15. Maj 2011

BiH – U intervjuu za današnji broj  “Oslobođenja”, koji posljednjih dana vodi žestoku kampanju protiv vjeronauke, Islamske zajednice u BiH (IZ BiH) i islama uopće, bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović  potvrdio je informaciju “Dnevnog avaza” da se susreo sa zamjenikom reisu-l-uleme paralelne Islamske zajednice Srbije Muhamedom Jusufspahićem.

Neslužbena posjeta

Izetbegović tvrdi da je Jusufspahića primio tek u neslužbenu posjetu i s njim razgovarao o “životu muslimana u Beogradu i Srbiji”.  Istovremeno, on se distancirao od glavnog muftije zvanične Islamske zajednice u Srbiji Muamera ef. Zukrolića!

Zanimljivo je da se sve ovo dešava nedugo poslije susreta s kontraverznim Jususpahićem, poznatim po podaničkoj odanosti srbijanskim režimima, te poslije trilateralnog susreta BiH, Srbije i Turske u Karađorđevu, gdje je konstatirano da je upravo muftija Zukorlić neprihvatljiv kao kandidat za budućeg reisu-l-ulemu IZ BiH.

– Podržavao sam i Muamera Zukorlića, ali sam, očigledno, pogriješio – rekao je Izetbegović.

Nadalje, komentirajući žestoku reakciju Zukorlića  na njegov susret sa Jusufspahićem, Izetbegović je istakao da je muftija “reagirao veoma personalno i veoma neodmjereno”, te da je “malo toga rekao o meni, a puno o sebi”.

Interes islama

U izjavi za portal “Dnevnog avaz” muftija Zukrolić kaže da je njegova oštra reakcija bila usmjerena isključivo na susret Izetbegovića s Jusfspahićom.

– Jer, to je direktni atak na jedinstvo Islamske zajednice. Ne može neslužben susret biti u Predsjedništvu BiH! Osim toga, ta informacija je objavljena na stranicama Rijaseta IZ Adema Zilkića. Ali, služben ili neslužben, taj susret za nas predstavlja doprinos pokušaju legalizacije paravjerske tvorevine, koju su proizveli udbaško-politički krugovi u Srbiji s ciljem ugrožavanja interesa islama. Ono što za njega (Izetbegovića, op.a.) bio Firket Abdić, to su za nas Jusufspahići i svi oni koji su pravili paralelnu IZ u Srbiji – kazao je Zukorlić.

Slobodan i čovjek na vlasti

U njegovoj reakciji, kako veli muftija Zukorlić, nema ništa lično, osim razočarenja u postupke Izetbegovića i njegove susrete s Jusufspahićem, jer “moj stav dijeli apsolutna većina Bošnjak u Bosni i Sandžaku”.

– Može se primijetiti raskorak između stavova slobodnog čovjeka, a to u sarajevskom kontekstu znači dok niste na vlasti, i dijametralno različitih stavova onog trenutka kada dođete na vlast. Izetbegović ne iznosi nijedan razlog zašto je pogriješio u pogledu mene. Osim što se osjeća povrijeđenim mojom reakcijom na susret s Jusufspahićem čime je legitimirana IZ Srbije – istakao je Zukotlić.

Izvor: DnevniAvaz.ba

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles