“Odricanje od sopstvenog nacionalnog identiteta znači pripremu za sopstveni nestanak”

2
30

BiH – „Svijest o stradanju Bošnjaka je nešto što se nipošto ne smije zaboraviti. Devetnaesti vijek i druga polovina dvadesetog vijeka su obilježeni stradanjem Bošnjaka, genocidom nad Bošnjacima. I zaista, braćo Bošnjaci, nemamo pravo, a nemamo ni vremena nastaviti sa naivnošću prema ovom fenomenu. Dakle, dvadeset i prvi vijek neće dozvoliti da kod sebe imamo dvije osobine – naivnost i opstanak. Moramo se odlučiti za jednu. Ukoliko nastavimo biti dosljedni naivnosti, vjerujte ne možemo računati na opstanak, a ako se odlučimo na opstanak, onda se moramo okaniti naivnosti. I zato sva naša stradanja moramo pretvoriti u resurs afirmacije naših vrijednosti i našeg opstanka.

Na planinskom platou Lastavica, na tromeđi Zenice, Kaknja i Zavidovića, na oko 1.100 metara nadmorske visine i 30 kilometara udaljenosti od Zenice, u nedjelju 31. jula održan je završni dan vjerske manifestacije „Lastavica 2011.“

Održavanje ove manifestacije bilo je najavljeno za 7. august, ali je zbog početka Ramazana pomjereno za 31. juli.

Na manifestaciji su govorili Ejub-ef. Salkica – glavni imam Medžlisa u Zenici, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici dr. Zuhdija Adilović, muftija zenički mr. Ejub-ef. Dautović, a na kraju se velikom broju prisutnih obratio glavni muftija Muamer-ef. Zukorlić, koji je bio glavni gost i govornik završnog dana manifestacije. Glavni muftija je bio u pratnji svojih saradnika, portparola Samir-ef. Tandira, koji je i predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća, te glavnog i odgovornog urednika „Glasa islama“ Sead-ef. Šaćirovića

Muftija Zukorlić je u svojoj besjedi, između ostalog, rekao: „Griješe oni koji smatraju da nam je nacionalni identitet bez islamskog identiteta dovoljan. Možda je kod drugih naroda to odvojivo. Kod bošnjačkog naroda to nije moguće odvojiti. To je, zapravo, jedan identitet. Pokušaj odvajanja znači cijepanje našeg identiteta i djelovanje protiv našeg identiteta i nas samih.“

Muftija je govorio o ključnim bošnjačkim nacionalnim interesima. Kao najznačajniji bošnjački nacionalni interes, muftija Zukorlić je naveo očuvanje države BiH kao matične države svih Bošnjaka svijeta.

„Nacionalni interes broj jedan svih Bošnjaka u Bosni, na Sandžaku, širom Balkana i dijaspore jeste očuvanje i afirmacija države BiH. To je prvi i najvažniji nacionalni interes, ponavljam, ne samo Bošnjaka u Bosni i ne samo građana Bosne, već svih Bošnjaka svijeta. Mi se za to zalažemo i u tom pravcu djelujemo“ – rekao je Glavni muftija, dodajući da Sandžaklije doživljaju BiH kao svoju matičnu državu, a Sarajevo kao duhovni, nacionalni i kulturni centar svih Bošnjaka svijeta „kojeg se nikada nećemo odreći, ma koliko nam teško bilo“.

Glavni muftija je, govoreći o značaju očuvanja vjerskog identiteta, podvukao da je veoma bitno očuvati i nacionalni identitet Bošnjaka i dodao: „Odricanje od sopstvenog nacionalnog identiteta znači pripremu za sopstveni nestanak.“

Glavni muftija je rekao da je drugi nacionalni interes Bošnjaka očuvanje Sandžaka, rješavanje statusa Sandžaka i rješavanje statusa Bošnjaka u Srbiji i Crnoj Gori.

On je govorio o bitnosti jedinstva među Bošnjacima, pozivajući ih da se čvrsto drže Allahovog užeta i da se ne razjedinjavaju. On je dodao da „svi drugi programi jedinstva, bili oni politički, ekonomski, kulturni ili bilo koji drugi koji se ne naslanjaju na Allahovo uže, u suštini predstavljaju parcijalne interese grupe ili pojedinca. A zastupanje parcijalnih interesa znači virus nejedinstva, znači izazivanje nejedinstva jer su naši parcijalni i personalni interesi različiti i oni su suprotstavljeni. Vraćanjem našem islamskom učenju i vraćanjem našoj bošnjačkoj tradiciji mi uspostavljamo put našega jedinstva. Jedinstvo moramo afirmisati i kroz uspostavu naših nacionalnih institucija. Pored državnih institucija u BiH, pored svih institucija i organizacija koje servisiraju pomenute unterese potrebne su nam nacionalne institucije. Jedna od tih institucija je Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti, koja je nedavno nastala, i ona predstavlja jedan od stubova i afirmacije bošnjačkog identiteta i opstanaka, ali isto tako nastajat će i druge nacionalne institucije koje će okupiti sve Bošnjake na Balkanu i sve Bošnjake svijeta.

Muftija je svoju besjedu završio podsjećanjem na svijest o stradanju Bošnjaka. „Svijest o stradanju Bošnjaka je nešto što se nipošto ne smije zaboraviti. Devetnaesti vijek i druga polovina dvadesetog vijeka su obilježeni stradanjem Bošnjaka, genocidom nad Bošnjacima. I zaista, braćo Bošnjaci, nemamo pravo, a nemamo ni vremena nastaviti sa naivnošću prema ovom fenomenu. Dakle, dvadeset i prvi vijek neće dozvoliti da kod sebe imamo dvije osobine – naivnost i opstanak. Moramo se odlučiti za jednu. Ukoliko nastavimo biti dosljedni naivnosti, vjerujte ne možemo računati na opstanak, a ako se odlučimo na opstanak, onda se moramo okaniti naivnosti. I zato sva naša stradanja moramo pretvoriti u resurs afirmacije naših vrijednosti i našeg opstanka. Mi smo žrtva i zato nemamo čega da se stidimo. Naša tradicija sadrži sve ono što je mir i blagostanje među ljudima i afirmacija našeg nacionalnog identiteta niti je bila, niti će biti na račun drugih nacija i drugih naroda. Naš identitet je selam, a selam je mir. Bošnjaci su to dokazali i pokazali. Ali biti narod mira ne znači dozvoliti da vazda budeš narod žrtve. Ne možeš zauvijek biti narod žrtve. Ili ćeš se probuditi i trznuti, Bošnjače, ili ćeš nestati. Vrijeme je da podigneš glavu i kažeš: ‘To sam što sam. Nedostatak nedovršene države, nedostatak nacionalnih institucija nadoknadit ću kvalitetom odgoja i obrazovanja svoga djeteta.’ Napravit ćemo državu u svakom djetetu, u svakom sinu i kćerki, ma gdje oni bili i živjeli, sa energijom vjere, sa energijom morala i sa energijom naše nacionalne tradicije. Mi to možemo. I evo, mubarek Ramazan je najbolja prilika za to, da se posvetimo Kur'anu, da se posvetimo ibadetu i da naše srce usmjerimo ka Svevišnjem Stvoritelju, da ga osvježimo i ojačamo, jer samo uz Njegovu pomoć ovo sve možemo uspjeti i ostvariti.“

Muftija Zukorlić je na kraju mubarklisao okupljenim vjernicima nastupajući Ramazan uz dovu Allahu dž.š. da ga provedu u miru uz porodičnu sreću i zadovoljstvo.

Glavnom muftiji je od strane oraganizatora dodijeljena Lastavička povelja za zasluge za afirmaciju islama.

Lastavičku dovu proučio je šejh Mahmut-ef. Karalić – ratni komandant Sedme muslimanske brigade. Potom je obavljen podne namaz, čime je i završena ovogodišnja „Lastavica“.

Izvor: Mesihat.rog


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

  1. Još jedan u nizu epohalnih govora i obraćanja prisutnima našeg nacionalnog i vjerskog lidera Muftije Muamera Zukorlića.Na BiH medijima i u komentarima se uveliko prepričava i komentariše obraćanje našeg Muftije.Patriote normalno upućuju pozitivne komentare dok izdajnici kojih i tamo ima mada u malom broju kao i oni iz genocidne nakaze ga napadaju.A mi dobro znamo da kad nas oni osporavaju i napadaju da smo značajni,ne dao Bog da nas hvale neprijatelji zabrinuo bih se!!

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.