Održana redovna sjednica Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori

0

sjednica Mesihata

Crna Gora – U subotu 28. decembra sa početkom u 14 h u prostorijama Medrese „Mehmed Fatih“, održana je redovna sjednica Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori, na kojoj je usvojen godišnji izvještaj o radu Mešihata.

Tokom rasprave napravljen je ponovni osvrt na ramazanske aktivnosti koje su po svom sadržaju bile najznačajnije od formiranja Mešihata.
Takođe i broj hadžija koje su ove godine posredstvom Mešihata obavili hadž je rekordan i iznosi 107. Takođe, sredstva prikupljena na ime zekata i sadekatul-fitra iznose 92.000 eura, te je konstatovano da se u odnosu na prethodni period radi o zadovoljavajućem iznosu, ali i da obzirom na broj pripadnika Islamske zajednice, postoji prostor da se ova brojka uveća.
Broj Kurbana uplaćenih u Fond za održavanje medrese iznosi 800 uplata. Potvrđen je značajan doprinos dijaspore akciji klanja kurbana, kojom prilikom je Mešihat odao priznanje dijaspori. Također, i na ovom polju postoji prostor da se osnaži ova akcija, kojim bi u perspektivi Islamska zajednica nesmetano zadovoljavala potrebe restorana medrese, ali i pomagala socijalno ugroženim slojevima društva.
Na predlog Vjerskoprosvjetne službe Mešihata donesena je odluka da se intenzivira rad mekteba svuda gdje postoje uslovi i zaduženi su glavni imami da kordiniraju rad na terenu.
Mešihat Islamske zajednice je zadužio rukovodioca Vjerskoprosvjetne službe, Enisa ef. Burdžovića da pokrene akciju stimulacije i reaktiviranja udruženja ilmije.
Na sjednici je raspravljano i o drugim pitanjima bitnim za rad Mešihata.
(Monte Islam)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.