Održana sjednica Rijaseta IZ-e

0
4

Sarajevo – Jedanaesta redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini održana je 03. aprila 2013. godine u Sarajevu. Sjednicom je predsjedavao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, a pored članova Rijaseta i muftija, sjednici su prisustvovali Safet Softić predsjednik Sabora Islamske zajednice, Jusuf Zahiragić predsjednik Ustavne komisije Sabora, Mensur ef. Pašalić predsjednik Udruženja ilmijje i rukovodioci stručnih službi i ureda Rijaseta.

Rijaset Islamske zajednice je razmatrao Prijedlog Platforme za promjenu Ustava Islamske zajednice. Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je izvijestio članove Rijaseta o toku javne rasprave koja je vođena o prijedlogu Platforme za promjenu Ustava na području svih muftijstava u Bosni i Hercegovini, sjedištima mešihata i bošnjačkoj dijaspori te naglasio da je tokom javne rasprave pristigao značajan broj kvalitetnih prijedloga i sugestija. Nakon vrlo sadržajne rasprave usvojen je zaključak da se Prijedlog Platforme za promjenu Ustava, kao zajednički prijedlog Rijaseta i Ustavne komisije Sabora, uputi Saboru Islamske zajednice na dalje postupanje. U raspravi je istaknuto da je promjena Ustava Islamske zajednice jedno od najznačajnijih pitanja i da u tom pogledu pred Islamskom zajednicom predstoje značajne aktivnosti kako bi se postigla optimalna rješenja u interesu muslimana i cjeline Zajednice.

Na sjednici je razmatran Plan rada službi, ureda i centara Rijaseta za 2013. godinu koji je usvojen uz predložene sugestije članova Rijaseta. Rijaset Islamske zajednice je također usvojio prijedlog Odluke o spajanju Službe za odnose s javnošću i novinske agencije MINA u jedinstvenu organizacionu cjelinu koja će djelovati kao Ured za odnose s javnošću Rijaseta kojeg čini Odjel za medije, MINA i Rijasetov web portal www.rijaset.ba. Na sjednici Rijaseta je vođena rasprava o Prijedlogu Elaborata za osnivanje vakufskog revolving fonda. Prdloženi Elaborat je usvojen i Rijaset je donio zaključak da se nastave aktivnosti u pravcu osnivanja revolving fonda koji će djelovati pri Vakufskoj direkciji. U raspravi je naglašeno da je osnivanje ovog fonda značajan iskorak Islamske zajednice u pravcu razvoja i jačanja materijalnih potencijala Islamske zajednice.

Na sjednici je usvojen Nacrt Pravila o upravljanju i raspolaganju mezarjima koji će biti upućen na javnu raspravu u organe Islamske zajednice te Plan aktivnosti u okviru obilježavanja 2013. godine godinom izgradnje Aladže džamije u Foči. Rijaset Islamske zajednice imenovao je članove Upravnog odbora Vakufske direkcije i Komisije za sprovođenje akcije klanja kurbana u 2013. godini. Također, Rijaset je podržao prijedlog reisu-l-uleme da se za glavnog i odgovornog urednika islamskih informativnih novina „Preporod“ imenuje mr. Meho ef. Šljivo.

Vakufska direkcija predložila je više predmeta koji se tiču novih uvakufljenja i transformacije postojećih vakufa te izložila Plan aktivnosti koje Vakufska direkcija sprovodi u vezi implementacije Zakona o premjeru i katastru. Nakon okončanja rasprave po ovim predmetima, Rijaset je podržao sve prijedloge Vakufske direkcije.

Rijaset Islamske zajednice je razmatrao informaciju Ureda za zekat o Fondu Bejtu-l-mal, te podržao prijedlog Vjerskoprosvjetne službe za organizaciju prvog međunarodnog takmičenja iz predmeta Islamska vjeronauka te dao podršku za aktivnosti koje planira realizirati Unija studenata islamskih fakulteta.

(MINA)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.