Održan sastanak predstavnika prekograničnog regiona Drina – Tara

0
6

drina taraBijelo Polje – Peti sastanak grupe zainteresovanih strana “Drina-Tara” prekograničnog regiona, održan je danas u Bijelom Polju, gdje je stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj (SWG) u jugoistočnoj Evropi nastavlja sa aktivnostima vezanim za pripremu implementacije pristupa baziranog na razvoju teritorije (ABD) u zemljama zapadnog Balkana u okviru EU projekta ”Priprema za implementaciju pristupa baziranog na razvoju teritorije (ABD) na zapadnom Balkanu”.

Predsjednik Skupštine Opštine Bijelo Polje Džemal Ljušković je istakao da je Bijelo Polje treći po veličini grad u Crnoj Gori i da je prviredni, saobraćajni i kulturni centar sjevera države sa 46.000 stanovnika po zadnjem popisu.

– Teritorija Bijelog polja je kotlinsko planinskog karaktera, sa povoljnim uslovima za razvoj mnogih grana privrede i turizma. U Bijelom Polju je identifikovan razvoj poljoprivrede i turizma, zaštite životne sredine i razvoj malih i srednjih preduzeća. Nadamo se da će ovaj projekat koji danas predstavljamo u budućnosti imati sveobuhvatan pristup razvoju gradova koji su obuhvaćeni i da će i dalje biti podržavan od EU. Od prvog sastanka regiona Drina – Tara opština Bijelo Polje je dala doprinos svojim aktivnim učešćem i konstruktivnom radu u formiranju prekograničnog regiona, kao i definisanju plana budućih aktivnosti prekogranične saradnje. Opština Bijelo Polje je uvijek bila otvorena za saradnju i orjentisana u pravcu evropskih integracija, zato moramo da sarađujemo i da dijelimo misiju razvoja, kazao je Ljušković.

U ovaj projekat su uključeni predstavnici javnog, privatnog i civilnog sektora iz Srbije (Uzice, Čajetina, Bajina Bašta, Ljubovija, Priboj, Prijepolje), Bosne i Hercegovine (Višegrad, Rudo, Milići, Bratunac, Srebrenica) i Crne Gore (Bijelo Polje i Pljevlja).

Na današnjem sastanku grupe zainteresovanih strana prekograničnog regiona “Drina-Tara” sumirane su sprovedene aktivnosti, prezentovani pripremljeni prijedlozi projekata u skladu sa strateškim okvirom – strateškim dokumentom i akcionim planom, kao i programski dokument ekonomskog razvoja „Drina-Tara“ prekograničnog regiona. Kreirana dokumentacija će predstavljati željeni okvir za buduće akcije usmerene ka ekonomskom razvoju prekograničnog regiona.

(bijelopolje.co.me)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.