dospjele obaveze.

Kako je saopćeno iz Općine, dugoročni kredit se uzima kako bi se izmirile obaveze za radove izvedene u okviru kapitalnog budžeta prošle godine, kao i za izmirivanje obaveza za radnike koji su proglašeni tehnološkim viškom.

U lokalnoj administraciji kažu da su krajem 2010. dospjele obaveze iz kapitalnog budžeta iznosile 3.025.863 eura.

Budžetom Općine za ovu godinu planirano je da se Općina zaduži oko pet miliona eura, ali je, kako kažu, procijenjeno da bi se sa predloženim iznosom kredita mogao izmiriti najveći dio dospjelih obaveza iz kapitalnog budžeta.

Ugovorom će se definisati uslovi kredita

Zakonom o finansiranju lokalne uprave propisano je da Općina može uzimati dugoročne zajmove samo za finansiranje kapitalnih investicionih rashoda ili radi kupovine kapitalnih sredstava u skladu sa odobrenim višegodišnjim planovima investicija. Istim zakonom propisano je da lokalne samouprave mogu uzimati dugoročne pozajmice uz prethodnu saglasnost Vlade.

“Na osnovu potpisanog protokola, Općina će sa Ministarstvom finansija zaključiti ugovor kojim će se bliže definirati uslovi za kreditno zaduženje, reprogram poreskog duga i otpremnina tehnoloških viškova, kao i drugi oblici podrške koji će doprinijeti konsolidaciji lokalnih finansija”, kažu u Općini Pljevlja.

Za rješavanje tehnološkog viška u lokalnoj administraciji Općini je potrebno oko 180.000 eura. Za sporazumni raskid radnog odnosa prijavila su se 22 službenika i namještenika iz deset organizacionih jedinica.

Kako je “Vijestima” rečeno, u Općini se na radna mjesta na kojima rade prijavljeni za sporazumni raskid radnog odnosa neće primati novi radnici, već će, u skladu sa školskom spremom, neki od postojećih službenika biti premješteni na ta radna mjesta, a neka će biti ukinuta.

Općina donijela odluku o visini otpremnina

Kako ne bi ostali bez posla, službenici i namještenici iz mjesnih kancelarija, za čijim je postojanjem prestala potreba, s obzrom na to da su poslovi koje su radili, osim vjenčanja, prešli u nadležnost MUP-a, biće premješteni na neka od upražnjenih radnih mjesta.

Sa radnicima koji su se prijavili za sporazumni raskid radnog odnosa uz isplatu otpremnina u lokalnoj administraciji u Pljevljima zaposlen je 241 radnik.

Općina je donijela odluku o visini otpremnina za službenike i namještenike koji se odluče da sporazumno napuste svoje radno mjesto.

Onima za čijim je radom prestala potreba i onima kojima do penzije nedostaje pet i više godina pripada otpremnina od 12 bruto zarada u Crnoj Gori, a onima kojima do penzije nedostaje do pet godina pripada otpremnina od deset bruto zarada, do tri godine osam, a kome nedostaje do penzije jedna godina, šest bruto zarada.

Novcem će biti izmirene obaveze za radove izvedene u okviru kapitalnog budžeta i za radnike koji su proglašeni tehnološkim viškom.

Izvor: Vijesti.me


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.