Održan sastanak partnera projekta “Gradimo mostove a ne zidove: Uloga univerziteta u izgradnji mira”

0
0

993972_652108911474316_630023013_nNovi Pazar – U Sarajevu je 30. i 31. avgusta 2013. godine održan radni sastanak partnera projekta ”Gradimo mostove a ne zidove: Uloga univerziteta u izgradnji mira“.

Sastanku su prisustvovali: šef odeljenja za edukaciju o ljudskim pravima Norveškog Helsinškog komiteta za ljudska prava, gospodin Enver Đuliman; regionalni koordinator programa, gospođa Naida Huskanović; prof. dr Lars Peter Soltvetvedt, vanredni profesor fakulteta za poslovnu administraciju i društvene nauke u Univerzitetskom koledžu Buskerud (Norveška), i član upravnog odbora Norveškog helsinškog komiteta; predstavnici (koordinatori i student) partnerskih univerziteta (Univerzitet “Džemal Bijedić” u Mostaru, Univerzitet u Tuzli, Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, Fakultet za pravne i poslovne studije „Dr. Lazar Vrkatić“ iz Novog Sada); kao i predstavnici nevladinog sektora.

Takođe, sastanku su u svojstvu eksperata prisustvovali profesorica Vedrana Spajić-Vrkaš (Filozofski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu) i profesorica Felisa Tibbitts (HERA – Human Rights Education Associates). Profesorica Spajić-Vrkaš  i profesorica Tibbitts su na ovom sastanku imale za zadatak da svojim bogatim iskustvom i znanjem iz strategijskog planiranja pomognu partnerima projekta u postavljanju osnove za izradu strategije o ulozi Univerziteta u izgradnji mira. Cilj sastanka bio je da u saradnji sa vrhunskim ekspertima iz Hrvatske i SAD-a pertneri u projektu otpočnu proces izrade strategije o ulozi Univerziteta u izgradnji mira. Na radnom sastanaku za izradu Strategije u cilju definisanja uloge univerziteta u izgradnji mira, učesnici su raspravljali o eventualnoj ulozi univerziteta, nastavnog kadra i studenata u izgradnji mira u region te postavljanju osnova za izradu pomenute strategije. Nakon održanog sastanka, sledećih devet meseci učesnici projekta će raditi na izradi strategije koja će jasno definisati ulogu univerziteta u izgradnji mira i konkretne aktivnosti koje univerziteti mogu preduzeti u vezi sa tim. Ova strategija će predstavljati osnovu za delovanje projetka u periodu od 2014. godine pa nadalje.

Na kraju drugog radnog dana sastanka predstavnici partnerskih univerziteta su dobili još jednu donaciju knjiga za bibliotečke kutke za ljudska prava na svojim univerzitetskim bibliotekama. Tako da je, kutak za ljudska prava univerzitetske biblioteke Internacionalnog Univerziteta u Novom Pazaru postao bogatiji za nekoliko značajnih izdanja stranih autora na temu ljudskih prava, interkulutralnosti, izgradnje pomirenja, mirovnog obrazovanja i mirnog rešavanja konflikata. Takođe, drugog radnog dana, učesnicima sastanka predstavljen je novi kompendijum za predmet: “Interkulturalno razumevanje, ljudska prava i pomirenje”, koji je namenjen studentima koji će u narednom period pohađati ovaj predmet na partnerskim univerzitetima.

(uninp.edu.rs)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.