Od Tare pa gore je Sandžak

37
19

Sandžak – Od samog početka Osmanske uprave Sandžak je predstavljao posebnu teritorijalnu i administrativnu oblast i cjelinu u Bosanskom pašaluku. U zajedničkim granicama Bosna i Sandžak su od Karlovačkog mira 1699. To stanje se mijenja 1878. na Berlinskom kongresu, kada Sandžak ostaje u sastavu Turske carevine, a Bosna ostaje pod Austrijom. Prema Berlinskom kongresu, Sandžak je obuhvatao sljedeće kaze: Novi Pazar, Sjenicu, Novu Varoš, Prijepolje, Pljevlja, Trgovište sa Pešterom, Berane, Mojkovac, Bijelo Polje, Kolašin (Vraneš), te Plav i Gusinje, koji su u jednom periodu bili u sastavu Skadarskog sandžaka. Govorilo se u Crnoj Gori: „Sve ono od Tare pa gore je Sandžak.“ Sve do Balkanskih ratova 1912-1913. Sandžak je činio jedinstvenu administrativnu, geopolitičku, ekonomsku i kulturno-historijsku cjelinu sa upravom i kulturnim sjedištem u Novom Pazaru.

Balkanski ratovi

Nakon završetka Balkanskih ratova i egzodusa Bošnjaka Srbija i Crna Gora okupiraju Sandžak. Od tada život Bošnjaka u Sandžaku zavisi od volje režima dvije države. Zahvaljujući podršci Rusije one proširuju svoj teritorij na Sandžak, a bošnjačko stanovništvo protjeruju ili ubijaju. Bukureštanskim mirom iz 1913. Crna Gora dobiva gradove Pljevlja (Taslidžu), Berane, Bijelo Polje, Rožaje, Plav i Gusinje, a Srbija Novi Pazar, Sjenicu, Tutin, Prijepolje, Priboj i Novu Varoš. Uoči Balkanskih ratova srbijanska štampa je pripremala legalizaciju ubijanja Bošnjaka u Sandžaku objavljujući naslove da je „došao posljednji čas obračuna između krsta i polumjeseca“. U Kraljevini Jugoslaviji Sandžak je nestao kao administrativna jedinica, rastočio se u županije – Užičku i Rašku, a 1929. u banovine – Zetsaku i Moravsku. U ovom vremenu, tačnije u noći između 9. i 10.11.1924., raspaljena crnogorska masa napala je Bošnjake Šahovića i Vraneša vršeći genocid nad nedužnim narodom. Etničko čišćenje bio je jedan od omiljenih načina srpsko-crnogorskih šovinista u „čišćenju“ Sandžaka od Bošnjaka.

Zločinac Pavle Đurišić

Za Sandžak su se svi otimali i željeli ga za sebe, naravno, bez Bošnjaka u njemu. U Drugom svjetskom ratu jedan dio Sandžaka je, uz pomoć Italije, okupirala Albanija. NDH je u Drugom svjetskom ratu držala pet mjeseci Priboj, Pljevlja, Prijepolje i Novu Varoš. U jesen 1941. skoro čitav Sandžak je pripao Italiji. Sredinom iste godine Draža Mihajlović objavljuje naredbu Instrukcije u kojoj se od četničkih komandanata traži „čišćenje“ Bosne i Sandžaka od bošnjačkog življa. U periodu 5-13.01.1943. dogodilo se čišćenje Limske doline od Bošnjaka kada je ubijeno njih preko 9000. Dakle, više nego u Srebrenici 1995.

U poznu jesen 20.10.1943. u Pljevljima je formiran je ZAVNOS, koji je mimo volje Sandžaklija ukinut 29.03.1945. U ovom periodu Sandžak je bio federalna jedinica sa Sretenom Vukosavljevićem na čelu. Na prijedlog Moše Pijade Sandžak je podijeljen između Srbije i Crne Gore prema stanju iz 1912. Crnogorski komunisti sa Milovanom Đilasom na čelu su predlagali da cijeli Sandžak uđe u sastav Crne Gore da bi ojačali njenu teritoriju i broj stanovnika.

