Održana deseta sjednica Sabora IZ Bošnjaka Njemačke

0
13

IMG_525853791040433Njemačka – Mannheim, 24.05.2014.g. – Danas je u prostorijama Islamskog Kulturnog Centra BiH u Mannheimu održana deseta redovna sjednica Sabora Islamske Zajednice Bošnjaka u Njemačkoj.

Na ovoj sjednici razmatralo se ukupno pet tačaka dnevnog reda koje su obuhvatale financijsko poslovanje u 2012.g., izvještaj o radu Mešihata za 2013.g., plan i program rada Mešihata za 2014.g., strateški plan reorganizacije Zajednice na svim nivoima kao i prijem novih džemata u okrilje IZBNJ.

Izbori u BiH

Ovoj sjednici Sabora IZBNJ prisustvovao je u njenom prvom dijelu i Sejfudin Tokić, kandidat za predsjednika RS-a, koji se ovih dana nalazi u posjeti nekoliko džemata u Njemačkoj. On je u svom obraćanju članove Sabora upoznao sa trenutnim stanjem i prilikama u domovini, s posebnim osvrtom na značaj najnovijih procesa vezanih za predstojeće izbore i politički povratak Bošnjaka u RS, ističući kako je upravo politički povratak preduslov za bilo koji drugi povratak ili ostanak Bošnjaka u RS-u. Predsjednik i muftija su tom prilikom ukazali na značaj aktivnosti na registraciji birača za predstojeće izbore koje na prostoru IZBNJ trenutno provode aktivisti Koalicije Prvi Mart, pozivajući sve organizacione jedinice IZBNJ da što je moguće bolje pruže podršku ovim aktivnostima.

Nove članice

Nakon usvajanja dnevnog reda, razmatrani su najprije zahtjevi nekoliko džemata za prijem u članstvo u IZBNJ. Na prijedlog Mešihata IZBNJ a koji je obrazložio Muftija Pašo ef. Fetić, jednoglasno su u članstvo IZBNJ primljeni slijedeći džemati:

  • Islamski Kulturni Centar Bošnjaka u Leipzigu,
  • Bošnjačka Zajednica „Ikre“ iz Berlina,
  • Bošnjački Kulturni Centar Ludwigsburg,
  • Građanski Forum „Ikre“ München,

Time se broj džemata koji rade i djeluju u okviru IZBNJ popeo na ukupno 76 džemata. U okviru ove tačke dnevnog reda donešen je zaključak i izvršeno zaduženje da se do naredne sjednice izradi precizno definisan katalog kriterija za prijem u članstvo. Predstavnicima navedenih džemata ukazano je na odgovornost doprinosa u zajedničkom djelovanju.

Finansijski izvještaj

Finansijska komisija Sabora podnijela je izvještaj o obavljenoj kontroli finansijskog poslovanja, te je nakon toga usvojen financijski izvještaj za 2012.g. i donesen zaključak o rasterećenju Mešihata za 2012. godinu.

Izvještaj o radu Mešihata

Također je usvojen izvještaj o radu Mešihata u protekloj godini. Detaljne izvještaje po ovom pitanju podnijeli su Muftija, Pašo ef. Fetić i predsjednik IZBNJ. Muftija IZBNJ je sabornicima predstavio i plan i program rada Mešihata za 2014.g. S obzirom da smo već uveliko stupili u tekuću godinu, dobar dio predviđenih aktivnosti je već realiziran. Od velikih događaja koji su tek pred nama Muftija je izdvojio predstojeći ramazan, aktivnosti na izradi jedinstvenih udžbenika za mektebsku nastavu, organizacija nekoliko značajnih tribina, nekoliko jubileja od kojih je posebno izdvojio manifestaciju 20.godina IZBNJ koja će se održati na dvije lokacije u Njemačkoj.

Muftija se u svom izvještaju osvrnuo i na procese koji su vođeni u IZ u BiH. On je obavijestio članove Sabora o nedavno usvojenim amandmanima na Ustav IZ-e i položaju IZBNJ u ustavnom uređenju matične zajednice. S tim u vezi Muftija je članovima Sabora najavio i jedno savjetovanje na kojem će se okupiti svi značajni faktori IZBNJ i razgovarati o budućem ustrojstvu naše Zajednice.

Predsjednik IZBNJ, Edin Atlagić je u okviru ove tačke dnevnog reda članovima Sabora iznio prijedlog budžeta za tekuću godinu koji je na kraju diskusije jednoglasno usvojen. Značajna novina ovogodišnjeg nacrta budžeta u odnosu na prošlogodišnji su značajno povećana sredstva koja će biti izdvojena za aktivnosti na medžlisima.

Reorganizacija IZBNJ

Predsjednik je u nastavku predstavio strateški plan za daljnji razvoj i ustrojstvo IZBNJ. Započeti procesi oko reorganizacije Zajednice biće nastavljeni shodno planu za stratešku reorganizaciju koji je na ovom zasjedanju jednoglasno usvojen (strateški plan za reorganizaciju možete pogledati ovdje pdf). Po tom pitanju Sabor IZBNJ je donio odluku o popunjavanju statutarne komisije.

Situacija u BiH

U okviru tačke razno raspravljalo se najviše o trenutnim akcijama za pomoć ugroženim građanima u Bosni i Hercegovini. Muftija je po ovom pitanju upoznao članove Sabora o dosadašnjim aktivnostima koje je Mešihat IZBNJ poduzeo na ovom planu. Iskazano je veliko zadovoljstvo načinom sprovedbe i organiziranja interventne pomoći kao i činjenicom da su širom SR Njemački naši građani pristupili širokom zajedničkom i organizovanom iskupljanju materijalnih i novčanih sredstava za pomoć ugroženim područjima. Muftija je posebno apelirao da se nastavi sa akcijom prikupljanja novčanih sredstava te da se ista uplaćuju preko Mešihata na poseban račun Rijaseta IZ u BiH koji je otvoren za pomoć nastradalim u elementarnim nepogodama koje su zahvatile BiH.

(igbd)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.