Održana sjednica SO Rožaje: Trošeno u skladu sa zakonom

0
3
Rožaje – Odbornici SO Rožaje najviše vremena na sjednici u ponedeljak utrošili su na razmatranje završnog računa budžeta opštine za 2011. godinu.

Sekretar sekretarijata za finasije Mevljuda Cikotić konstatovala je da je realizovano 96 odsto rebalansiranog budžeta, koji je iznosio 3.982.000 eura.
– Trošenje budžetskih sredstava u protekloj godini bilo je transparentno i u skladu sa zakonom, a izvršilac je uskladio prihode i rashode i to je konstatovano u revizorskom izvještaju – kazala je Cikotić.
Odbornik SDP-a Idriz Nurković uputio je zamjerke na način trošenja budžetskih sredstava ističući kao primjer da je kao podsticaj razvoju poljoprivrede bilo opredijeljeno 27.000 eura, a da ta sredstva nijesu utrošena namjenski, pa je zatražio objašnjenje gdje je taj iznos utrošen.
Predsjednik opštine Nusret Kalač kazao je da su okolnosti nametnule da je dio sredstava preusmjeren za druge namjene, odnosno da je iskoristio zakonsku mogućnost da dio budžetskih sredstava, koja su manja od 10 odsto, preusmjeri za namjene koje su u određenom trenutku bile prioritet.
– Planirana sredstva od koncesija u prošloj godini iznosila su oko pola miliona eura, a ostvarena su u znatno manjem iznosu i to krajem godine, što je poremetilo dinamiku punjenja budžeta. Zna se da su sredstva od koncesija na šumu, pored prihoda iz egalizacionog fonda, najveća prihodna stavka u opštinskoj kasi – rekao je Kalač.
On je ocijenio da se drvoprerada u ovoj opštini nalazi u katastrofalnom stanju i da za to najveću odgovornost snose ljudi koji odlučuju o koncesijama.
Prilikom analize stanja u Komunalnom preduzeću konstatovano je da se ono nalazi u veoma teškom stanju zbog činjenice da su nenaplaćena potraživanja premašila cifru od 900.000 eura, od čega su 400.000 eura dugovanja kompanije „Gornji Ibar“ koji se nalazi u stečaju, a da obaveze po osnovu poreza i doprinosa iznose oko 470.000 eura. Predsjednik opštine Kalač preporučio je poslovodstvu Komunalnog preduzeća da potraživanja, od kojih je dobar dio zastario, pokuša da svede na realno naplativa.
Odbornici su jednoglasno prihavatili Izvještaj Centa za kulturu, uz konstataciju da su programski sadržaji realizovani u prošloj godini i oni koji su planirani za ovu, u značajnoj mjeri podigli kvalitet rada u toj ustanovi.
Bez puno diskusije prihvaćen je i izvještaj preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ uz napomjenu prvog čovjeka tog preduzeća Safeta Murića da je izvjesan početak rekonstrukcije glavnog gradskog vodovoda u ovoj godini koji treba da se realizuje sredstvima Svjetske banke. Usvojeni su i izvještaji lokalne TO, Biznis centra i Zavičajnog muzeja „Ganića kula“.
Kao jednu od mjera podrške razvoju poljoprivredne proizvodnje, odbornici su usvojili Odluku o oslobadjanju plaćanja poreza na poljoprivredno zemljište u 2012 godini. Usvojena je i odluka o finasiranju političkih partija, kao i odluka o određivanju privremene lokacije za deponiju čvrstog otpada.
Na sjednici je formiran žiri za dodjelu najvećeg opštinskog priznanja, nagrade „30. septembar“ koji čine Hamid Kujević, dr Husko Bajrovič, Mehmed Hasović, Rešad Kardović i Edina Sutović.
Italijanski privrednici posjetili rožajsku opštinu
Grupa italijanskih privrednika iz regije Fruli Venecija Đulija, koju je predvodio predsjednik regije Sandro Pereli, posjetila je rožajsku opštinu i obišla nekoliko firmi koje se bave drvopreradom, zatim mesnu industriju „Gradinacompani“ i mljekaru „Ammi prom“, kao i poljoprivredne proizvođače Emina Sinanovića iz Biševa i Fadila Hota iz Bukovice.
Prema riječima Rašida Mujevića direktora Biznis centra i koordinatora projekta „Planinske oblasti – vrijednosti i saradnja“ u okviru kojeg se realizuje posjeta, njen cilj je da se italijanski privrednici upoznaju sa stanjem u  ovoj opštini, nakon čega bi trebala da uslijedi konkretna saradnja.
On je kazao da je u pitanju realizacija drugog dijela projekta koji podrazumijeva razmjenu privrednika i podsjetio da je grupa rožajskih inžinjera drvoprerade nedavno boravila u ovoj italijanskoj regiji.
Izvor: Pobjeda.me

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.