Bošnjaci imaju kapaciteta, znanja i volje, te zdravog, poštenog i obrazovanog ljudskog resursa da ostvare autonomiju. Na tom putu se često osvrćimo na težnje režima da nam zagorča život i uskrati slobodu i na ljepotu osjećaja u našim institucijama u kojima smo potpuno slobodni i rasterećeni da iskažemo mišljenje i budemo dočekani sa osmjehom uz pružanje usluga koje zadovoljavaju svjetske standarde i predstavljaju civilizacijske vrijednosti. Kod nas se dešava suprotno. U svojoj čaršiji nemamo slobodu življenja, jer nailazimo na šikaniranja drskih javnih službi koje slijede tvrdoglavo kršenje naših prava od strane Beograda. Odnos režima se reflektira na naš svakodnevni život koji je težak, praćen strahom i za sadašnjost i za budućnost.

Zapravo su tvrdoglava šutnja režima i oglušivanje na zahtjeve za poštivanje naših prava i sloboda inicijalna kapisla za traženje i zahtijevanje vraćanja autonomije Sandžaka. Poznati su onih čuvenih pet principa od kojih mi ne odustajemo i čije se pitanje polako rješava, ali nad nama još uvijek stoji zli duh u svilenim rukavicama koji nas podsjeća na genocide koji su desetkovali naš narod. Također, loše ekonomsko stanje i opća neefikasnost sistema, te loša ukupna infrastruktura opterećuju naš život. Posebno što je naš kraj mnogo zapušteniji od ostatka države. Takav odnos se namjerno podržava od strane Beograda radi prisiljavanja Bošnjaka da se pokrenu sa ovih prostora, zauvijek napuštajući domove. Tako bi se promijenila demografska slika našega kraja. Ipak, mi smo ponosni što ne nosimo hipoteku počinioca genocida jer bi tako bili svrstani u one koji se smatraju ratnim zločincima, a Bošnjaci, hvala Bogu, ne spadaju u tu ogavnu kategoriju loše ljudske strane. Bošnjaci nikada nisu imali fašistički pokret.

Narodno vijeće Sandžaka (ZAVNOS) – Pljevlja 1943.

Privreda se planski uništava, a loša putna mreža otežava komunikacijske relacije među ljudima, te trgovinu i razmjenu roba i usluga. Sandžački gradovi poput Sjenice, Tutina, Priboja, najnerazvijeniji su centri u Srbiji. Takvom stanju doprinose i bošnjački ministri koji sve ove godine nisu ništa dobroga uradili za razvoj ovoga kraja. I ovo sada što rade jeste odgovor na naša zalaganja da se poboljša infrastruktura u Sandžaku u svim oblastima, te težnja da se birači na narednim izborima usmjere ka onima koji krpe naše ulice nekvalitetno sa nekoliko centimetara asfalta. Peru novce stečene kriminalom, rasturanjem droge, mitom i kamatom. Obaveza svake vlasti jeste da se bavi komunalijama, ali i da čuva svoj narod od asimilacije i uništenja identiteta.

Ne smiju Bošnjaci dozvoliti da za hatar asfalta prodaju nacionalni i vjerski identitet. Nećemo to dopustiti i da nam svaki dan otvaraju po jednu fabriku, a kamoli da vjeru prodamo za večeru, a interes našeg naroda za fotelju u vlasti. Poznato je da je Novi Pazar bio privredno čudo devedesetih godina, ali je namjerno uništen od strane režima kako bi se onemugućilo korištenje jake ekonomske potpore koja bi uz pomoć poštenih patriota, intelektualaca i nacionalnih pregalaca donijela slobodu Sandžaka i Bošnjaka. Nadati se je da je ružna prošlost iza nas, da se izdaja više neće ponoviti, a da će Bošnjaci bez izdajnika ostvariti autonomiju, jer su jedna od najvećih prepreka autonomiji upravo ona dvojica što su devedestih sebe nazivali predsjednikom i premijerom Sandžaka, a sada se stide da javno izgovore A od autonomije. Za razliku od njih, Bošnjaci se ponose referendumom i njegovim rezultatima.

Prije dvadeset godina na referendumu kojeg je organiziralo BNV u periodu od 25-27. oktobra 98,98 % stanovništva Sandžaka izjasnilo se za potpunu teritorijalnu, administrativnu, političku i kulturnu autonomiju Sandžaka. Sandžaklije su rekli historijsko DA slobodi i boljem životu. Mi se ponosimo tim danom i na talasima te velike pobjede radimo na ostvarivanju autonomije Sandžaka.

