Odbor za ljudska prava SBK-a: Prestanite se poigravati sa emocijama onih koji su izgubili svoje najmilije

0
13

rogatica3434BIH  – Odbora za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid Svjetskog bošnjačkog kongresa povodom Odluke Suda Bosne i Hercegovine kojom su osumnjičeni za zločine u Rogatici nedugo nakon hapšenja, pušteni na slobodu

Odbor za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid SBK-a izražava duboku zabrinutost zbog odluke Suda Bosne i Hercegovine da osumnjičene za ratne zločine u Rogatici, nedugo nakon hapšenja pusti na slobodu.

Ova vijest pomračila je i mali tračak nade da je konačno došlo vrijeme da pravosudni sistem države Bosne funkcionira i da je garant da će svi oni koji su počinili ratne zločine odgovarati bez obzira na vrijeme u kojem uspijevaju izbjegnuti ruku pravde.

Naime, Sud Bosne i Hercegovine je dana, 18. oktobra 2013. godine donio rješenje kojim se odbija prijedlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine za određivanje mjere pritvora, te se prema osumnjičenim: Radomiru Markoviću, Miletu Kušiću, Draganu Božoviću, Saši Perkoviću, Radomiru Gluhoviću, Peri Radoviću, Iliji Vukašinoviću i Milošu Vukašinoviću određuju sljedeće mjere zabrane:

1. zabrana napuštanja boravišta i zabrana putovanja (ovlaštena službena lica nadležne policijske uprave će dva puta dnevno, nasumice, kontrolisati osumnjičene na adresi boravišta; privremeno oduzimanje svih putnih isprava, zabrana izdavanja putnih isprava, kao i zabrana korištenja lične karte za prelazak državne granice Bosne i Hercegovine);

2. zabrane sastajanja i kontaktiranja sa određenim osobama.

Podsjećamo javnost da su osumnjičeni optuženi za ubistva, progon i pljačku imovine. Da su u jednoj garaži na području sela Karačići, općina Rogatica, pronašli oko 20 civila – među kojima je bilo žena i djece – koji su se tu sakrili, premjestili su ih u obližnju štalu, gdje su zatvoreni, nakon čega je Mile Kušić pucao rafalno iz automatskog oružja i ubio sve zatočene osobe.

Odmah nakon ove kontraverzne odluke Suda BiH, ovu instituciju posjetio je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić, koji je kako stoji u saopćenju, dao punu podršku radu Suda. Kako se može zaključiti iz saopćenja niti jedna riječ nije kazana o ovoj skandaloznoj odluci.

Odbor za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid SBK-a zahtijeva od svih nosioca državnih funkcija u Bosni da se prestanu poigravati sa emocijama onih koji su izgubili svoje najmilije i da pokrenu sve mehanizme zakona kako bi oni, koji su počinili najgnusnija djela protiv čovječnosti uključujući i genocid na cijeloj teritoriji Bosne, odgovarali i dobili zaslužene kazne. To je naš dug i obaveza prema stradalima i njihovim porodicama.

Bili smo se ponadali da će uspostava saradnje između tužilaštva Bosne i Srbije konačno dovesti do hapšenja brojnih osumnjičenih za ratne zločine, koji se kriju na teritoriji Srbije, ali ni u najgorem košmaru nismo mogli pomisliti da će one koji su dostupni pravosudnim organima puštati “da se brane sa slobode” i pored postojanja ozbiljnih dokaza da su počinili ratni zločin.

Odbor za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid SBK-a će budno pratiti tok procesa protiv “Rogatičke grupe” i konstantno zahtijevati da se utvrde sve okolnosti u vezi sa ratnim zločinima u Rogatici i okolini kako bi se, barem simbolično, postigla pravda.

Nema dugotrajnog mira i stabilnosti u Bosni sve dok se ne utvrdi istina o onome što se događalo tokom agresije.

(Bosnjaci)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.