31. Juli 2013

–          Oni koji su javno potpisavali svoje  politčke pamflete –

images (1)

Kako je aktuelizirano pitanje rehabilitacije sandžačko-bošnjačkog branitelja Aćif efendije Hadžiahmetovića mnogi glasnogovornici iz redova Bošnjaka krenuli su u organizovanu hajku protiv svog naroda, a posebno javno i glasno izražavanje negodovanja zbog rehabilitacije nešeg bošnjačkog nacionalnog junaka. Pomoć u negiranju bošnjačkih vrijednosti i naše istorije maksimalno im pružaju beogradski štamapni mediji. Da ne zaboravimo, red je da se sjetimo, koje je posljednjih godinu dana pljuvao po Bošnjacima i našoj istoriji.

Ramiz Crnišanin – Predsjednik famoznog SIK-a  polovinom 2007. godine podnijeo je Tužilaštvu u Novom Pazaru dokumentaciju u kojoj osporava djela i aktivnosti Aćif efendije i svrstava ga u nemačke naciste gdje traži da nadležni organi prekinu smiješni proces rehabilitacije. Od tog trenutka pa do danas Ramiz Crnišanin nekadašnji komunistički pulen iz Sandžaka objavio je na desetine tekstova u dnevnom listu Danas u kome na vrlo odbojan i ne civilizovan način pljuje po Bošnjacima i Aćif efendiju.  Crnišanin je u ime nepostojeće organizacije SIK podnio još jedan podensak Višem sudu u Novom Pazaru u kooperaciji za još tri nevladine organizacije, u kojem osporava sve što je Aćif efnedija uradio za Novi Pazar i Bošnjake.

Meho Omerović – narodni poslanik i lični izaslanik Rasima Ljajića jasno se suprostavio priči oko rehabilitacije Aćif efnedije. Iznosio je tvrdnje da je Aćif efnedija ubio na stotine Srba i da je bio vaterni saradnik nemačkih nacista.  Tražio je automatski uklanjanje postavljenje table govoreći da ona narušava međuetnički život u Novom Pazaru i stvara nepotrebne tenzije među Bošnjacima i Srbima. Omerović je direktno po nalogu Rasima Ljajića krenuo u medijsko obračunavanje sa Bošnjacima iz Sandžaka, istim onim Bošnjacima koji su Rasimu Ljajiću da li glasove, a Mehu Omeroviću pružili priliku da uživa u srpskom parlamentu i štiti prava Bošnjaka na način na koji to od njega traži dugogodišnji srpski ministar Rasim Ljajić.

Muhamed Jusufspahić – potomak izdajničke porodice Jusufspahić i samozvani muftija paravjerske tvorevine tvrdio je da ulogu „Aćif efendije“ u odbrani Novog Pazara treba prepustiti istoriji i stručnim ljudima koji bi donijeli relevantne odluke. Valjda je mislio na srpke istoričare koji osporavaju genocid u Srebrenici, koji osporavaju genocid u Limskoj dolini – zar tim i takvim historičarima da ostavimo pravo na tumačenje naše bošnjačke istorije.

Aida Ćorovoć – Dirkektorica URBAN IN-a  apsolvent na Fakultetu za primenjenu umjetnost u Beogradu od početka priče o Aćif efendiji javlja se kao grlat glasnogovornik Rasima Ljajića. Do postavljenja table u centru Novog Pazara i priče koju su spinovali beogradski mediji Aida Ćorović se nikada nije bavila Aćif efnedijom, niti je on bio predmet njenog interesovanja, ali je po direktivi od strane ministra Ljajića, krenula da pljuje po ko zna koji put dirketno u lice Bošnjacima, njihovoj istoriji.  U tri navrata bila je potpisnik autorkih tekstova koji su dirketno bili usmjereni na nipodaštvanje Aćif efendije, ismijavanje Bošnjaka i bošnjačkih vrijednosti.

