Održana sjednica Mešihata IZBNJ

0
0

 

izbnj

Njemačka U ponedjeljak 8.12.2014.g., u prostorijama džemata Kirchheim-Teck održana je u ovoj kalendarskoj 2014. godini posljednja redovna sjednica Mešihata.

Nakon ustanovljenog broja od deset prisutnih koji čine dvotrećinsku većinu Mešihata, učenjem Kur’ani Kerima otpočela je sa radom sjednica sa obimnim i vrlo zahtjevnim dnevnim redom od trinaest tačaka koje je ponudio Predsjednik Edin Atlagić. Sjednica je otpočela sa radom u 18.30 sati, a završila nakon ponoći u 0.30 sati.

Ponuđeni zapisnik sa prethodne sjednice usvojen je i potom se prešlo na aktuelnu problematiku između dvaju sjednica a u susret sjednici Sabora IZBNJ koja je najavljena i planirana 13.12.2014.g. u Wiesbadenu.

Finansijski izvještaj

Blagajnik je informisao članove Mešihata, da je finansijska komisija Sabora IZBNJ po prethodnih godina uspostavljenoj i ustaljenoj proceduri obavila opširnu kontrolu finansijskog poslovanja IZBNJ. Ona će svoj izvještaj podnijeti na sjednici Sabora sa ponudom uvida u finansijsko-knjigovođstvenu dokumentaciju.

Povjerenje u rad i finansijsko poslovanje IZBNJ predstavlja temeljnu pretpostavku za uspješno i kvalitetno djelovanje. U sklopu navedene tačke dnevnog reda, Mešihat je stoga razmatrao pojavu nekontrolisanih istupa pojedinaca po veoma osjetljivom  pitanju finansijskog poslovanja. Na seminaru imama, održanom 27.10.2014.g. u Mannheimu, od strane jednog imama, iznešena je tvrdnja kako je sadašnji saziv od prethodnog saziva Mešihata naslijedio 450.000 EUR novčanih sredstava. Mešihat je tim povodom izrazio čvrstu odlučnost da se u startu suprostavi takvim i sličnim neodgovornim i neutemeljenim istupima. Tim povodom pozvao je na odgovorno ponašanje svakog aktera u Zajednici, posebno nosioca odgovornosti. Posebno se tom prilikom ističe zahtjev nosiocima odgovornosti da se komuniciranje vrši na primjeran i dostojanstven način.

Općepoznata je činjenica, da je IZBNJ u mjesecu maju 2008.g. raspolagala sa blizu 400.000 EUR novčanih sredstava pored zvaničnih računa. Međutim, Mešihat ovim povodom želi upoznati javnost, da je sadašnji saziv preuzeo od prethodnog saziva Mešihata dana 30.07.2011.g. ukupno 54.165,42 EUR. Od toga 50.287,18 EUR  na računima IZBNJ. Ako se tom prilikom uzme u obzir, da navedena cifra sadrži i sredstva u visini od 25.535,50 EUR od akcije Zekata i sadekatu-l-fitra iz 2010.g., koja do tada još nisu bila proslijeđena Rijasetu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, kao i činjenica da su namjenska sredstva činila najznačajniji dio preostalih predatih sredstava, može se ustanoviti da je sadašnjem sazivu Mešihata predata organizacija koja u trenutku primopredaje faktički nije bila likvidna. Odgovarajuća pismena dokumentacija o primopredaji biće detaljnije prezentirana na sjednici Sabora. Vezano za pitanje preostanka prethodno navedenih sredstava, nadležna komisija Sabora IZBNJ u 2010.g. donijela je ocjenu. Sa pogledom na velike izazove sa kojim se naša zajednica susreće, Mešihat je čvrstog ubijeđenja da to poglavlje u prošlosti IZBNJ treba konačno zaključiti i okrenuti se budućnosti.

2015.g.: Plan i program/nacrt budžeta

Predviđeni budžet za 2015. izrađen je po stavkama kao iz prethodne godine i značajno je povećan kao izraz povećanja u aktivnostima i projektima. Njegovo punjenje ići će kako uz povećano učešće džemata kroz članske doprinose, ali i kroz veće rezultate vođenih standardnih akcija posebno iz fonda zekata i sadekatul-fitra, ali svakako i kroz zahtjeve Rijasetu po pitanju izdvajanja sredstava za dodatno stabiliziranje i jačanje administrativnih kapaciteta IZBNJ, kako bi se pokrenule, sprovodile i koordinirale aktivnosti koje su od vitalnog značaja za muslimane Bošnjake u Njemačkoj. Nacrt budžeta također predviđa značajnija sredstva za vakufska dobra i projekte iz oblasti ekonomije, te rada sa ženama i omladinom, jubileje i posebno tužni jubilej obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici. Mešihat je također donio odluku o uspostavljanju privrednog subjekta za djelatnosti poput dženazetskog fonda, izdavaštva itd. Konačnu odluku po tom pitanju treba da donese Sabor IZBNJ.