Autor: Sead Šaćirović


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

37 KOMENTARI

 1. ovaj neki srbin pominje saudi arabiju,a ne pominje rusiju u koju se kunu da ih ni ona nece,nego samo muze srbiju.ovaj neki dragan iz prijepolja agresivan brz pravi turski asker.krv nije sala.mozda su oni u pravu kad kazu da smo braca.isti nam preci.500 godina je puno.filaret ga otrovo mrznjom prema svom narodu turcima.e dragane anadolija te zove

  0

  0
 2. nemoze ništa bez ovih iz genocidne tkz. domacih izdajnika,a to da Bošnjaci iz Sandzaka budu lojalni Srbiji,nece ici jer se ta drzava odnosi prema njima neprijateljski,macehski,diskriminirajuci ih na svaki moguci nacin,eto ti si prvi uputio uvredu,nazivakjuci ih Srbima Islamske vjeroispovijesti,oni su Bošnjaci,nekad davno bili bogumili,a danas su Muslimani ,elhamdulila!!!

  0

  0
  • Pa crni labude- crni kukakvce a koja je to tvoja drzava nego srbija. o kojoj ti to drzavi pricas?za koga bre ti ratujes? pa problem je u tome sto ti mrzis ovu drzavu u kojoj zivis,skolujes se ,radis,ostvarujes sva prava.nije nam idealna ali nema bolje za sada a ti ako je ne osecas kao svoju neznam da li je to normalno.ja sam rodjen u ovoj drzavi i to je moja kakva je daje – tu je kod tebe problem- nisi se rodio na antartiku islandu nego u srbiji i tu zivis to je TVOJA i MOJA drazava i nema druge! pusti politiku politicare – nisu oni drzava nego ljudi koji u njoj zive

   0

   0
 3. iz svakog tvog komentara se moze zakljuciti da si vrlo glup decko ali iz poslednjeg se vidi da nemas pojma o cemu se radi. Hajvanu bez repa moja domovina sandzak a ne saudiska arabija, moji para i cukun djedovi su tu ovde ziveli a ne u saudiskoj arabiji. Ja hocu da imam sva prava jer sam autohton na vjekovnoj djedovini.
  ti stvarno ili si glup ili imas povisenu temperaturu.

  0

  0
  • Svako ima pravo na svoje misljenje,bili u pravu ili ne.Nije kulturno i demokratski nekoga nazivati glupim,,,zasto se ne predstavis i das svoje misljenje a ne kao lonac na poklopac,samo vrijedjas i omalovazas..ZAR SU TO TVOJI JEDINI ARGUMENTI…

   0

   0
  • tvoji dedovi su kao i ti srbi koji su se poturcili dolaskom osmanlija na balkan i nema problema jarane nisi ti ugrozen ni od koga vec od sebe samoga-a imas ti decko osim prava i obaveze- obaveze jarane prema srbiji pa se pusi- nema prava, samo prava, bez nekih obaveza kao i svi- ti si najobicniji muslimanski fundamentalista kojih ima kolko oces od azije do hamburga- ti si nista- duplo golo- a sa takvim rzmisljanjem si isti kao i onaj jasarevic iz sarajeva.hajvan ti djedo i tata a i ti nisi daleko od toga

   0

   0
   • Dragane ja znam , da ti tako ne mislis samo malo inat teras, pa koje ziveo prije dolaska osmanlija na podrucje bosne, eto bili su visebozci ilriske sekte koje su vjerovale u vise bogova, a zaboravi i prije dolaska srba taj narod je tu ziveo, sta ti mislis, kad su srbi u 7 vijeku doselili , da je po bosni bilo sve pusto, da tu nije imao niko jel tako mislis, pogresno mislis veruj mi procitaj nesto pametno, a sto se tice islamizacije, tacno bilo je toga kad su turci dosli, plemena,goti,iliri,dardani,huni,itd: su samovoljno preuzeli islam ,jel znas da bosnjaci nemaju ni 1% turskih gena , 75%gene iz skandinavije a 15% slavenske. dokazano na engleskom i svajcarskom univerzitetu za genetiku, proveri ako nadjes vremena malo.poz

    0

    0
 4. Srbi su bili i ostali Tursko smeće. A potvrda tome je da je Amerika dala zeleno svjetlo Turskoj da bude vodeća na balkanu.

  Imam ideju za vas Srbe, ako vam se ova vijest nesvića onda uradite isto ko i vaši cigani sa barikada na Kosovu i pitajte Rusiju za još državljanstava jer će izgleda cijela Srbija da iseli, a pogotovu kad se otcjepe Vojvodina i Sandžak.

