Održan sastanak partnera u projektu “Gradimo mostove a ne zidove: Uloga univerziteta u izgradni mira

0
10

Novi Pazar – U Sarajevu je 16. i 17. aprila 2013. godine održan sastanak partnera projekta ”Gradimo mostove a ne zidove: Uloga univerziteta u izgradnji mira“.

Ispred Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru sastanku su prisustvovali, doc. dr. Amela Lukač Zoranić, akademski koordinator projekta i Msc Aleksandar Ivanović, administrativni koordinator projekta. Cilj sastanka bio je upoznavanje partnera projekta sa postignutim rezultatima kao i predstojećim aktivnostima u sklopu projekta.

Prvi dan sastanka otpočeo je upoznavanjem sa novim učesnicima u projektu, odnosno sa partnerima sa Univerziteta iz Prištine, kao i sa pravljenjem osvrta na projektne aktivnosti koje su dosada realizovane. U drugom delu sastanka prof. dr Lars Peter Soltvedt je upoznao partnere projekta o mogućim oblicima saradnje Univerziteta na Zapadnom Balkanu sa Univerzitetskim koledžom Buskerud u Norveškoj.

Nakon toga Enver Đuliman, šef odeljenja za edukaciju o ljudskim pravima Norveškog Helsinškog komitet za ljudska prava, upoznao je prisutne sa sadržajem novog kompedijuma za predmet “Interkulturalno razumevanje, ljudska prava i pomirenje”.

Završni deo sastanka bio je posvećen prezentacija rezultata ankete o proceni predmeta od strane studenata koji su u proteklom semestru pohađali nastavu iz ovog predmeta.

Drugi dan sastanka posvećen je razgovor na temu: Uloga univerziteta u izgradnji mira, a otvoren je izlaganjem prof. dr Vedrane Spajić-Vrkaš (Filozofski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu) na temu “Uloga sveučilišta u izgradnji mira: Inkluzivna strategija promjene” i izlaganjem Mr Midhata Kapa, magistra socioloških nauka na temu “Uloga univerziteta u izgradni mira – nacionalizam i obrazovanje”.

Nakon navedenih izlaganja usledila je diskusija na datu temu, a sastanak je završen analizom realizovanih aktivnosti u sklopu projekta i planiranjem aktivnosti za budućnost.

(UNINP)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.