Održana završna konferencija povodom završetka projekta “Mi brinemo o starima”

0
0

mi_brinemo_o_starima_zavrsna_konferencija1

Priboj – U sredu 28. januara u maloj sali Doma kulture u Priboju, održana je završna konferencija za medije povodom završetka projekta “Mi brinemo o starima”, koji su zajedno realizovale opštine Priboj i Prijepolje i centri za socijalni rad iz Priboja, Prijepolja i Nove Varoši a čiji je nosilac opština Priboj. Projekat je finansirala Evropska unija kroz program EU EXCHANGE 4, a sprovodila Delegacija Evropske unije u Srbiji u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština Srbije (SKGO).

O projektu i rezultatima projekta nakon godinu dana realizacije govorili su menadžer projekta Svetlana Raković, direktori centara za socijalni rad iz Priboja Zoran Polić, Prijepolja Nail Kajević i Nove Varoši Jelena Leković.

Sam projekat je bio koncipiran na unapređenju usluga socijalne zaštite kao i samog položaja starih lica u tri lokalne samouprave iz Zlatiborskog okruga. Ukupna vrijednost projekta je 197.983,77 evra, dok je vrijednost donacije 178.185,40 evra. Period sprovođenja projekta počeo je 03.02.2014. godine a traje do 02.02.2015. godine.

Od trenutka koncipiranja i same izrade projekta za koji je bila zadužena Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj opštine Priboj, do trena kada u se sumirali rezultati, postignuto je mnogo. Kreirana je baza podataka korisnika usluge pomoći u kući, nabavljena su dva terenska vozila, proširen je paket standardnih usluga pomoći u kući na seoska područja, uveden je vanstandardni paket usluga korisnicima (osnovne zdravstvene zaštite). Takođe je obučeno i akreditovano 45 gerontodomaćica, osam mjeseci je pružana usluga pomoći u kući za oko 320 korisnika iz sredstava projekta.

Na taj način doprinelo se i većoj socijalizaciji starih lica. Konkretno kada je opština Priboj u pitanju, angažovano je 15 negovateljica koje su pokrivale 70 korisnika, u Prijepolju je je angažovano 20 negovateljica za 200 korisnika, dok je Nova Varoš angažovala 10 negovateljica koje pokrivaju 50 korisnika. Na završnoj konferenciji za medije od predstavnika centara za socijalni rad, čulo se da će ovaj vid usluga socijalne zaštite biti praktikovan i nakon isteka projekta.

(priboj)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.