  0

  0
 5. Pa vasi dedovi su vec prodali ” veru za veceru ” tako da vi nemate sta vise da prodajete !Pogledajte desetak kolena unazad ko su vam bili pretci pa ce te nailaziti samo na srpska imena ! Kakvi ” bosnaca ” , viste poturice a to ce te i ostti ako ne postanete ” hrvatsko cvijece ” !Bolje pogledajte istini u oci i vratite se veri pradedovskoj pa ce vam i Bog i ljudi oprostiti izdaju !

  0

  0
  • E moj munjo ti da sta znas nebi ponavljao istu pricu od vuka draskovica kao neki papagaj.
   Pa u tebi ima bas lijepo turske krvi znas da su ti turci babu gu.ili pa i prababu i tako ko zna koju sve ustvari oni su imali koju su god htjeli i ustvari vi ste pravi potomci turaka samo vam je mozak isprala SANU.

   0

   0
 6. Sve je to lepo, ali i Austrougarska je bila do Niša pa šta sad? I Nemačka je bila do Grčke? I Rimsko Carstvo je psotojalo nekada, pa i Osmansko i Srpsko carstvo do Egeja … Pa šta sad? Koga to briga? Nema ništa od autonomije. Koliko vidim u Crnoj Gori ne sme muftija ni da pisne, jer zna kako bi se završilo to po njega i saborce, ali zato po Srbiji diže dževu i galamu. Niko nije blesav da podrži autonomiju najsiromašnije tri opštine u Srbiji a još manje u Crnoj Gori. Kome se ne svidja ovde, slobodno može da emigrira u Bosnu, Nemačku, Austriju, Švajcarsku ili Ameriku i Kanadu, kao što su mnogi nezadovoljni Srbi,Bošnjaci i Hrvati već otišli … pa da vidite koja oni prava imaju tamo “manjina”.

  0

  0
  • Ti djubre jedno ako nemas sta drugo da pises nemoj nikome da prijetis i da ti tjeras nikog da se iseli.
   Kopile kopilsko da te nisu turci napravili nebi danas ni postojao , tako ste lajali i za kosovo pa sad vas siptari vodaju na dogovore ko cukove na malo konopca.
   Ti ces nekoga da zoves da emigrira hrdjo jedna kurvinska.

   0

   0
   • Ja ne znam zasto admin dopusta ovako maloumne uvredljive komentare. Ja nikoga nisam vredjao pa nemoj ni ti mene. Ja nikoga ne teram, samo sam rekao da kome se ne svidja moze da emigrira … Kao sto su mnogi, a iz Srbije je najvise emigriralo Srba jer im ovde nije bilo dobro, i moj brat je emigrirao u Englesku – pa sta? Ali tamo svi nasi nemaju ama bas nikakva prava, ni Srbi ni Bosnjaci, ni Hrvati…nemaju pravo na jezik, na obrazovanje na maternjem jeziku niti ma sta drugo, a ima ih mnogo vise tamo neko Bosnjaka u Novopazarkoj regiji ili Madjara u Vojvodini. Ne znam zasto si se osetio prozvanim … Verovatno jer nisi dovoljno pismen da razumes na sta sam mislio, hoces da ti napisem na bosnjackom, hrvatskom ili na cirilici? Mozda ces onda razumeti…..

    0

    0
   • AKO STVARNO MISLIS DA ZA OVO GORE NEMA ARGAMUNETA TI ONDA MORAS NA PREGLED I TO PSIHIJATRIJSKI ALI NECU GOV.ETU NAMERNO DA ODGOVORIM KAKO TREBA ZATO STO JE PODMUKLO PAS.E.
    VIDIS MU KOMENTARA I PAMETI UPOREDJUJE STRANCE NA ZAPADU KOJI SU DOSLI PRIJE DVADESET GODINA I MANJINSKE NARODE NA BALKANU KOJI SU AUTOHTONI NA OVIM PROSTORIMA.
    NISTA NEZNA SAMO PONAVLJA KAO PAPAGAJ I VRIJEDJA PODMUKLO BOSNJAKE, A JAVLJA SE NA SVAKU TEMU , ZATO JE I DOBIO OVAKVE ODGOVORE

    0

    0
   • Ok, ja sam nerazuman jer pričam da niko od naših nema nikakva prava u zapadnim zemljama. Evo, šta ti misliš da bi u Saudijskoj Arabiji ti dobio ikakva prava? Dali bi ti prava koja uživaš u našim zemljama (Srb,Bih,Hr,Mk), pa vidi kako tek Slovenija šikanira Bošnjake koji žive tamo koliko godina, vidi kako tek Crna Gora šikanira i Bošnjake i Srbe… Šašavi čoveče, ja ne doživljavam Bošnjake kao neprijatelje, već kao sugrađane moje … imam puno prijatelja Bošnjaka sa kojima sam u super odnosima, a jednom je čak otac stradao u ratu u BiH, pa se poštujemo i družimo … to je veličina čoveka, a ne takvi kao ti koji samo po forumuima pljuju sve nebošnjake i pozivaju na rat i linč a rat su videli samo na filmovima i igricama.

