Održana Četvrta redovna sjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća

12
10

fb1

Novi Pazar – Danas 25. oktobra 2015. godine održana je četvrta redovna sjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća sa predloženim dnevnim redom u tri tačke:
1) Donošenje odluke o usvajanju Sprazuma o saradnji bošnjačkih nacionalnih vijeća u Srbiji i Crnoj Gori;
2) Izbor članova Izvršnog odbora;
3) Osnivanje ustanova iz oblasti obrazovanja, kulture, informiranja, službene upotrebe jezika i pisma i saradnje sa dijasporom.

Sjednici nije prisustvovao predsjednik Vijeća Sulejman Ugljanin te je ulogu predsjedavajućeg preuzeo Muhedin Fijuljanin. Vijećnici obje liste prisustvovali su ovoj sjednici.
Nakon radne sjednice koja je počela u 10.00h održana je svečena sjednica Vijeća u 11.15h na kojoj je predložena jedna tačka dnevnog reda a odnosi se na obilježavanje 25. 26. i 27. oktobra kao Dana samoopredjeljenja.

Vijećnici „Liste za Bošnjake, Sandžak i Muftiju“ naglasili su da je neprihvatljivo da se radna sjednica Vijeća sa ovako važnim tačkama dnevnog reda ograničava na sahat vremena te da je predsjednik Vijeća i većinska lista unaprijed osudila ovu sjednicu na formalizam jer ne  omogućuju da se u Vijeću razgovara o suštinskim stvarima i problemima, podvlačeći da će, uprkos ovakvoj postavci većine, vijećnici „Liste za Bošnjake, Sandžak i Muftiju“ glasati za sve konstruktivne prijedloge koji su u interesu bošnjačkoga naroda.

Za prvu tačku dnevnog reda glasali su svi vijećnici. Vijećnici „Liste za Bošnjake, Sandžak i Muftiju“ bili su uzdržani kod druge i treće tačke dnevnog reda. Šef vijećničkog kluba „Liste za Bošnjake, Sandžak i Muftiju“ zatražio je da uđe u zapisnik da ovaj izvršni odbor ima problema sa legitimitetom obzirom da većinska lista još uvijek nije dostavila dokaz, odnosno audio snimak sa, kako oni tvrde nastavka druge sjednice Vijeća nakon njenog prekida kada je vijećnicima opozicije onemogućeno da prisustvuju, a koji vjeruju da se ista nikada nije ni održala.
U okviru rasprave ove tačke, vijećnici „Liste za Bošnjake, Sandžak i Muftiju“ iznijeli su niz zamjerki na pojedine segmente djelovanja Vijeća, posebno ističući implementaciju nastave na bosanskom jeziku.
U okviru treće tačke dnevnog reda vijećnicima nije ponuđeno objašnjenje o kojim se ustanovama koje će Vijeće osnovati radi.

Vijećnici liste „Liste za Bošnjake, Sandžak i Muftiju“ nisu prisustvovali svečanoj sjednici Vijeća jer je, kako kažu, jednostrana odluka Ugljanina i njegove liste oko koje se nisu dogovarali i u čijoj izradi nisu ni formalno ni suštinski učestvovali.
Nakon završetka radnog dijela i izlaska vijećnika iz prostorija Vijeća, iz iste prostorije je izašao i gospodin Ugljanin koji je sve vrijeme bio u zgradi Vijeća ali je izbjegao da prisustvuje i predsjedava sjednicom.
Svečani dio sjednice kojoj prisustvuju samo Ugljaninovi vijećnici nastavljen je u hotelu Vrbak na kojem je predstavljen dokumentarni film ‘Referendum 91’. U filmu su prikazani pojedinci koji su se 90-ih borili za osamostaljenje. Na svečanosti se obratio potpredsjednik BNV Muhedin Fijuljanin koji je prisutnima čestitao dan samoopredjeljenja, ističući da se Referendum dogodio u vrijeme kada su se Bošnjaci suočili sa istinom neriješenog statusa a tada su gradjani Sandžaka kazali da žele pravo na osamostaljenje.

Obraćajući se prisutnima, predsjednik BNV dr. Sulejman Ugljanin je kazao da su Bošnjaci u vrijeme glasanja za Referendum, “živjeli u Sandžaku kao u Džehenemu”.
Ugljanin se prisjetio nemilih dogadjaja iz 90-ih, ispaljivanja rafala kod Požege, čekanje djece iz škole od strane JNA i tjeranje djece da sami sebi iskopaju grobove.
“JNA je bila prijeteća oružana sila u rukama države”, kazao je Ugljanin.
“Mi kada smo glasali za autonomiju Samdžaka, mi smo se izjasnili za političku egzistenciju gradjana”, ističe Ugljanin.
Ugljanin se u svom obraćanju dotakao Republike Srpske, kazavši da je ona “trofej velikosrpski” i da treba da se ukine.
Omladini je poručio da ne trebaju stati, i da imaju pravo na svoju državu.
Svečanost je završena koktelom.

