OEBS o Autonomiji Sandžaka: ‘Srbija da reorganizuje svoju teritoriju u skladu sa standardima EU’

4
18

Novi Pazar – Šef Misije OEBS u Bogradu Peter Burkhard ocijenio je danas u Novom Pazaru da su čelnici lokalne samouprave svjesni i voljni da rješavaju razvojne probleme grada.

On je poslije susreta sa predstavnicima Grada i političkih partija agenciji Beta prenio utisak da su lideri u Sandžaku svjesni da sami ne mogu riješiti probleme kao što su velika stopa nezaposlenosti i nedostatak infrastrukture na tom području.

“Video sam da će bez pomoći Vlade Srbije i međunarodne zajednice biti vrlo teško da sami prevaziđu te probleme”, rekao je ambasador.

Na pitanje da li je loša politička situacija razlog za odluku da Trening centar OEBS u Novom Pazaru dobije produžetak mandata Burkhard je odgovorio odrečno.

“Osim centra u Novom Pazaru, OEBS ima svoju kancelariju i u Bujanovcu. Ubijeđen sam da one mogu da daju doprinos razvoju zajednice i zato ćemo nastaviti sa radom”, rekao je šef OEBS

Ambasador Peter Burkhard se jučer sastao sa predstavnicima doskorašnjih koalicionih partnera, Sandžačke demokratske partije i Stranke demokratske akcije, koja je nedavno prešla u opoziciju u Skupštini Novog Pazara.

On je na pitanje kako vidi raspad koalicije dvije najveće bošnjačke stranke odgovorio kako nema ništa novo da kaže o njihovom međusobnom odnosu.

“Pogledi im se uopšte ne slažu, ali u demokratiji je to politika”, rekao je ambasador.

Zamoljen da komentariše nedavnu izjavu predsjednika Bošnjačke demokratske zajednice i poslanika u Skupštini Srbije Emira Elfića da se zalaže za uspostavljanje Autonomne pokrajine Sandžak, Burkhard je naglasio da OEBS nema usvojen standard o teritorijalnom ustrojstvu 57 država članica.

“Postoje države različitog ustrojstva unutar Evropske Unije, tako da je na Srbiji da odluči kako će izgledati njeno teritorijalno uređenje. Želja OEBS je da kad se donose takve odluke, one budu usaglašene sa najvišim evropskim standardima”, naglasio je ambasador.

Govoreći o procesu utvrđivanja Medijske strategije i usvajanju novog zakona o medijima šef OEBS u Srbiji nije želio da procjenjuje hoće li poslanici u Skupštini Srbije svojim amandmanima donijeti “razvodnjen” zakon.

“Sarađujemo sa ministarstvom i videćemo šta će se desiti poslije slanja u Skupštinu na usvajanje. Za nas je bitno da postoji transparentna rasprava i da sve zainteresovane strane iznesu svoje mišljenje, što je jedan od osnovnih principa demokratije”, rekao je ambasador.

On je naglasio da OEBS kao međunarodna organizacija ne vrši pritisak na Vladu i Skupštinu kakve zakone da donosi.

“Učestvujemo u toku pripreme zakona, dajemo savet ili mišljenje, ali je na Srbiji da zakone usvaja onako kako njoj odgovara”, naglasio je ambasador EOBS u Beogradu Peter Burkhard.

I.Slezović

(Radio100+)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

4 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.