Održana promocija knjige “KRIMINALISTIČKE PROCEDURE”

0
10

Novi Pazar – U ponedeljak 15. aprila u prostorijama JU Više stručne škole Policijske akademije u Danilovgradu, održana je promocija knjige autora doc. dr Aleksandara B. Ivanovića i Msc Aleksandra R. Ivanovića pod nazivom “KRIMINALISTIČKE PROCEDURE”.

Knjigu su predstavili i o njoj govorili Mr Tanja Tripović, VD direktor Policijske akademije Danilovgrad, Prof. dr Velimir Rakočević, recenzent knjige, kao i doc. dr Aleksandar B. Ivanović i Msc Aleksandar R. Ivanović, autori knjige. Promociji knjige prisustvovali su predstavnici Policijske akademije Danilovgrad, Pravnog fakulteta u Podgorici, Forenzičkog centra Crne Gore, Univerziteta Mediteran u Podgorici, Udruženja sudskih vještaka Crne Gore, Fakultata za pomorstvo iz Kotora, Metalurško-tehničkog fakulteta iz Podgorice, Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, kao i studenti i brojni naučnici, istraživači i praktičari iz oblasti krivičnog prava, kriminalistike i forenzičkih nauka.

Knjiga „KRIMINALISTIČKE PROCEDURE“ je objavljena u izdanju JU Više stručne škole Policijske akademije u Danilovgradu, a napisana je kao  rezultat potrebe da se studentima Specijalističkih akademskih studija bezbednost i kriminalistika, Pravnog fakulteta u Podgorici pruži aktuelna literatura za proučavanje ovog nastavnog predmeta, u skladu sa nastavnim programom koji je za ovu naučnu disciplinu utvrđen. Knjiga ima za cilj da studente upozna s pojmom, vrstama, ulogom i zadacima kriminalističkih procedura, njihovim temeljnim načelima, institutima i subjektima koji kroz usvojene mehanizme rada učestvuju u sprovođenju kriminalističkih procedura, a sve kroz prizmu kriminalističkih metodika. Takođe, knjiga ima za cilj da se studenti upoznaju i osposobe za praktičan rad u okviru kriminalističkih procedura, kako u području otkrivanja tako i dokazivanja krivičnih dela. Osposobljavanje je usmereno na razumevanje normativnih okvira i praktičnih pravila za efikasnu primenu kriminalističkih metoda i sredstava u kriminalističkim procedurama. U smislu ostvarivanja postavljenih ciljeva, autori knjige nastojali su da obrade, sistematizuju i na što jednostavniji način izlože sadržaj  kriminalističkih procedura.

Knjiga Kriminalističke procedure autora doc. dr Aleksandra B. Ivanović i Msc Aleksandra R. Ivanovića predstavlja originalnu prezentaciju kompleksnih kriminalističkih sadržaja multidisciplinarnog karaktera naučnoj i stručnoj  javnosti. Podijeljena je na  dvanaest poglavlja. Prvo, uvodno poglavlje sadrži osnovne informacije o pojmu, predmetu, zadacima i strukturi Kriminalistike kao i o osnovnim načelima ove nauke. Drugo poglavlje posvećeno je upoznavanju sa osnovnim elementima kriminalističke procedure i obuhvata osnovne determinacije, spoznajnu funkciju, deskripciju i kontinuitet sumnji u kriminalističkoj proceduri. Treće poglavlje se bavi  modalitetima saznanja za krivična dela i njihovom klasifikacijom. Suština četvrtog poglavlja sadržana je u eksplikaciji zlatnih pitanja kriminalistike. U okviru petog poglavlja razmotrene su vrste činjenica koje se utvrđuju u kriminalističkoj proceduri, odnosno indicije i dokazi. U šestom poglavlju prezentirane su verzije kao osnovni  metodički instrument u kriminalističkoj proceduri. Sedmo poglavlje ove knjige razmatra kriminalističku kontrolu i kriminalističku obradu. U osmom poglavlju  prezentirana je trasologija u okviru kriminalističkih procedura. U devetom poglavlju knjige obrađen je uviđaj sa aspekta kriminalističkih procedura. Deseto poglavlje obuhvata ekspertize u kriminalističkoj proceduri. U jedanaestom poglavlju knjige obrađena je metodika  otkrivanja i razjašnjavanja  pojedinih krvnih, seksualnih i imovinskih delikata. Na kraju, dvanaesto poglavlje posvećeno je konceptu rada policije u zajednici u kontekstu kriminalističkih procedura.

„Koristeći obimnu bibliografiju i vlastita iskustva autori su u knjizi ubedljivo dokazali da se suprotstavljanje kriminalitetu u savremenom svetu ne može ni zamisliti bez  studioznog poznavanja kriminalističkih procedura. Knjiga je osveženje za sve koji se teorijski ili pragmatično bave otkrivanjem i razjašnjavanjem zločina i predstavlja sintezu većeg broja kriminalističkih disciplina. Njena autentična vrednost sadržana je u integralnom pristupu detekciji kriminaliteta. Može se zaključiti da pisci ove knjige ne zaostaju za plejadom vrsnih kriminalista u spoznaji i konkretizaciji savremenih kriminalističkih saznanja”, istakao je recenzent knjige prof. dr Velimir Rakočević.

(UNINP)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.