    0

    0
   • Aman covece cemu tolika mrznja? ko ugrozen koji bosnjaci? pa jarane ti si srbin muslimanske veroispovesti a od skoro kenjate da ste bosnjaci? znas li ti uopste sta si? ti si bre gradjanin ove srbije kao i ja muslimanske VEROISPOVESTI a ja gradjanin pravoslavne VEROISPOVESTI! u cemu si ugrozen vise od mene ko te bre tera sta pricas? picite po inostranstvu trbuhom za kruhom kao i srbi ! vidis da firme ne rade da je kriza u celoj zemljiPrijepolje mi ne diraj moje je koliko i tvojeJa nisam vernik i ne idem u crkvu to je moja stvar a tebi u dzamiju niko ne brani – tuci 5 6 7 8 koliko oces namaza ali to je VEROISPOVEST i nema veze sa drzavnoscu.a

    0

    0
  • SAMO TI SANJAJ DA CEMO IMIGRIRTI ,MI SMO SVOJI NA SVOME I TU OSTAJEMO,STO VISE BRAKOVA STO VISE DJECE,DJECI OMOGUCITI SKOLOVANJE I ZA NAS NEMA KRIZE SVE DRUGO CE DOC NA SVOJE .

   0

   0
 7. Bosnjakinjo nemoj bez razloga da truješ sebe mržnjom.
  Tu parolu “1/3 pobiti, 1/3 pokatoličiti i 1/3 proterati” je u drugom svetskom ratu Ante Pavelić I Ustaška nacistička vlast imala za Srbe (što su na našu žalost a vašu radost i uspeli da urade u čemu su im zdušno pomagali i “Hrvatsko cvijeće” ).Ako već navodiš istorijske dokumente, pročitaj ti Islamsku dekleraciju Alije Izetbegovića stavi ruku na srce pa donesi zaključak.

  0

  0
  • Marko, ovo jeste teza SANU-a uzmi procitaj memorandum pa ces se uvjerit.
   Druga stvar , nemoj da nama prebacujes sto su vase djedovi pobili ustase u drugom svetskom ratu, ja znam da je imalo muslimana koji su pripadali redovima ustasa ali isto ti znas da je BiH bila porobljena u to doba od NDH i Nemacke i da je u takozvanim partizanima bio pozamasan broj Bosnjaka. Sa druge strane i u drugom svetskom ratu su cetnici gledali da se osvete nad muslimanima Bosnjacima i tad su bosnjacki civili platili i zasta su i zasta nisu krivi.
   Ovo sto pominjes “hrvatsko cvijece” dokazuje da si nasjeo na propagandu koja je najvise prikazana u filmovima koji se sa namerom prave da u ocima manje inteligentnih srba prikazu Bosnjake kao mizerne i nekarakterne.To je uvreda za svakog postenog Bosnjaka isto ko kad tebi neko rekne da si” ruski cigan ili tursko kopile”. Izvinjavam se sto vrijedjam , samo navodim primer.
   Ovo sto pominjes alijinu deklaraciju, od kad se moze izjednaciti deklaracija pojedinca ili ideja pojedinca ili manje grupe ljudi sa jednom vrhovnom ustanovom kao sto je SANU.
   I na kraju morao sam ti odgovorit jer vidim da si otisao malo sa puta a u ovom slucaju si skroz zamijenio teze jer nije tema o ovome sto smo pisali nego nesto sasvim drugo pa ako imas komentar na temu ti bujrum ako nemas nemoj da skreces sa teme.

   0

   0
  • KAKO ISTINA BOLI A MARKO
   “Nacertanije”.
   Ilijom Garasaninom, ministrom u vladi srpskog kralja Aleksandra Karadjordjevica koji je 1844.godine poslao jedan tajni dokument svome princu u kojem on,pored ostalog,iznosi kako: ,,Svi srbi treba da zive u jednoj drzavi”i obrazlaze planove kako to treba uraditi.
   Za Bosnjake je otprilike predlozio,jednu trecinu posrbiti,jednu trecinu ubiti a jednu trecini kupiti.

