Omladinsko putovanje za Sarajevo

3

BiH, Novi Pazar – Omladina bošnjačke kulturne zajednice (OBKZ) je organizirala putovanje u Sarajevo. Cilj ovog putovanja je bio provesti par ramazanskih dana u svom duhovnom centru i upoznati se sa uglednim Bošnjacima porijeklom iz Sandžaka, te njihovim radom i rezultatima. Ekskurzija je trajala dva dana, a učešće u putovanju je uzelo 35 članova OBKZ-a, kao i petoro gostiju iz Muslimanskog omladinskog kluba (MOK) i Kulturnog umjetničkog društva – KUD Sandžak.

Prva i nezaobilazna destinacija bilo je šehidsko mezarje Kovači. Tu smo imali susret sa ratnim herojom emirom i majorom Harunom ef. Hodžićem, koji je porijeklom iz Ljeskove kod Turina, a učestvovao je u ratu u sklopu 7. muslimanske brigade. Nakon učenje fatihe za rahmet ocu nacije, rhm. Aliji Izetbegoviću, major Harun Hodžić se obratio omladini. Između ostalog, govorio je o svojim doživljajima iz rata, čime je zaokupio pažnju i interesovanje mladih slušalaca. Istakao je riječi rhm. Alije Izetbegovića, koje je on rekao čuvši da neko kudi Sandžak i Sandžaklije: “Ko mi god bude dirao u Sandžaklije, ja ga šaljem na mezarija, neka pogleda mezarija gdje je  svaki drugi treći pokopani porijeklom iz Snadžaka.” Cjelokupan govor major-Haruna, održan pored rhm. Alijinog mezara, je ostavio jak utisak na mlade Bošnjake-muslimane Sandžaka.

Nakon toga smo se uputili na Ilidžu, kako bi se u prelijepom prirodnom ambijentu u prediftarskom vaktu odmorili na Vrelu Bosne.  Iftar je priredio uspiješni biznismen porijeklom iz Međugora s Pešteri, Hako Duljević, predsjednik Sandžačke biznis asocijacije i veliki vakif. Početak iftara je oglasio pucanj topa sa Sarajevske tvrđave.

Gospodin Duljević nam se tom prilikom i obratio, između ostalog rekavši: “Vi ste omladina od koje mi puno očekujemo! Vi ste omladina koja je ptrebna svakom društvu u svakom vremenu. Jer, vi dobro znate da nema biznisa bez omladine, nema privrede bez omladine. Ja ne znam kakva je to vjera bez omladine, ja ne znam kakva je to omladina bez vjere. Ja ne znam kakva je to omladina koja se ne razumije u politku, i ne znam kakva je to politika koja ne poznaje omladinu.”

Nakon iftara smo se uputili ka Begovoj džamiji kako bi klanjali teraviju. Zatim su šetali Baš-čaršijom i uživali u tradicijonalnoj, staročaršijskoj atmosferi, a i u mirisu kahve Morića hana i bogatstvu naslova Gazi Hurev-begove biblioteke.

Nakon ponoći, došlo je vrijeme za noćni namaz, te smo se uputili ka veljeljepnoj Fahdovoj džamiji, kako bi okusili tamošnji čar noćnog namaza. To je potrajalo do sufura, nakon čega smo se vratili u Gazijinu Husrev-begovu medresu.

Sutradan, momci i djevojke su, po svom izboru, išli u obilazak Sarajevskih znamenitosti džamija, Avazovog tornja i pazara na Baš-čaršiji.

Nakon ovog značajnog, poučnog i za duh osvježavajućeg putovanja, mladi Bošnjaci-muslimani su se svom voljenom Sandžaku vratili puni Sarajeva, sarajevske ramazanske atmosfere i lijepe nam matice Bosne.

Izvor: SandzakPRESS.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

3 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.