Fahrudin Kladničanin – S titulom apsolvneta na Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu – potpisnik je više tekstova koje je objavio dnevni list „Danas“  odmah nakon postavljanja table Aćif efnediji u centru Novog Pazara. Iznosio je sledeće tvrdnje;  da Aćif efendija nije bio Bošnjak, da je sprovodio podmukli proces albanizacije tadšnjeg muslimanskog stanovništva, da je bio etablirani saradnik nemačkih nacista i čovjek koji je bio mrzitelj Sandžaka, da je počinio neviđene zločine među tadašnjim stanovništvom, organizovao svoje divljačke formacije i da je za svoje zasluge dobio kukasti krst Drugog reda od Njemaca. Ovakve tvrdnje formulisane kroz pamfletske tekstove objavljivani su isključivo u dnevnom listu Danas.

DVERI SRPSKE – ogranak u Novom Pazaru supsrostavio je procesu rehabilitacije Aćif efendije. U dnevnom listu Danas objavljeno je pismo podrške, kako oni ističu g. Crnišaninu i g. Kladničnaninu za iznošenju činjenica i relevantnih informacija o djelima Aćifa Bljute. Svi znamo kakvu politiku i priči zastupaju Dveri Srpske od ideje Velike Srbije i etnički čiste Srbije od negiranja svoh zočina koji su Srbi činili nad Bošnjacima u posljednjim ratovima. Dveri Srpske osporavaju genocid u Srebrenici,  za njih je Sandžak srpska zemlja, a Bošnjaci poturice koje su izdale vjeru prađedovsku. Tekstove podrške potpisivao je saradnik Dveri Srpskih iz Novog Pazara, advokat Zoran Milanović.

SRPSKI ISTORIČARI – Odmah nakon pojavljivanja u medijskom prostoru priče o bošnjačkom heroiju Aćif efendiji srpski histričati bili su spremni da krenu sa osporavanjem Aćif efendije. Istoričar Momčilo Pavlović iznosio je nebulozne tvrdnje kojima je pokušavao da ospori ugled Aćifa efendije, da ga etikatira zočincem i ubicom srpskog naroda. Prilku za iznošenje ovakvih tvrdnji pružila mu je Radio telvizija Srbija u nekoliko emisija u uradrnim terminima, a koje su specijalno organizovane da raspravljaju o ulozi Aćif efnedije, kao aktuelnoj priči u tom trenutku u Srbiji.

MILUTIN ŽIVKOVIĆ – Istraživač instituta za srpsku kulturu objavljivao je svoje tekstove pod nazivom „Prilozi uz biografiju“ u dnevnom listu Danas sa ciljem da predstavi pokušaj isoriografske rekonstukcije političke biografije Aćif efendije u međuratnom periodu, odnosno tokom prvih nekoliko mjeseci po okupaciji Srbije 1941. godine. Analizirao je njgovu ulogu u političkom životu, odnosu prema muslimanskom i sprskom stanovništvu, kao i njgovo koaboracionističko deljovanje posle okupacije Jugolsavije. Autor tvrdi da je Aćif efendija zločinac, da nije spriječio ubijanje srpskog stanovništva, da je njemački saradnik i mrzitelj Srba.

Dnevne novine DANAS – Ove novine  pružile su maksimalnu podršku u plasiranju laži i dezinformacija u vezi Aćif efendije. Pružile su prostor za objaljivanje mnogih autorsih tekstova kako javnih dealtnika iz Sandžaka, tako i srpskih intelektualaca,  a sve sa jedni ciljem osporavanje Aćif efendije i njegove uloge u odbrani Novog Pazara. U saradnji sa dopisnicom Slađanom Novosel iz Novog Pazara ove dnevne novine  mjesecima pune svoje novinske strane inforamcijama koje omalovažavaju Bošnjake iznošenjem neistina, laži i dezinforamcija!

KRAJ PROG DIJELA.

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles