18. Septembar 2013

thumb.phpPetnjica – Zakonodavni odbor podržao je predlog vladajuće koalicije da lokalne izbore u Petnjici organizuje opštinska izborna komisija iz Berana, a odlučeno je da će novac za njihovo finansiranje biti obezbijeđen iz državnog budžeta.

Predstavnici vladajuće koalicije, Rifat Rastoder, Zorica Kovačević i Suljo Mustafić podnijeli su amandmane na predlog Odluke o imenovanju OIK Petnjice, u kojima se za njene članove umjesto ranije predloženih članova Državne izborne komisije, predlažu članovi OIK iz Berana.

»Kada smo dobro sagledali stvari uvidjeli smo da može biti konflikta odlučivanja kod prvenstveno predloženih članova, jer bi neki od njih vjerovatno morali u određenim slučajevima dva puta odlučivati. Zato smo odlučili da promijenimo sastav izborne komisije i da predložimo uglavnom predstavnike OIK Berane koja poznaje probleme i teren«, pojasnio je Rastoder.

On je rekao da je došlo do propusta jer OIK nije imenovan na vrijeme, navodeći da se svi rokovi mogu uklopiti i da ne dovode u pitanje regularnost lokalnih izbora.

U amandmanu dva, kako je dodao, riječi »po isteku 30 dana od dana konstituisanja Skupštine Opštine Petnjica«, zamjenjuju se riječima »danom imenovanja nove opštinske izborne komisje Petnjica«.

»Nakon konstituisanja, Skupština Opštine Petnjica, imenovaće novu OIK u stalnom sastavu, na predlog radnog tijela skupštine opštine nadležnog za izbr i imenovanja. Danom imenovanja nove Opštinske izborne komisije prestaje mandat predloženoj OIK«, precizirao je Rastoder.

Poslanici vladajuće koalicije predložili su da novac za rad organa za sprovođenje izbora, izborni materijal i druge troškove obezbjeđuje Skupština, ali je na sugestiju poslanika Socijalističke narodne partije, Velizara Kaluđerovića, odlučeno da novac bude obezbijeđen iz državnog budžeta.

Poslanik Pozitivne Crne Gore Srđan Perić, koji je jedini bio uzdržan prilikom glasanja, kazao je da ta stranka želi da se izbori u Petnjici održe ali da nijesu zadovoljni predloženim rješenjima da njihova partija nema člana u OIK, već da budu zamjenici članu Socijalsitičke narodne partije, koja im je to ponudila.

On je pojasnio da će ta stranka na Odboru za politički sistem tražiti svog punopravnog člana u OIK Petnjica, jer smatraju da im kao parlamentarnoj stranci to pravo pripada.

Rastoder je pojasnio da se po zakonu za sastav uzima opštinski kriterijum, navodeći da je to pitanje nedefinisano za novoformiranu opštinu.

»Pošto Skupština donosi odluku mogu se preslikati odnosi sa nivoa parlamenta Crne Gore. Bili smo u dilemi i sztupili smo u kontakt sa predsjednikom Pozitivne, ponudili smo neko rješenje i mjesto zamjenika člana, ali smo dobili odgovor da oni to ne žele«, kazao je on.

Rastoder je dodao da ne zna kako bi prava Pozitivne bila ugrožena, kada podnosioci lista imaju poslije svog predstavnika u OIK, kao i učešće u konstituisanju biračkih odbora.

Perić je naveo da se u tom procesu ponaša kao da je Petnjica i dalje dio Berana, »onda se po tom tumačenju postavlja novo pitanje- zašto nijesu istovremeno raspisani izbori u Beranama i Petnjici«.

On je dodao da smatra da Petnjičanima treba puno pomoći, dodajući da je sadašnji odnos potcjenjivački, »da sve drugi treba da im odrade«.

»Veze Berana i Petnjice je zakon odredio, nismo mi. Zakon je odredio da do obrazovanja organa lokalne uprave novoosnovane opštine njihove poslove obavljaju organi lokalne uprave koji su imali mjesnu nadležnost«, poajsnio je on.

Poslanik Demokratskog fronta Emilo Labudović ocijenio je da se ta situacija mora urediti zakonom.

»Čudi me zašto predlagači nijesu intervenisali na način da ovu odluku prati i predlog izmjena i dopuna zakona o imenovanju odbornika i poslanika u dijelu koji bi definisao kako se bira prva izborna komisija u novoformiranoj opštini. To bi jednim članom moglo da se uredi i da današnja odluka dobije zakonsko uporište a ne samo dobru političku volju«, predložio je on.

Poslanik Socijalističke narodne partije Velizar Kaluđerović kazao je da se ta pitanja moraju urediti u najkraćem roku, navodeći da bi najbolji način bio kroz izmjenu zakona o izboru odbornika i poslanika, ili da radna grupa obradi i taj dio zakona.

(bosnjaci.me)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles