Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo danas o prijedlogu da Petnjica bude opština?

0
15

Berane – Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo u ponedjeljak će razmatrati izmjene i dopune Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, čiji su predlagači potpredsjednik Skupštine Rifat Rastoder (SDP), Drago Čantrić (DPS) i Fahrudin Hadrović (DPS), a koje sadrže Studiju o opravdanosti osnivanja opštine Petnjica.

Poslanici DPS i SDP naveli su u obrazloženju svog prijedloga da zahtjev za vraćanje statusa opštine Petnjica ima  svoje puno opravdanje kako zbog specifičnosti tog područja, tako i zbog toga što bi to bitno doprinijelo ukupnom razvoju tog mjesta i boljem korišćenju raspoloživih resursa.

– Zahtjev je višestruko osnovan, jer se temelji na realnoj potrebi i građana  i države, a istovremeno je riječ o jednom od osnovnih ljudskih prava – pravu na lokalnu samoupravu. Vraćanjem statusa opštine Petnjici niko ne gubi, već svi dobijaju. Građani tog područja, uz odgovarajući tretman od državnih organa, dobijaju mogućnost adekvatnijeg servisiranja svojih potreba, dok država dobija mogućnost boljeg i  efikasnijeg korišćenja ljudskih i prirodnih resursa – obrazložili su Rastoder, Čantrić i Hadrović svoj prijedlog.

Prema njihovim riječima, konstituisanjem područja Petnjice u posebnu opštinu i Berane će postati organizaciono skladnije i rasterećenije od prigovora o neadekvatnoj brizi o jednom velikom području i njegovim žiteljima.

– Područje  Petnjice  ima potencijal, ne samo za samoodrživost svake moguće organizacije, nego i za značajan  doprinos ukupnom i posebno razvoju poljoprivrede, šumarstva, turizma, vodoprivrede… – navode predlagači.

Oni smatraju da potencijali Petnjice nijesu na pravi način valorizovani u okviru opštine Berane, odnosno da je dominantno uvjerenje građana da je Petnjica u svakom pogledu zapostavljena.

– Stoga građani i svi politički i uopšte javni uglednici smatraju da bi se tek vraćanjem statusa opštine veoma izdašni prirodni potencijali područja mogli na pravi način iskoristiti – navedeno je u obrazloženju.

Navodi se, takođe, da je Petnjica po površini veća od opština Budva i Tivat, a po broju stanovnika od opština Andrijevica, Žabljak, Plužine, Šavnik, te da, prema popisu iz 2011. godine, bez radnika na privremenom radu u inostranstvu, u njoj živi 6.713 stanovnika.

Predloženi zakon podrazumijeva da opština obuhvati Petnjicu kao naselje gradskog karaktera i naselja Hazane, Bor, Dašča Rijeka, Dobrodole, Donja Vrbica, Gornja Vrbica, Godočelje, Javorova, Johovice, Kalica, Kruščica, Lagatore, Laze, Lješnica, Murovac, Orahovo, Pahulj, Ponor, Poroče, Radmance, Savim Bor, Trpezi, Tucanje i Vrševo. Vlada bi, shodno prijedlogu zakona, u roku od  30 dana od stupanja na snagu ovog akta formirala komisiju koja će utvrditi teritorijalno razgraničenje opština, pripremiti diobni bilans, zatim statut i obaviti druge poslove koji joj se povjere odlukom o obrazovanju.

Predlagači su podsjetili da su, u više navrata, od  1991. godine, politički predstavnici, odnosno  građani sa područja Petnjice pokretali inicijative da se Petnjici vrati status opštine. Formalno pravno učinili su to i 1991, istovremeno kada i građani Andrijevice, potom 1998, pa uz podršku 7.523 građana –  2002. godine i, konačno, 2010. godine.

– Tek dva posljednja zahtjeva su stigla do dnevnog reda Skupštine Crne Gore – podsjećaju Rastoder, Čantrić i Hadrović.

Parlament je u oktobru usvojio Zakon o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, odbijajući nekoliko amandmana kojima se tražilo formiranje novih opština. Osim za Petnjicu, tražen je status opštine za Tuzi, Golubovce i Gusinje, Sutomore, Petrovac i Grbalj.

Vuković: Petnjica bi mogla da se kandiduje za status opštine

– Petnjica je ispunila formalne uslove da bi prema novom Zakonu o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore mogla da se kandiduje da dobije status opštine – smatra Miodrag Vuković (DPS).

Prema njegovim riječima, Zakon je stvorio pretpostavke kako i koje precedure treba proći i kako određenu zajednicu oblikovati u opštinu.

– Mislim da proces vezan za Petnjicu traje već nekoliko godina i znam da je urađeno sve kako bi dobila status opštine, za razliku od drugih sredina koje imaju isti zahtjev – kazao je Vuković agenciji Mina.

On smatra da su zahtjevi da Petrovac, Sutomore i Grbalj budu zasebne opstine pokušaj skupljanja političkih poena.

Izvor: Pobjeda.me


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.