Reorganizacija IZBNJ

Po pitanju reorganizacije IZBNJ, glavni imami podnijeli su izvještaj o rezultatima sprovedenih javnih rasprava na regijama po pitanju nacrta standardiziranog džematskog statuta.  Sa zadovoljstvom je konstatovano da su procesi promjena i reorganizacije na cjelokupnom području IZBNJ prihvaćeni kao neminovnost, a nacrt statuta uz ponuđene korekcije i kritike također je kod predstavnika naših džemata prihvaćen, što pokazuje povećan interes i izraženu visoku svijest naših džemata o aktivnom sudjelovanju u kreiranju jednog novog lica IZBNJ.

Po pitanju ustrojstva viših nivoa zajednica (Mešihat/medžlis), Mešihat je također usaglasio jasan stav koji će biti detaljno prezentiran sabornicima na narednoj sjednici. Ponuđena su tom prilikom rješenja po pitanju formiranja šest medžlisa IZ (MIZ) i izradi koncepta statuta u kojem bi se ogledale nadležnosti MIZ-a, uloge članova, kao i veze sa džematom i Mešihatom. Za nov koncept Zajednice ustanovljeno je tom prilikom, da se ukazuje potreba profesionalnog angažmana Muftije, koji bi bio okrenut prema osnovnoj zadaći Zajednice a to je nauk islama, prenos vjere i učenja, brak i porodica i kontakti sa imamima. Također je izražena prijeka potreba da se profesionalizira pozicija generalnog sekretara, čije mjesto treba da popuni kreativna i stručna osoba, sposobna da vodi unutarnje poslove u Zajednici i kvalitetnu komunikaciju sa njemačkim državnim i ostalim institucijama.

Udruženje Ilmije za Njemačku

Mešihat je razmatrao ponuđeni statut Udruženja ilmije (UI) – staleškog udruženja imama IZBNJ. Tom prilikom je ustanovljeno, da je iz ponuđenog teksta vidljivo da UI nije u opoziciji i nasuprot Zajednici, nego je u korisnoj simbiozi sa njom starajući se o imamima, zaštiti njihovih prava, osposobljavanju imama i njihovom napredovanju u pozivu. Sabornicima će se predložiti usvajanje ponuđenog dokumenta, a Mešihat će potpomoći rad UI kroz dotacije i uspostavljanje administrativnih i tehničkih pretpostavki za djelovanje UI.

Primanje novih džemata u sastav IZBNJ

Shodno odluci Sabora IZBNJ, dvočlana saborska komisija izradila je Nacrt kriterija o primanju novih džemata u sastav IZBNJ. Mešihat je razmatrao ponuđeni dokument, koji će uz manje dorade biti ponuđen Saboru IZBNJ na konačno usvajanje, kako bi se i to pitanje konačno normiralo.

Normativni akti

Dugo čekani nacrt Pravilnika o radu imama (PRI) ugledao je također svjetlo dana. Na njega su dali primjedbe i dopune Muftija i članovi Mešihata, a na osnovu pravilnika matične zajednice. Pravilnik  će na Saboru, nakon izlaganja Muftije, biti predložen na usvajanje u svojoj nacrtnoj formi.

Također je dat i osvrt na Pravilnik o jubilejima džemata i imama (PNN). Ponuđena su nova rješenja i dopune, što će također biti predmetom rasprave na narednoj sjednici Sabora.

Strateško pozicioniranje IZBNJ

Mešihat će Saboru IZBNJ predložiti donošenje određenih zaključaka po pitanju strateškog pozicioniranja IZBNJ. Posebno po pitanju suradnje sa drugim muslimanskim organizacijama u Njemačkoj, kao i po pitanju reprezentacije IZBNJ u veoma značajnom tijelu KRM (Koordinationsrat der Muslime).

Inače, po pitanjima predstavljanja IZBNJ u ustanovama i organima unutar, a posebno izvan naše IZ bilo da se radi o lokalnoj, državnoj ili saveznoj razini, kao i predstavljanjima u kontaktima sa drugim mešihatima, Rijasetom i Saborom u BiH neophodno je temeljito poznavanje Zajednice, njenih ciljeva i orijentacije, njenog pozicioniranja i sa ove razine nastupati sa puno znanja i iskrenosti, a potom redovito i obavezno nadležnima podnositi izvještaje.

Izbori za Sabor IZ u BiH

Mešihat će Saboru IZBNJ predložiti tročlanu komisiju čiji će zadatak biti da sprovede aktivnosti oko kandidiranja i izbora za dva člana sa područja IZBNJ u Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Razna pitanja

Mešihat je pohvalio dosadašnji rad i napore Ureda za hadždž na čelu sa rukovodiocem Izet ef. Bibićem. Ustanovljena je potreba da se  Ured administrativno pojača sa još dva člana kako bi rad bio ekspeditivniji i efikasniji.

Mešihat je na kraju razmatrao aktuelna pitanja kao i pristigle dopise. Donešene su odluke u zahtjevima za novčanu pomoć u okviru datih mogućnosti.

(izbnj)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.