N. Rebronja

(sanapress.info)

 

 

 

fb2

fb3

fb5

 

N.Rebronja/sanapress.info


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

12 KOMENTARI

  • Nenasjedajte više na ove priče. Ovo je samo prazna slama vršidba je odavno završena na našim prostorima. Ostalo je samo da se izborimo za prekograničnu regiju koju ovi iz SDA i nespominju.

   0

   0
   • Jasno mi je to ali mora da postoji nacionalno jedinstvo i zrelost za tako nesto, a ovi su pokazali koliko visoko mogu da dohvate, potrebni su novi svezi kreatori a ovi stariji da budu pocasni i da daju savjete svojim iskustvom i mudroscu.

    0

    0
 1. Ko da im veruje Samire.Ja im neverujem ni jedan posto,pogotovo ne ovima iz SDA tolike godine oni presipaju iz supljeg u prazno i nakraju nista.
  Suljo ako nije u vlast on poteze pitanje Autonomije,koje je uzgred receno on licno obesmislio.Nama treba Autonomija ali ne sa neodgovornim ljudima vec ozbiljnim ljudima koji Autonomiju vide kao resenje problema pogotovu gde Bosnjaci sacinjavaju vecinu.dr Suljejman Ugljanin i njegovi poltroni nemaju kapaciteta za tako velik poduhvat.

  0

  0
  • Ostaviše narod i pobjegulje se obretoše po Istambulu. Vratiše se i razbiše Islamsku zajednicu to su ovi iz DB Srbije. Hvala Allahu opstalismo samo zahvaljujući muftiji Zukorliću i ljudima koji su uz njega.

   0

   0
 2. Koja nepismenost u jednoj vesti pa ovo nije moguce…
  Idemo redom…

  -Nacionalnoga umesto nacionalnog
  -denvnim umesto dnevnim
  -sprazuma umesto sporazuma
  -sradnji umesto saradnji
  -izvrnošga umesto izvrsnog
  -prisdistvovao umesto prisustvovao
  -Muhidin umesto Muhedin
  -sjendici umesto sjednici
  -neonsens umesto nosens
  -ogranuičava umesto ogranicava
  -veconska umesto vecinska
  -pvu umesto prvu
  -prisitvuju umesto prisustvuju
  -nikadanije umesto nikada nije
  -voj umesto ovoj
  -s eustanovama umesto se ustanovama
  -žkole umesto skole

  Sta reci svaki komentar je suvisan,na kojem li je ovo jeziku napisano???

  0

  0
 3. Bosnjacko Nacionalno Vijece je, koliko se cini, krenulo pravim smjerom,ako ovi sto su u njemu budu posteni da taj smjer i odrze.Ali poruka SULJU:Suljo budi dobro oprezan od VOJVODE ZUKIJA jer ce biti opstrukcija,kao i uvijek.Posle ovog nastupa u CG,a i onog ljetosnjeg u vezi Srebrenice njemu se uopste ne treba vjerovati.

  0

  0
 4. Grubo skiciranje “Sandzacke Autonomije” je zapocelo 1991 god, vrijeme je da Sandzacki podmladak pokaze da je u stanju da realizuje ambicije svojih oceva i djedova na najprimjerniji nacin. Preduslovi za aktivan dizajn Sandzacke Autonomije su stvoreni i sad najvaznije da se sve Boshnjacke partije maximalno aktiviraju i ukljuce u lobisticku i logisticku ofanzivu za postizanje ovog demokratskog cilja. Sandzaku je trenutno najpotrebniji jedan politicki kongres koji bi javnosti predocio sav potencijal za prosperitet ovog regiona u uslovima Kantonalne autonomije u CG i Srbiji. Medjugranicna regija je savrsen model za relaxiranje etnickih odnosa u ovim napetostima i omogucuje realno najobjektivniji kontext za rijesenje brojnih problema koji tiste sve gradjane Sandzaka. Investiciona klima bi se znatno poboljsala u uslovima da Sandzak dobije Kantonalni status, jer bi se dijaspora i investitori osjecali sigurnije da svoj kapital investiraju u politicki stabilno drustvo koje tezi Euro-atlanskim integracijama. Bez ovakvih rijesenja je Sandzak osudjen na dugorocnu stagnaciju i odliv najkvalitetnijeg stanovnistva koje bi u sustini moralo da bude glavni stub za razvoj Sandzackog drustva.

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.