   0

   0
 8. Dobro bi bilo kad bi Sandzaklije odma trazili independent Sandzak, srbi nebi smjeli da se zarate jer bi tako ipak jos brze dobili svoju drzavu. Bolje bi vam bilo da uzmete agresivniji step i izjavite publicno da ocete drzavu Sandzak( zaboravi autonomiju)i neka vas cjeli svjet cuje sto vise ste glasniji to bolje a ovako cekanje nista nece postignut. vi trebate da se gurate internacionalni komuniteti u obraz i nemojte da izgledate jadni ili kukavice jer vas tako niko nece ozblijno prihvatit. nemojte cekati ljudi i uzmite sansu sad dok mozete prije nego sto srbija/crna gora udju u evropsku uniju i prije nego sto evropska unija propane.

  0

  0
  • Sad vam je Novopazarski sandžak u 3 međunarodno priznate države i jednom pokušaju od države … Kako zamišlja muftija da dobije autonomiju u Srbiji, Crnoj Gori Republici Srpskoj (BiH) i od tačilenda (šiptarski deo Kosova i Metohije) ja stvarno ne znam. Neka proba prvo kod Mila da dobije autonomiju …

   0

   0
   • muftija nek zamislja sta on hoce, ako slucajno dobijemo autonomiju ,naravno u okviru republike Srbije to je zasluga Dr.Suljejmana ugljanina , a tu nema nista strasno to ti je samoupravljajne u ókviru jedne drzavi. a jos nesto da ti kazem da bosnjaci i hrvati nisu ugrozeni u sloveniji ,a slovenci su toliko demokraticni da him ni kokarda ne smeta, kad se koncerti u sloveniji , odrzavaju a ti znas i sam koliko puta baja mali knindza ide u sloveniji , da odrzi koncert, a dobro i znas sta on peva na te koncerte.

    0

    0
  • To se samo maloumnim cini da se ovaj problem nevidi, vidjeces slijepcu jedan kad se zavrsi problem kosova koji ce sledeci uslov EU dati Srbiji.
   Nego neko je malo glup kao ti pa vidi samo ispred sebe pola metra a neko vidi malo dalje.

   0

   0
 9. Hairli vam bilo,postovani Sandzaklije!
  Autonomija je postojala i vi je obnavljate koristeci SVOJA demokratska prava koja su vam zagarantovana modernim evropskim standardima i poveljama o ljudskim pravima i slobodama.
  Hvala Uzvisenom Allahu sto vas je uputio da sa pametnim vodjama koje je napaceni Sandzak iznjedrio hrabro i odlucno koracate u skladu sa vremenom, pa ste,osvijesteni, prepoznali da je NAPOKON doslo vrijeme da sami uzmete svoju sudbinu u ruke i zaustavite visestoljetnu asimilaciju,diskriminaciju,ubijanje, iseljavanje i ponizavanje Bosnjaka Sandzaka od strane velikosrpskog rezima.
  Svo je to zlo pocelo sa Ilijom Garasaninom, ministrom u vladi srpskog kralja Aleksandra Karadjordjevica koji je 1844.godine poslao jedan tajni dokument svome princu u kojem on,pored ostalog,iznosi kako: ,,Svi srbi treba da zive u jednoj drzavi”i obrazlaze planove kako to treba uraditi.
  Taj dokument se zove “Nacertanije”.
  Za Bosnjake je otprilike predlozio,jednu trecinu posrbiti,jednu trecinu ubiti a jednu trecini kupiti.
  Svi smo svjedoci da velikosrbi ni dan danas od toga nijesu odustali.Bosnjaci Sandzaka a i u cjelini ce imati SAMO ono za sta se SAMI izbore. Sve drugo je samo zalagivanje i odvracanje od nuzne potrebe da se za svoja prava i slobode MORAJU izboriti sami.
  Kako se Bosnjaci uspjesno obezglavljuju ,uspavljuju i razjedinjuju (nazalost)moze se vidjeti danas i BiH gdje Medjunarodna zajednica jaca genocidnu tvorevinu kao drzavu ,rastura BiH,palestinizira Bosnjake a oni nijesu sposobni da to otvoreno kazu a kamoli da se tome suprotstave.

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.