Održana tribina: Jedanaest godina od agresije na Islamsku zajednicu

0
29

U Amfiteatru Fakulteta za Islamske studije 4. oktobra 2018. godine održana je tribina na temu: “Jedanaest godina od agresije na Islamsku zajednicu”.

Prije početka izlaganja najpozvanijih da govore na ovu temu ašere je proučio muftija sandžački hfz. Abdurahman ef. Kujević, nakon kojeg su se obratili najavljeni izlagači: direktor Medrese „Gazi Isa-beg“ dr. Rešad Plojović, narodni poslanik akademik muftija Muamer Zukorlić i predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić.

Prema riječima dr. Plojovića, koji nas je vraćajući se na 2007. godinu hronološki podsjetio i poredao sve događaje do danas koji su obilježili agresiju i odbranu Islamske zajednice, sretan je ostaviti ovom narodu trag na dešavanja u kojoj važnu ulogu ima 2006. godina, odnosno 26. juna kada je nezakonito pokušana privatizacija zgrade Islamskih ustanova. “Jedanaest godina agresije” može biti naziv ove Tribine sve do zatvaranja brojnih pitanja, kaže dr. Plojović nakon iscrpnog podsjećanja.

– Dan kada se obilježava 11 godina od neuspjelog udara na ustavni poredak Islamske zajednice i trenutak u kome to činimo predstavljaju susret negativne emocije kroz sjećanje na ove događaje, a sa druge strane osjećaj ponosa zbog iracionalnog uspjeha kojeg su ostvarili pripadnici Islamske zajednice, kaže narodni poslanik akademik Zukorlić.

 

Prema njegovim riječima, dominantan je osjećaj da su pobornici vjere islama pobornici slobode, lične i kolektivne, pobijedili.

– Mislim da će buduća vremena naučno, politički i sa mnogo aspekata izučavati i proučavati događaje vezane za agresiju na Islamsku zajednicu. Sa ove tačke gledišta i ne tako velike distance, potpuno objektivno i načelno analizirajući taj neuspjeli puč, zaključit ćemo da nije postojao niti jedan racionalan pokazatelj da će se IZ odbraniti. Jer akteri i organizatori su bili toliko moćni, da su branitelji bili samo jedna šaka. Organizirana je od strane dominantno političkih aktera u Sandžaku, Beogradu, rukovodioca Dijaneta i Ministarstva vanjskih poslova Turske, moram ih radi istine i historije sve pobrojati. Kad se samo ovo uzme u obzir pitanje je kakve su bile šanse odbrane, jer oni se nisu krili ni tada ni sada, kad je postalo jasno. Jer nijedan od tih aktera, ako se izuzme Vlada Srbije ne što se predomislila već što se promijenila, nije odustao. Uprkos svemu, ostala je grupa čuvara sjemena vjere i dostojanstva koja nije mogla saviti kičmu pred stvorenjem jer je svakodnevno savija pred Stvoriteljem.

Muftija odgovara i na pitanje – Zašto je tolika mašinerija pokrenuta? Zato što je jedina institucija opstala u kontinuitetu za sve muslimane Balkana.

– Devedesete godine, kada se osniva Medresa samo je četvero ljudi s fakultetima ili polufakultetima činilo potencijal za osnivanje nečeg manjeg od Medrese. Potom slijedi osnivanje svih institucija sve do Univerziteta, s kojim je kap prelila času jer narod koji ima Univerzitet je nacija, kaže akademik Zukorlić.

Šta je pozadina agresije – postavlja pitanje i odgovara akademik Zukorlić kada kaže da je u pitanju politička pozadina.

– Da biste znali kako se do kraja može IZ odbraniti od agresije, a i dalje će se nastaviti, treba znati da gradska vlast, BNV, umjesto da rade svoj posao – malo ćete naći da se govori o nečem progresivnom što oni rade – već se najcrnja pera troše protiv IZ. Najsvježiji napadi su na Arap džamiju, gdje se stalno podvlači kako je ruše muftije, vjernici, a komunisti i njihovi derivati plaču nad njom. Kakav je to bezdan ljudske duše, a sve se radi s pozicija vlasti i s parama ovih građana. To pokazuje da Islamskoj zajednici ne mogu do članaka. Zato, ne upadajte u zamku „ovo je vjera – a ovo politika“. Loša, pokvarena, licemjerna politika je izvršila agresiju na IZ i samo prava, dobra politika može izvršiti odbranu IZ. Ko to ne shvata ima, između ostalog, elementarni problem sa shvatanjem. IZ je branjena bez kolebanja. Nikada nismo razmatrali da im popustimo. 4. oktobra branili smo IZ da bismo prošli Sirat ćupriju. Hiljade njihovih žandarma, kriminalaca, za nas su izgledali kao mušice. Jer uz Allahovu pomoć nismo ustuknuli nazad.

Prekretnica je bila odlučnost koja je kasnije formalizovana u vidu fetve prema izdaji, mada je nisu svi jednako primjenjivali. Tamo gdje je primjenjena da se prema izdajniku odnosiš surovo, tamo gdje je podvučena crta nije bilo probijanja linija. Nemojte ni ovog trenutka da se kolebate. Jedini antibiotik prema izdaji je beskompromisnost. Onaj ko je popustljiv prema izdaji ima problem sa svih šest imanskih šarta. Na odnosu prema izdaji se brane sve vrijednosti. Prema izdajniku se može biti popustljiv samo ako se pokaje, to je jedina kategorija s kojom nema pomirenja. Tu se brani nacija, porodica, budućnost. Na tome se odgajaju djeca. Na liniji izdaje se formira karakter.

Veoma je, kaže, važno kako bi se ova borba nastavila, da na tim principima nastavimo, da učimo svoju djecu da ne izdaju Boga, roditelje, zajednicu.

 

Predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić svoje obraćanje počeo kur’anskim kazivanjem “Allah doista štiti vjernike, Allah sigurno ne voli nijednog izdajnika i nezahvalnika”.

– U drugom ajetu Allah dž.š. nas podsjeća na čestitu skupinu i vas ovdje i svih koji su bili na strani istine, a ne na putu neistine, na pravom, a ne krivom putu. Vi ste najbolja generacija koja se pojavila i neka se uvijek među vama nađe skupina koja će pozivati na dobro i odvraćati od zla, poručuje Allah u Kur’anu. Samo ova tri ajeta bi možda bila sasvim dovoljna da zaokružimo tribinu koja je posvećena onome što se desilo 4. oktobra 2007. Ono što se desilo se spominje u Kur’anu na nekoliko mjesta bilo kroz izdaju, zajednicu štete i lažne lidere, poslanike.

– Nemam nikakve dileme da smo večeras ovdje da svjedočimo ponos svega što smo radili ne samo 11 godina. 140 godina Bošnjaci ovog prostora prolaze kroz iskušenja kad je Sandžak otrgnut od Matice. Obilježavamo i 25 godina od nastanka sandžačkog Mešihata. Nakon sastanka sa reisom Kavazovićem dogovoreno je da 30. oktobra obilježimo četvrt stoljeća od organiziranja sandžačkog Mešihata.

Nisam vjerovao da neki iz reda imama koji su do jučer citirali ove ajete mogu, prije 11 godina, prihvatiti tako nešto prljavo. Vjerujem da imamo muslimane i kapaciteta među ulemom koji neće pokleknuti.

Četiri su faze hronološki pobrojanih stvari koje su se dešavale. Imali smo prilike gledati i film o agresiji na IZ i molim vas pogledajte s vremena na vrijeme ovaj dokumentarac. Neki su govorili sta će vam TV; pa da možemo o nama da pričamo i da mi govorimo šta smo i ko smo i zahvaljujući njoj s malo ljudstva i materijalnih sredstava napravila je dokumentarac što stotinama godina nije urađeno.

Imajte na umu 2007. godinu i napad koji i dalje traje. Tad su bili jedni, potom drugi koji su se poslije uključili misleći da će nas prvi uništiti, pravio se Furkan i svako od nas mora imati u sebi rastavljač istine od neistine.

Da se odmah završilo mislili bismo da su oni koji i danas učestvuju u agresiji na IZ i dalje bili s nama. 2010. bio je najžešći udar na vakufsku imovinu – Hadžet, Novopazarsku banju i sve ostale. S time su htjeli da nas dokrajče a dvije godine kasnije, tzv. Inicijativa za pomirenje bila je Inicijativa za uništenje. Svi koji su učestvovali u tome i gaje tu inicijativu licemjeno su usmjereni protiv sistema IZ, sa željom da nas malo ućute i prevare.

I četvrta faza udara na Islamsku zajednicu – prisluškivanja i danas je aktivna.

Dobar broj imama se vratio, dobar broj džamija vraćen je u sistem. Ima nagovještaja da će se jos imama vratiti i vrlo brzo će biti još pobjeda. Ali, i dalje nisu odustali od porobljavanja IZ. Nimalo se ne bavimo politikom, ali se branimo od prljave politike. Podržat ćemo svakog ko čini hajr za islam i muslimane ovog prostora.

Imajući u vidu da je iz BNV poslana poruka “…od danas ne postoji Mešihat” kad je tadašnji predsjednik jasno to poručio, a danas poručuju “nemojte da se vi hodže miješate u izbore“, kažemo im da hoćemo. I tražim u formi obaveze da 4. novembra glasate za listu br. 2 na čelu s akademikom Zukorlićem. Dok god ne oslobodimo tu jazbinu odakle su potekle zmije otrovnice i dalje će se vršiti agresija, otimati vakufska imovina i nastojat će da nas zgaze. Ako to vjernici dozvole, bojim se da nam se ne pišu dobri dani.

Tribina završena učenjem Fatihe svim pripadnicima Islamske zajednice koji su preselili u ovih 11 godina.

Potom, prisutni su imali priliku vidjeti izložbu fotografija “Odbrana Islamske zajednice”.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.