Održan prvi Kongres Ženske mreže BDZ Sandžaka

4

GLAVNA

Dana 08.03.2014 Ženska mreža BDZ Sandžaka održala je Prvi kongres Ženske mreže u hotelu Dragulj u Novom Pazaru. Oko pet stotina žena iz Sandžaka uzelo je učešće na Kongresu i udjela u samom radu. Kongresu su pored ostalih prisustvovali i dr. Amela Lukač-Zoranić – generalni sekretar, Atifa Šaljić – predsjednica Ženske mreže, Elma Elfić-Zukorlić – predsjednica Nadzornog odbora, Jelena Jovanović – počasni član predsjedništva Ženske mreže, Ramiza Karišik – potpredsjednica Ženske mreže, kao i mnogi  drugi  članovi odbora i članice BDZ Sandžaka.

Predsjednica Ženske mreže Atifa Šaljić, upoznala je prisutne sa programom te mreže. Ona je govorila o naporu te mreže da podigne svijest i osnaži žene, o položaju i pravima žena u društvu. Ženska mreža će u narednom periodu raditi na uklanjanju diskriminacije, otklanjanju nasilja nad ženama, političkoj edukaciji kao i upoznavanju javnosti sa potrebama žena, kao i na uspostavljanju ravnopravnosti u svim sferama života.

NES_0467

„Osim toga što smo majke, kćerke, sestre, supruge, hoćemo da se ostvarimo i kao političari. Mislim da imam veliku obavezu i čast voditi ovoliko žena, sada vidim koliko još moram da uradim. Ako budemo zajedno radile, ne možemo posustati i ne može nas niko u tome spriječiti, sami sebi moramo puteve krčiti. Zašto da dvadeset godina gledamo i slušamo istu priču, vrijeme je za promjene. Svi mi moramo znati koje su to naše potrebe i moramo znati kako da pomognemo našoj djeci koja uglavnom ne rade“ – istakla je predsjednica Ženske mreže Atifa Šaljić.

Na Kongresu su predstavljena imena kandidatkinja koje se nalaze na listi BDZ Sandžaka, potencijalne buduće poslanice u Narodnoj skupštini Srbije. Jedna od kandidatkinja na listi Muradija Nokić istakla je da će današnji dan biti upisan u historiji Sandžaka, po ovom Kongresu. Po njenim riječima danas se pokazalo da je žena sposobna da ponose emanet za buduće generacije, zalažući se za zaštitu bošnjačkog indentiteta, očuvanju tradicije i vrijednosti.

NES_0513

Počasni gost Kongresa bila je i Jelena Jovanović supruga predsjednika LDP Čedomira Jovanovića koja je rekla da je vrijeme za korjenite promjene države u odnosu prema Bošnjacima i ženama Sandžaka.

Prisutnima se obratila i Amela Lukač Zoranić generalni sekretar BDZ Sandžaka i kandidat za poslanika na listi LDP-BDZS-SDU koja je istakla da je BDZ Sandžaka uspela i postigla nešto drugačije:

NES_0526

„Uspjeli smo nešto novo i drugačije, pokazali smo da ženino mjesto nije po  strani,ona hoće da kreira budućnost svoje djece. Ukoliko uđemo u Narodnu skupštinu borićemo se da se čuje vaš glas, vaša prava će biti ispoštovana prava da birate i radite šta želite. Iako su nas proglasili ostalima Srbija je naša zemlja. Mi prije svega želimo da nas poštuju kao i mi njih što poštujemo. Želimo da stvaramo slobodni ambijent u kome će rasti naša djeca, djeca svih nas. Ako to želite, svojim zalaganjem poslaćete mene u Beograd.“

Dr. Amela Lukač Zoranić pozvala je prisutne da podrže stranku BDZ Sandžaka svojim prisustvom na završnoj konvenciji na trgu Gazi Isa- Bega Isakovića  11. marta u 19:30 časova.

Nakon radnog dijela učesnice Kongresa uživale su u zabavnom dijelu.

NES_0432NES_0441NES_0446NES_0465NES_0476NES_0536


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

4 KOMENTARI

  1. MasaAllah za hajrli uspjesan kongres, samo naprijed BDZ! Pokazite kako Islam uzdize zenu a ne diskriminise kako laziraju svjetske mediji!

    4 do pobjede!
    Vakat je za BDZ SANDZAKA

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.